Amazonasi folyamidelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amazonasi folyamidelfin
Inia-2.jpg
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Alrendág: Delphinida
Öregcsalád: Folyamidelfinek (Platanistoidea)
Család: Amazonasi folyamidelfin-félék (Iniidae)
(Gray, 1846)
Nem: Inia
(d'Orbigny, 1834)
Faj: I. geoffrensis
Tudományos név
Inia geoffrensis
(Blainville, 1817)
Elterjedés
Cetacea range map Amazon River Dolphin.PNG
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amazonasi folyamidelfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amazonasi folyamidelfin témájú médiaállományokat és Amazonasi folyamidelfin témájú kategóriát.

A amazonasi folyamidelfin vagy más néven inia, bufeo, tonina vagy boto (Inia geoffrensis) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe tartozó amazonasi folyamidelfin-félék (Iniidae) családjának egyetlen faja.

Elterjedése[szerkesztés]

Előfordul Venezuelában, Guyanában, Kolumbiában, Ecuadorban, Bolíviában és Brazíliában. Dél-Amerika nagy folyóiban, elsősorban az Amazonasban és az Orinocóban valamint mellékfolyóiban fordul elő. Egyes területeken a tengertől 3000 km-re él a szárazföld belsejében. Leggyakoribb a folyók torkolatánál, zuhatagok alatt és a torkolat vidékeken. Száraz évszakban (augusztustól novemberig) visszahúzódik a folyók fő medrébe. Esős évszakokban (decembertől júniusig) gyakran kimerészkedik az elöntött erdőkbe és mezőkre ahol a fák között úszkál. Amikor a vízszint csökken (júliustól kezdve) és 10 m alá esik, a delfinek néha a pocsolyákban rekednek. Gyakran társulnak hozzájuk vízimadarak.

Alfajai[szerkesztés]

Az amazonasi folyamidelfinnek három egymástól elkülönülő alfaja van. A populációk között apró eltérések vannak, és földrajzilag izoláltak, de valószínűleg nincs köztük lényeges genetikai különbség.

  • Inia geoffrensis geoffrensis – az Amazonasban és annak mellékfolyóiban él
  • Inia geoffrensis boliviensis – a Madeira-folyó felső folyásában fordul elő, mely az Amazonas egyik mellékfolyója, de több vízeséssel van elválasztva a fő ágtól.

Korábban több tudós önálló fajnak vélte, de ma többnyire csak alfaji szinten különítik el az amazonasi folyamidelfinen belül.

  • Inia geoffrensis humboldtiana – az Orinocóban és mellékfolyóiban honos.

Megjelenése[szerkesztés]

A felnőtt mérete 1,8-2,5 méter, tömege 85-160 kilogramm. A legnagyobb folyamidelfin, elég könnyű észrevenni. Az amazonasi folyamidelfin az Amazonas-medencében gyakran társul parti delfinnel és más cetfajokkal, néha táplálkozási területein osztozik az óriásvidrával. Testszíne az életkorral, a víz tisztaságával, a hőmérséklettel és az élőhellyel meglehetősen változik. Hátúszó helyett púpja van, ami kissé a középpont mögött helyezkedik el.

Életmódja[szerkesztés]

Kilélegzése lehet hangos, páraoszlopa pedig magas, elérheti a 2 m-t, de általában lassú és elnyújtott hang, mint egy sóhaj. Megközelíthetősége területenként változik. Legaktívabb kora reggel és délután. Előfordul, hogy a hajók orr- és sodorvizében úszik. Ritkán ugrik - olykor 1 m-nél magasabbra- , fejét a felszín fölé emelheti, bár többnyire csak a homlokzsírpárnája és a légzőnyílása látható, ha a felszínre jön, majd később hátának és része és a hátoldali taraj, amikor aktív, teste magasabbra domborulhat a levegőben. Általában 30-40 másodpercre merül le. Néha megfigyelhető, amint kergetőznek vagy mellúszóikat lengetik. Átlagos csoportmérete 1-2 egyedből áll, ritkább esetekben, a száraz évszakban táplálékban bő helyeken 15 példány is összeverődhet. Tápláléka halakból, világító krillekből vagy egyéb rákokból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az újszülött mérete 75–80 cm, tömege kb. 7 kg.

Amazonasi folyamidelfinek az állatkertekben[szerkesztés]

Az amazonasi folyamidelfineket dél-amerikai állatkerteken kívül kizárólag a dusiburgi állatkertben lehet látni. Ide 1975-ben került kettő vadbefogásból származó hím példány. 2006-ban pusztult el egyikük, Apure, amely jóval 40. életévén is túl volt és így a legidősebb képviselője volt fajának. Mára egyetlen hím egyed, Butu él Duisburgban.

Képek az Amazonasi folyamidelfinről[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Apure (folyamidelfin)

Források[szerkesztés]