Ankerit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ankerit
Általános adatok
Névváltozatokbarnapát
KépletCa(Fe,Mg,Mn)(CO3)2
Kristályrendszertrigonális
Elemi cellaa = 4.8312(2) Å; c = 16.1663(3) Å; Z = 3
Ásványrendszertani besorolás
OsztályKarbonát- és rokon ásványok
AlosztályPótanion nélküli vízmentes karbonátok
CsoportDolomitcsoport
Azonosítás
Megjelenésromboéderes kristályok vagy szemcsés tömegek
Színszürke, fehér vagy kissé vöröses
Porszínszíntelen
Fényüvegfényű
Átlátszóságáttetsző vagy átlátszatlan
Keménység3,5-4,0
Hasadásminden lap mentén jól hasad
Törésegyenetlen
Oldhatóságsósavban oldódik
Sűrűség2,9-3,8 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Ankerit témájú médiaállományokat.

Az ankerit vas, magnézium és mangán tartalmú karbonátásvány. Gyenge minőségű vasérc. 1825-ben az osztrák Alpokban fedezte fel Wilhelm Haidinger bécsi geológusprofesszor és Mathias Joseph Ankerről, (1771–1843) a Grazi Egyetem ásványtani tanszékének professzoráról nevezte el.

Kémiai összetétele[szerkesztés]

Keletkezése[szerkesztés]

Másodlagosan, hidrotermásan keletkezik gyakran szulfidokkal, ritkán arannyal együtt válik ki az oldatokból. Metaszomatikus képződésben is gyakori. Mállás és elszállítódás útján üledékes képződése is előfordul.

Kísérő ásványok: dolomit, magnezit és sziderit.
Hasonló ásványok: sziderit, dolomit és a kalcit.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztria területén Stájerországban és Karintiában. Csehországban Pribram vidékén. Németország területén a Fekete-erdőben több helyen Baden-Württemberg tartományban és Freiberg vidékén. Angliában Lancashire környékén. Görögországban Attikán. Az Amerikai Egyesült Államok területén Dél-Dakota szövetségi államban.

Magyarországi előfordulása[szerkesztés]

Az Erdősmecske területén lévő kőfejtőben kissé elváltozott gránitban találtak ankerittel és manganokalcittal kitöltött vékony telért. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Mályinka községtől déli irányban a sötétszürke vagy fekete színű mikrokristályos mészkövet helyenként ankerit erek hálózzák be más ásványkitöltések mellett. Recsken a Tarna pataktól északra egy néhol az1,0 m vastagságot elérő telér húzódik, melynek anyaga kalcit, kvarc és ankerit. Nagybörzsönyhöz tartozó ma már felhagyott ércbányában a Bezina-táró területén több helyen található. A mecseki Kővágószőlős és Bakonya területéhez tartozó érctartalmú üledékekben is megtalálható. Gánt területén a harasztosi bauxittelep aljában találtak ankerit előfordulást. Rudabánya különböző bányáiban a sziderittel együtt termelték is az ankeritet.

Források[szerkesztés]