Ankerit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ankerit
Ankerit - Erzberg, Steiermark.jpg
Általános adatok
Névváltozatok barnapát
Képlet Ca(Fe,Mg,Mn)(CO3)2
Kristályrendszertrigonális
Elemi cellaa = 4.8312(2) Å; c = 16.1663(3) Å; Z = 3
Ásványrendszertani besorolás
OsztályKarbonát- és rokon ásványok
AlosztályPótanion nélküli vízmentes karbonátok
Csoport Dolomitcsoport
Azonosítás
Megjelenés romboéderes kristályok vagy szemcsés tömegek
Szín szürke, fehér vagy kissé vöröses
Porszín színtelen
Fény üvegfényű
Átlátszóság áttetsző vagy átlátszatlan
Keménység 3,5-4,0
Hasadás minden lap mentén jól hasad
Törés egyenetlen
Oldhatóság sósavban oldódik
Sűrűség2,9-3,8 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Ankerit témájú médiaállományokat.

Az ankerit vas, magnézium és mangán tartalmú karbonátásvány. Gyenge minőségű vasérc. 1825-ben az osztrák Alpokban fedezte fel Wilhelm Haidinger bécsi geológusprofesszor és Mathias Joseph Ankerről, (1771–1843) a Grazi Egyetem ásványtani tanszékének professzoráról nevezte el.

Kémiai összetétele[szerkesztés]

Keletkezése[szerkesztés]

Másodlagosan, hidrotermásan keletkezik gyakran szulfidokkal, ritkán arannyal együtt válik ki az oldatokból. Metaszomatikus képződésben is gyakori. Mállás és elszállítódás útján üledékes képződése is előfordul.

Kísérő ásványok: dolomit, magnezit és sziderit.
Hasonló ásványok: sziderit, dolomit és a kalcit.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztria területén Stájerországban és Karintiában. Csehországban Pribram vidékén. Németország területén a Fekete-erdőben több helyen Baden-Württemberg tartományban és Freiberg vidékén. Angliában Lancashire környékén. Görögországban Attikán. Az Amerikai Egyesült Államok területén Dél-Dakota szövetségi államban.

Magyarországi előfordulása[szerkesztés]

Az Erdősmecske területén lévő kőfejtőben kissé elváltozott gránitban találtak ankerittel és manganokalcittal kitöltött vékony telért. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályinka községtől déli irányban a sötétszürke vagy fekete színű mikrokristályos mészkövet helyenként ankerit erek hálózzák be más ásványkitöltések mellett. Recsken a Tarna pataktól északra egy néhol az1,0 m vastagságot elérő telér húzódik, melynek anyaga kalcit, kvarc és ankerit. Nagybörzsönyhöz tartozó ma már felhagyott ércbányában a Bezina-táró területén több helyen található. A mecseki Kővágószőlős és Bakonya területéhez tartozó érctartalmú üledékekben is megtalálható. Gánt területén a harasztosi bauxittelep aljában találtak ankerit előfordulást. Rudabánya különböző bányáiban a sziderittel együtt termelték is az ankeritet.

Források[szerkesztés]