Alan Wake

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alan Wake
Fejlesztő Remedy Entertainment
Nitro Games (PC)
Kiadó Microsoft Game Studios, Remedy Entertainment (PC)
Nordic Games (PC)
Forgalmazó
Tervező Mikael Kasurinen
Író Sam Lake
Mikko Rautalahti
Zeneszerző Petri Alanko
Sorozat Alan Wake
Motor Saját fejlesztésű grafikus motor, kiegészítve a Havok és Umbra Occlusion Booster technológiákkal
Platformok Xbox 360, Windows
Remastered
Microsoft Windows
PlayStation 4
PlayStation 5
Xbox One
Xbox Series X/S
Kiadási dátum Xbox 360
EU: 2010. május 14.
US: 2010. május 18.
Microsoft Windows
2012. február 16.
Remastered
2021. október 5.
Műfaj Akció-kaland
Játékmódok egyjátékos videójáték
Korhatár PEGI 16.svg PEGI: 16+
USK-besorolás USK 16
Adathordozó DVD, digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

1,65 MB a mentések részére; Xbox 360 merevlemez a letölthető tartalmak és a digitális változat számára
Windows

  • Processzor: Intel Core 2 Duo 2GHz, AMD Athlon X2 2.8GHz
  • Memória: 2 GB RAM
  • Videókártya: 512 MB VRAM
  • ATI Radeon 3650 / Nvidia: GeForce 8600GT
  • Minimum 8 GB hely a merevlemezen
Az Alan Wake weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alan Wake témájú médiaállományokat.

Az Alan Wake egy külső nézetes akciójáték, melyet a Remedy Entertainment fejlesztett és a Microsoft Game Studios adott ki Xbox 360 konzolokra 2010 májusában, majd a fejlesztők később a PC-s változatot is elkészítették, melynek terjesztését magukra vállalták a Steam rendszerén keresztül, illetve megegyeztek a Nordic Games kiadóval, ami a dobozos változat megjelenéséért felel. A történet főhőse egy sikeres író, Alan Wake, aki feleségével a washingtoni Bright Falls városába látogat, kedvesének azonban rejtélyes körülmények között nyoma vész.

Történet[szerkesztés]

Alan Wake egy sikeres pszicho-thriller író, aki már két éve alkotói válságtól szenved. Ő és felesége, Alice, a Washington állambeli Bright Falls városába utaznak a felesége valamint legjobb barátja és menedzsere, Barry Wheeler tanácsára. Megérkezésük előtt Alan rémálmot lát, amelyben árnyalakok próbálnak az életére törni, mígnem egy különös éteri figura megtanítja rá, hogyan használja ellenük a fényt fegyverként. A városba érkezésükkor átveszik a városkától kicsit távolabb eső faház kulcsát, de nem tudják, hogy valójában nem az igazi tulajdonostól kapták meg azt.

Alan és Alice megérkeznek a kicsiny szigeten álló faházhoz, ahol kiderül, hogy az egész utat azért szervezte meg a feleség, hogy megtörje az alkotói krízist, és ennek érdekében egy helyi specialista, Dr. Hartman kezelését ajánlja Alannek. Még egy írógépet is szerzett a vakációra. Alan ezen feldühödik és úgy dönt, kiszellőzteti a fejét, ám séta közben a felesége segélykiáltásait hallja meg. Amikor visszaér a házhoz, azt látja, hogy Alice-t egy rejtélyes erő magával ragadja a tó mélyére. Utánaugrik, és elveszíti az eszméletét.

Egy balesetet szenvedett autóban tér magához egy héttel később, és semmire nem emlékszik abból, ami történt. Visszaindul a városba, ám árnyalakok állják az útját. Visszaemlékszik az álmára, ahol ugyanez történt, és felveszi velük a harcot. Mi több, úton-útfélen különös kézirat-töredékeket talál, amelyek a múlt vagy a jövő eseményeit tartalmazzák - nem más ez, mint Alan legújabb regényének, az Indulásnak a kézirata, amelyet a kimaradt egy hét alatt írhatott meg. Egyik támadója Stucky, a házikó igazi tulajdonosa, akit szintén magukkal ragadtak az árnyak, ezért végeznie kell vele.

A hosszú út után elér egy benzinkutat, ahonnét fel tudja hívni a helyi seriffet. Találkozik is Sarah Breakerrel, és elmondja neki a felesége történetét. A seriff megdöbbenve tájékoztatja őt, hogy a tavon semmiféle sziget nincs a hetvenes évek óta, mióta elsüllyedt egy vulkánkitörés után. Arra gyanakszik, hogy Alan megölte a feleségét, ezért az FBI segítségét kéri. Hamarosan Barry is a városba érkezik, és próbál segíteni Alannek. Egy rejtélyes telefonáló azt állítja, hogy ő tartja fogva Alice-t, és az életéért cserébe a kézirat lapjait követeli. Alan a megadott helyre megy, ahol megtámadják, majd mielőtt a titokzatos telefonáló elmondhatná, mit miért tett, egy fekete tornádó elragadja. Alan ismét elveszíti az eszméletét, majd Dr. Hartman szanatóriumában tér magához. A doktor szerint Alan ölte meg a feleségét, amikor idegileg összeomlott, a természetfeletti erő és a többi dolog pedig csak a képzeletének a szüleményei. Megpróbál megszökni, amikor is a titokzatos entitás megtámadja az épületet. Alan megtalálja a kéziratának lapjait és egy fényképet a titokzatos zsarolóról, amiből rájön, hogy Dr. Hartman hazudott, és igazából minden történéssel tökéletesen tisztában van. Alan csak Barry segítségével tud megmenekülni, mielőtt a sötétség mindent és mindenkit elnyelne a szanatóriumban. A városba visszatérve aztán az FBI üt rajtuk, le akarják tartóztatni Alant, ám a természetfeletti erő újból megjelenik, és ezért meg tudnak szökni.

A helyi lakosok beszámolóiból Alan összerakja, hogy a Cauldron-tó mélyén egy sötét entitás lakik, mely a tó foglya, de nagyon szeretne kiszabadulni onnan. A jelenség képes a képzeletet valósággá alakítani, ezt tette korábban Thomas Zane költővel is (az Alan álmában felbukkanó búvárruhás jótevő), de a költő sikerrel visszaverte a támadását, így akkor nem tudta elhagyni a tavat. Mostanra viszont eléggé erőssé vált ahhoz, hogy egyes városlakók tudatát megfertőzve a faházhoz csalja Alant. Az emlékezetéből kimaradt egy hétben az entitás íratta vele a történetet, hogy kiszabadulhasson. De Alan írt magának egy kiskaput: belevette a történetbe Zane alakját, hogy kiszökhessen a sötétségből. Az FBI azonban még mindig a nyomában van, és Nightingale ügynök le is tartóztatja őt. Később a cellájukban is meglátogatja őt és Barryt, és közli velük, hogy tud a természetfeletti jelenségről, ám úgy véli, hogy az Alan miatt jelent meg. A jelenség hamarosan végez vele is.

Alan, Barry, és Sarah seriff a nyomokat követve megtalálják Cynthia Weavert, a remeteként élő, kissé bogaras nőt, Zane egykori szerelmét, aki elárulja, hogy a jelenség Zane-t az akkori barátnőjén, Barbara Jaggeren keresztül csalta csapdába (aki gonosz öregasszonyként többször felbukkant a történet során). A nő egyfolytában jól megvilágított helyiségekben él évtizedek óta, félve az entitástól. Elárulja, hogy Alan egy fegyvert is írt magának a sztoriba: a Kapcsoló egy gyerekkori emléke alapján lett a sztori része. Visszamegy a faházhoz, ahol a történetből kiollózott szavakkal befolyásolja a valóságot, majd a kapcsoló segítségével végez a jelenéssel. Ennek ellenére a felesége még mindig nem bukkan fel. Alan úgy véli, hogy ezt csak annak árán teheti meg, ha feláldozza önmagát. Beleveti magát a tóba, és Alice csakugyan megmenekül. A tó mélyén Alan megtalálja a faházat, benne az írógéppel és az Indulás című regényének kéziratával - adott tehát a lehetőség, hogy a saját sztoriját megírva kiszabaduljon a sötétségből.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékmenet még soha nem látott formában elevenedik meg a képernyőn. A játékmenet egyik fő része hogy Alan regényének lapjait megtalálva (melyet a játék egyszerűen csak Manuscript-nek hív) a történet eseményeinek bizonyos darabjai előre megjósolhatóakká válnak. A játékmenet másik legfontosabb rész a harcrendszer, melyben fontos szerepet játszik Alan aktuális fegyvere és zseblámpája.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Alan Wake kritikai megítélése abszolút pozitív. A Time magazin a 2010-es év legjobb videójátékának választotta.

A kritikákkal szemben az eladási adatok rendkívül gyengék. Az Alan Wake a 2010-es év legtöbbször illegálisan letöltött játéka.

Folytatás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]