Amazonasi folyamidelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amazonasi folyamidelfin
Akváriumi példány
Akváriumi példány
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Inioidea
Család: Amazonasi folyamidelfin-félék (Iniidae)
Nem: Inia
d'Orbigny, 1834
Faj: I. geoffrensis
Tudományos név
Inia geoffrensis
(Blainville, 1817)
Szinonimák
  • Delphinus geoffrensis Blainville, 1817
Elterjedés
Elterjedési területe (a világoszöld folt déli részén)
Elterjedési területe (a világoszöld folt déli részén)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amazonasi folyamidelfin témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amazonasi folyamidelfin témájú médiaállományokat és Amazonasi folyamidelfin témájú kategóriát.

Az amazonasi folyamidelfin (Inia geoffrensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül az amazonasi folyamidelfin-félék (Iniidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: inia, bufeo, tonina vagy boto.

Nemének a típusfaja, és egyes rendszerező szerint az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Előfordul Venezuelában, Guyanában, Kolumbiában, Ecuadorban, Bolíviában és Brazíliában. Dél-Amerika nagy folyóiban, elsősorban az Amazonasban és az Orinocóban valamint mellékfolyóiban fordul elő.

Egyes területeken a tengertől 3000 km-re él a szárazföld belsejében. Leggyakoribb a folyók torkolatánál, zuhatagok alatt és a torkolat vidékeken. Száraz évszakban (augusztustól novemberig) visszahúzódik a folyók fő medrébe. Esős évszakokban (decembertől júniusig) gyakran kimerészkedik az elöntött erdőkbe és mezőkre ahol a fák között úszkál. Amikor a vízszint csökken (júliustól kezdve) és 10 méter alá esik, a delfinek néha a pocsolyákban rekednek. Gyakran társulnak hozzájuk vízimadarak.

Alfajai[szerkesztés]

A hagyományos rendszerezés szerint az amazonasi folyamidelfinnek három egymástól elkülönülő alfaja van:

  • Inia geoffrensis geoffrensis – az Amazonasban és annak mellékfolyóiban él
  • Inia geoffrensis humboldtiana – az Orinocóban és mellékfolyóiban honos
  • Inia geoffrensis boliviensis – a Madeira-folyó felső folyásában fordul elő, mely az Amazonas egyik mellékfolyója, de több vízeséssel van elválasztva a fő ágtól - manapság egyes rendszerezők külön fajként tartják számon, bár ez igen vitatott elképzelés

A populációk között apró eltérések vannak, és földrajzilag izoláltak, de valószínűleg nincs köztük lényeges genetikai különbség.

Megjelenése[szerkesztés]

A felnőtt mérete 1,8-2,55 méter, tömege 85-185 kilogramm. A legnagyobb folyamidelfin, elég könnyű észrevenni. Az amazonasi folyamidelfin az Amazonas-medencében gyakran társul parti delfinnel (Sotalia fluviatilis) és más cetfajokkal, néha táplálkozási területein osztozik az óriásvidrával (Pteronura brasiliensis). Testszíne az életkorral, a víz tisztaságával, a hőmérséklettel és az élőhellyel meglehetősen változik. Hátúszó helyett púpja van, ami kissé a középpont mögött helyezkedik el.

Életmódja[szerkesztés]

Kilélegzése lehet hangos, páraoszlopa pedig magas, elérheti a 2 métert, de általában lassú és elnyújtott hang, mint egy sóhaj. Megközelíthetősége területenként változik. Legaktívabb kora reggel és délután. Előfordul, hogy a hajók orr- és sodorvizében úszik. Ritkán ugrik - olykor 1 m-nél magasabbra- , fejét a felszín fölé emelheti, bár többnyire csak a homlokzsírpárnája és a légzőnyílása látható, ha a felszínre jön, majd később hátának és része és a hátoldali taraj, amikor aktív, teste magasabbra domborulhat a levegőben. Általában 30-40 másodpercre merül le. Néha megfigyelhető, amint kergetőznek vagy mellúszóikat lengetik. Átlagos csoportmérete 1-2 egyedből áll, ritkább esetekben, a száraz évszakban táplálékban bő helyeken 15 példány is összeverődhet. Tápláléka halakból, világító krillekből vagy egyéb rákokból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az újszülött mérete 75–80 cm, tömege kb. 7 kg.

Amazonasi folyamidelfinek az állatkertekben[szerkesztés]

Az amazonasi folyamidelfineket dél-amerikai állatkerteken kívül kizárólag a duisburgi állatkertben lehet látni. Ide 1975-ben került kettő vadbefogásból származó hím példány. 2006-ban pusztult el egyikük, Apure, amely jóval 40. életévén is túl volt és így a legidősebb képviselője volt fajának. Mára egyetlen hím egyed, Butu él Duisburgban.

Képek az Amazonasi folyamidelfinről[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]