Amazonasi folyamidelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amazonasi folyamidelfin
Akváriumi példány
Akváriumi példány
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Inioidea
Család: Amazonasi folyamidelfin-félék (Iniidae)
Nem: Inia
d'Orbigny, 1834
Faj: I. geoffrensis
Tudományos név
Inia geoffrensis
(Blainville, 1817)
Szinonimák
  • Delphinus geoffrensis Blainville, 1817
Elterjedés
Elterjedési területe (a világoszöld folt déli részén)
Elterjedési területe (a világoszöld folt déli részén)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amazonasi folyamidelfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amazonasi folyamidelfin témájú médiaállományokat és Amazonasi folyamidelfin témájú kategóriát.

Az amazonasi folyamidelfin (Inia geoffrensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül az amazonasi folyamidelfin-félék (Iniidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: inia, bufeo, tonina vagy boto.

Nemének a típusfaja, és egyes rendszerező szerint az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Előfordul Venezuelában, Guyanában, Kolumbiában, Ecuadorban, Bolíviában és Brazíliában. Dél-Amerika nagy folyóiban, elsősorban az Amazonasban és az Orinocóban valamint mellékfolyóiban fordul elő.

Egyes területeken a tengertől 3000 km-re él a szárazföld belsejében. Leggyakoribb a folyók torkolatánál, zuhatagok alatt és a torkolat vidékeken. Száraz évszakban (augusztustól novemberig) visszahúzódik a folyók fő medrébe. Esős évszakokban (decembertől júniusig) gyakran kimerészkedik az elöntött erdőkbe és mezőkre ahol a fák között úszkál. Amikor a vízszint csökken (júliustól kezdve) és 10 méter alá esik, a delfinek néha a pocsolyákban rekednek. Gyakran társulnak hozzájuk vízimadarak.

Alfajai[szerkesztés]

A hagyományos rendszerezés szerint az amazonasi folyamidelfinnek három egymástól elkülönülő alfaja van:

  • Inia geoffrensis geoffrensis – az Amazonasban és annak mellékfolyóiban él
  • Inia geoffrensis humboldtiana – az Orinocóban és mellékfolyóiban honos
  • Inia geoffrensis boliviensis – a Madeira-folyó felső folyásában fordul elő, mely az Amazonas egyik mellékfolyója, de több vízeséssel van elválasztva a fő ágtól - manapság egyes rendszerezők külön fajként tartják számon, bár ez igen vitatott elképzelés

A populációk között apró eltérések vannak, és földrajzilag izoláltak, de valószínűleg nincs köztük lényeges genetikai különbség.

Megjelenése[szerkesztés]

A felnőtt mérete 1,8-2,55 méter, tömege 85-185 kilogramm. A legnagyobb folyamidelfin, elég könnyű észrevenni. Az amazonasi folyamidelfin az Amazonas-medencében gyakran társul parti delfinnel (Sotalia fluviatilis) és más cetfajokkal, néha táplálkozási területein osztozik az óriásvidrával (Pteronura brasiliensis). Testszíne az életkorral, a víz tisztaságával, a hőmérséklettel és az élőhellyel meglehetősen változik. Hátúszó helyett púpja van, ami kissé a középpont mögött helyezkedik el.

Életmódja[szerkesztés]

Kilélegzése lehet hangos, páraoszlopa pedig magas, elérheti a 2 métert, de általában lassú és elnyújtott hang, mint egy sóhaj. Megközelíthetősége területenként változik. Legaktívabb kora reggel és délután. Előfordul, hogy a hajók orr- és sodorvizében úszik. Ritkán ugrik - olykor 1 m-nél magasabbra- , fejét a felszín fölé emelheti, bár többnyire csak a homlokzsírpárnája és a légzőnyílása látható, ha a felszínre jön, majd később hátának és része és a hátoldali taraj, amikor aktív, teste magasabbra domborulhat a levegőben. Általában 30-40 másodpercre merül le. Néha megfigyelhető, amint kergetőznek vagy mellúszóikat lengetik. Átlagos csoportmérete 1-2 egyedből áll, ritkább esetekben, a száraz évszakban táplálékban bő helyeken 15 példány is összeverődhet. Tápláléka halakból, világító krillekből vagy egyéb rákokból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az újszülött mérete 75–80 cm, tömege kb. 7 kg.

Amazonasi folyamidelfinek az állatkertekben[szerkesztés]

Az amazonasi folyamidelfineket dél-amerikai állatkerteken kívül kizárólag a duisburgi állatkertben lehet látni. Ide 1975-ben került kettő vadbefogásból származó hím példány. 2006-ban pusztult el egyikük, Apure, amely jóval 40. életévén is túl volt és így a legidősebb képviselője volt fajának. Mára egyetlen hím egyed, Butu él Duisburgban.

Képek az Amazonasi folyamidelfinről[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]