A tűz és jég dala szereplőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

George R. R. Martin A tűz és jég dala ciklus fantasyvilágának főbb szereplői több nagy uralkodócsaládba tartoznak. A regény jelentősebb családjai az alábbiak: a Stark-ház, a Baratheon-ház, a Lannister-ház, a Targaryen-ház, a Tully-ház, az Arryn-ház, a Tyrell-ház, a Greyjoy-ház és a Martell-ház. Ezen kívül kisebb uralkodóházak is megtalálhatóak a történetben, ők jellemzően a nagyobb családok hűbéresei.

Mindegyik ház rendelkezik címerrel és jelmondattal, a Westerosi Hét Királyság különböző területeit uralják.

Stark-ház[szerkesztés]

A Stark-ház címere
A Stark-ház címere
Főcikk: Stark-ház

A Stark-ház a regény középpontjában álló család, az egyik legrégebbi múltra tekintenek vissza.[1] A Starkok a Hősök Korában élt Építő Brandontól származnak, aki felépítette Deres várát, valamint a hatalmas Falat is. A Starkok Észak urai és királyai voltak, amíg Torrhen Stark behódolt Hódító Aegon előtt, ezután térdeplő királyként emlékeztek meg róla. A Starkok Észak Védelmezőiként irányítják a királyság északi területeit, lemondva a királyi címről. A ház urának tisztségei évszázadok óta: Deres ura és Észak Védelmezője.

A Stark-ház címere egy rémfarkas hófehér mezőben, amely alatt a jelmondatuk olvasható, „Winter is Coming”, magyarul: Közeleg a tél.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rickard
 
 
 
 
 
 
 
Lyarra
Stark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brandon
 
Catelyn
Tully
 
Eddard
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ismeretlen
 
Lyanna
 
Benjen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Robb
 
Jeyne Westerling
 
Sansa
 
Arya
 
Brandon
 
Rickon
 
Jon
 

Eddard Stark[szerkesztés]

Lásd még: Lord Eddard Stark

Lord Eddard Stark, becenevén "Ned", Észak ura és Deres Őrzője, egy ideig a király segítője Robert Baratheon uralkodásakor. Ned alakja elsődleges nézőpontkarakternek számít, összesen tizenöt fejezet íródott az ő szemszögéből A tűz és jég dala című könyvsorozat eddig megjelent részeiből.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Sean Bean.

Catelyn Tully[szerkesztés]

Lásd még: Catelyn Stark

Lady Catelyn Stark, született Catelyn Tully, Lord Hoster Tully legidősebb lánya; Eddard Stark felesége; Robb, Sansa, Arya, Brandon és Rickon Stark anyja; Lysa Arryn nővére. Lady Catelyn alakja elsődleges nézőpontkarakternek számít, összesen huszonöt fejezet íródott az ő szemszögéből.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Michelle Fairley.

Robb Stark[szerkesztés]

Lásd még: Robb Stark

Robb Stark, gyakori becenevén az "Ifjú farkas"; Lord Eddard és Lady Catelyn Stark legidősebb fiúgyermeke, Deres várának és apja címeinek törvényes örököse, majd felveszi az Észak királya címet is. Közel áll hozzá a Lord Stark törvénytelen fiaként ismert Jon, és a velük felnőtt Theon Greyjoy. Miközben Robb alakja a regény szempontjából nem számít nézőpontkarakternek, gyakran említ más Stark fejezetekben, illetve rendszeresen jelenik meg anyja fejezeteiben a második és a harmadik könyvekben.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Richard Madden.

Sansa Stark[szerkesztés]

Lásd még: Sansa Stark

Sansa Stark, Lord Eddard és Lady Catelyn Stark második gyermeke és egyben legidősebb leánya. Sansa alakja elsődleges nézőpontkarakternek számít, összesen huszonnégy fejezet íródott az ő szemszögéből.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Sophie Turner.

Arya Stark[szerkesztés]

Lásd még: Arya Stark

Arya Stark, Lord Eddard és Lady Catelyn Stark harmadik gyermeke és egyben legfiatalabb leánya. Arya alakja elsődleges nézőpontkarakternek számít, összesen harminchárom fejezet íródott az ő szemszögéből.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Maisie Williams.

Brandon Stark[szerkesztés]

Lásd még: Brandon Stark

Brandon Stark, becenevén "Bran", Lord Eddard és Lady Catelyn Stark negyedik gyermeke és egyben második fia. Miután bátyja, Robb Észak királyának titulálja magát, ő lesz örököse, valamint Deres ura és Észak Őrzője. Az első részben Bran rajtakapja a királynőt, Cerseit és az ikertestvérét, Jaime Lannistert miközben vérfertőző kapcsolatot folytatnak, ezért Jamie kilöki őt egy ablakon. Bran életben marad de nem tud járni többé. Álmában gyakran jelenik meg neki egy háromszemű holló, és a történet előrehaladtával alakul ki a képessége, hogy irányítani tudja a farkasa, "Nyár" tudatát. Bran alakja elsődleges nézőpontkarakternek számít, összesen huszonegy fejezet íródott az ő szemszögéből.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Isaac Hempstead-Wright.

Rickon Stark[szerkesztés]

Lásd még: Rickon Stark

Rickon Stark, Lord Eddard és Lady Catelyn Stark ötödik és egyben legfiatalabb fiúgyermeke.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Art Parkinson.

Havas Jon[szerkesztés]

Lásd még: Havas Jon

Jon, Lord Eddard Stark törvényen kívüli fia, északi fattyú révén a "Havas" névvel illetik. Alakja elsődleges nézőpontkarakternek számít, összesen negyvenkét fejezet íródott az ő szemszögéből.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Kit Harington.

Benjen Stark[szerkesztés]

Benjen Stark, Eddard Stark öccse, az Éjjeli Őrség felderítője.

Az HBO televíziós adoptációjában a karakter megformálója Joseph Mawle.

Lyanna Stark[szerkesztés]

Lyanna Stark, Eddard Stark húga és egyben egyetlen lánytestvére. Ő volt Robert Baratheon jegyese, ám még házasságuk előtt elrabolta őt a trónörökös, Rhaegar Targaryen, amely következményeként Robert polgárháborút indított és megdöntötte a Targaryen-házat. Eddard megpróbálta megmenti húgát, ám az belehalt sérüléseibe. Utolsó szavaival Lyanna azt mondja testvérének, hogy "Ígérd meg, Ned".

Baratheon-ház[szerkesztés]

A Baratheon-ház címere, egy koronás fekete szarvas arany mezőben

A Baratheon-ház a legfiatalabb uralkodóház Westeroson, a ház alapítója Orys Baratheon volt. Robert Baratheon egy felkelés során elűzte a Targaryeneket Westerosról, ezután Robert lett Westeros királya. Ezután a Baratheon-ház három részre szakadt, Robert és családja Királyvárban éltek, testvére, Stannis Sárkánykő hercegévé vált, Renly, a legfiatalabb testvére pedig Viharvég hercege lett. Jelenleg a Baratheon-ház az uralkodó család a Hét Királyságban.[2]

A Baratheon-ház címere egy koronás fekete szarvas arany mezőben. Jelmondatuk: "Miénk a harag!".

A család tagjai

A kistanács tagjai:

Csatlósai:

 • Ser Ilyn Payne, Királyi ítélet-végrehajtó, hóhér
 • Sandor Clegane, a Véreb, Joffrey herceg testőre
 • Janos Slynt, Királyvár Városi Őrségének parancsnoka

Lannister-ház[szerkesztés]

A Lannister-ház címerének számító arany oroszlán vörös mezőben, és az alatta lévő jelmondatuk „Hear Me Roar!”, azaz „Halld üvöltésem!”
A Lannister-ház címerének számító arany oroszlán vörös mezőben, és az alatta lévő jelmondatuk „Hear Me Roar!”, azaz „Halld üvöltésem!”

A Lannisterek andal kalandorok leszármazottai, székhelyük a Kaszter-hegy.[3] A Lannisterek a leggazdagabbak az összes nagy ház közül, ezt a Kaszter-hegy alatt található arany- és ezüstkészleteknek köszönhető. Tywin Lannistert választotta segítőjéül II. Aerys király, később a viszonyuk megromlott, Tywin lemondott a posztról és visszavonult Kaszter-hegyre, ahonnan csak a lázadás végén tért vissza. Ekkor feldúlta Királyvárat és megölette a királyi család több tagját.

A Lannister-ház címere egy arany oroszlán vörös mezőben. Jelmondatuk: "Halld üvöltésem!", ám van egy nem hivatalos, de legalább olyan jól ismert mottójuk is: "Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait".

A család tagjai[szerkesztés]

 • Tywin Lannister, Kaszter Hegy Ura, Lannisport védelmezője, a Nyugat őrzője, Aerys Targaryen, az Őrült király volt segítője, Lady Joanna férje, Cersei, Jaime és Tyrion Lannister apja, a könyv alapján készült televíziós sorozatbéli megformálója Charles Dance.
 • Jaime Lannister, gúnynevén a Királyölő, Tywin Lannister elsőszülött fia, Cersei Lannister fiatalabb ikertestvére és egyben szeretője, testvérével való vérfertőző kapcsolata révén Joffrey, Myrcella és Tommen Baratheon valódi apja, sorozatbélé megformálója Nikolaj Coster-Waldau.
 • Cersei Lannister, Tywin Lannister egyetlen lánya, Jaime Lannister idősebb ikertestvére és egyben szeretője, Joffrey, Myrcella és Tommen Baratheon anyja, alakjának megformálója a sorozatban Lena Headey.
 • Tyrion Lannister, gúnynevén az Ördögfióka, Tywin Lannister második fia, Kaszter-hegy örököse, Jaime és Cersei Lannister legifjabb testvére, megformálója a sorozatban Peter Dinklage.
 • Kevan Lannister, Tywin Lannister legidősebb öccse, a Swyft-házból származó Dorna férje, Lancel Lannister apja, Cersei, Jaime és Tyrion Lannister nagybátyja, sorozatbéli megformálója Ian Gelder.
 • Lancel Lannister, Kevan Lannister legidősebb fia, Robert Baratheon király volt fegyverhordozója, megformálója a sorozatban Eugene Simon.

Targaryen-ház[szerkesztés]

A Targaryen-ház címere

A Targaryen-ház egy valyriai eredetű nemesi család, Sárkánykő szigetén éltek. Aegon Targaryen (I. Aegon, a Sárkánykirály) három sárkánnyal és egy kisebb sereggel együtt hódította meg Westeros kontinensét és a Targaryen-ház csaknem 300 évig uralkodott Westeros Hét Királyságán, míg Robert Baratheon lázadása véget nem vetett a dinasztia uralmának.[4]

A Targaryen-ház címere egy sárkány fekete mezőben. Jelmondatuk: "Tűz és vér".

A család tagjai

 • Rhaegar Targaryen
 • Aemon Targaryen, Az Éjjeli Őrség tagja, mesterként szolgál a Fekete várban
 • Viserys Targaryen, a meggyilkolt király fia
 • Daenerys Targaryen, a meggyilkolt király lánya
 • Khal Drogo, Daenerys férje, a dothrakiaknak a vezére
 • Ser Jorah Mormont, A Medve-sziget volt lordja, Daenerys testőre és tanácsadója

Tully-ház[szerkesztés]

A Tully-ház címere, kék-vörös háttér előtt ezüst pisztráng

A Tullyk otthona Zúgó, a Vörös-ág és a Sziklazúzó találkozásánál elterülő folyóvidék.[5] A Tully-ház címere a hullámos kék-vörös háttér előtt ezüst pisztráng, jelmondatuk: "Család, kötelesség, becsület".

A család tagjai

 • Hoster Tully, Zúgó Ura
 • Lady Minisa, felesége a Whent-házból
 • Catelyn, az idősebb lány, Lord Eddard Stark felesége
 • Lysa, a fiatalabb lány, Lord Jon Arryn felesége
 • Ser Edmure, Zúgó örököse
 • Ser Brynden, fivére, becenevén a Fekete Hal

Arryn-ház[szerkesztés]

Az Arryn-ház címere, égszínkék háttérben fehér sólyom és hold

Az Arryn-ház tagjainak otthona Sasfészek, az alatta elterülő Völgyben uralkodtak évezredeken keresztül.[6] Az Arryn-ház címere az égszínkék háttérben fehér sólyom és hold. Jelmondatuk: "Hatalmas, mint a becsület".

A család tagjai

 • Jon Arryn, Sasfészek Ura, a Völgy Védelmezője, Kelet Őrzője, a Király Segítője
 • Lady Jeyne, a Royce-házból, első felesége
 • Lady Rowena, az Arryn-házból, második felesége
 • Lady Lysa, a Tully-házból, harmadik felesége
 • Robin Arryn, fia, a Sasfészek Ura és a Völgy Védelmezője

Háza népe:

 • Ser Hugh, Jon Arryn fegyverhordozója

Tyrell-ház[szerkesztés]

A Tyrell-ház címere, zöld mezőben arany rózsa

A Tyrellek rendelkeznek a legnagyobb haderővel Westeros hét uralkodóháza közül: 29 nagyobb és 39 kisebb hűbéres ház esküdött fel rájuk. A ház székhelye a Mander folyó partjánál fekvő Égikert.[7]

A Tyrell-ház címere fűzöld mezőben arany rózsa, jelmondatuk: "Erőssé növünk".

A család tagjai

 • Mace Tyrell, Égikert Ura, Dél Őrzője, a Határvidék Védelmezője, a Síkvidék Főbírája
 • Lady Alerie, felesége az óvárosi Héttorony házból
 • Willas Tyrell, legidősebb fiuk, Égikert örököse
 • Ser Garlan Tyrell, becenevén a Nemes, második fiuk
 • Ser Loras Tyrell, a Viráglovag, legifjabb fiuk
 • Margaery Tyrell, a lányuk
 • özvegy édesanyja, Lady Olenna, a Redwyne-házból, becenevén a Töviskirálynő

Greyjoy-ház[szerkesztés]

A Greyjoy-ház címere, fekete mezőben arany kraken

A Greyjoy-ok a Vas-szigeteken uralkodnak. Balon Greyjoy hat évvel Robert királlyá koronázása után fellázadt az uralkodó ellen, és a Vas-szigetek királyának nevezte magát. A felkelés kezdetben sikeres volt, de végül Pyke ostrománál legyőzték őket. A háború során Balon Greyjoy két idősebb fia, Rodrik és Maron meghalt, a harmadikat, Theont pedig Lord Eddard Stark túszként vitte magával Deresbe.[8]

A Greyjoy-ház címere fekete mezőben arany kraken, jelmondatuk: "Mi nem vetünk" .

A család tagjai

 • Balon Greyjoy, a Vas-szigetek ura, a Só és Szikla Királya, a Tengeri Szél fia, Pyke Kaszás Ura
 • Lady Alannys, felesége a Harlaw-házból
 • Rodrik Greyjoy, legidősebb fiuk, elesett Tengerszemnél a Greyjoy-felkelés alatt
 • Maron Greyjoy, második fiuk, elesett Pyke falain a Greyjoy-felkelés alatt
 • Asha Greyjoy, a lányuk, a Fekete Szél kapitánya
 • Theon Greyjoy, egyedüli életben maradt fiuk, Pyke örököse, Lord Eddard Stark nevelt fia
 • Euron Greyjoy, fivére, becenevén Varjúszem, a Csend kapitánya, törvényen kívüli, kalóz és rabló
 • Victarion Greyjoy, fivére, a Vasflotta kapitánya
 • Aeron Greyjoy, fivére, a Vízbefúlt Isten papja

Martell-ház[szerkesztés]

A Martell-ház címere, dárdával átszúrt nap

A Martellek Dorne uralkodócsaládja, székhelyük Napföld.

Jelmondatuk: "Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik", címerük dárdával átszúrt napkorong.

Kisebb házak[szerkesztés]

Az alábbi táblázatban a történetben szereplő kisebb családok szerepelnek, abban az oszlopban, amely háznak hűbéresei és seregében harcolnak.

Stark-ház hűbéresei Lannister-ház hűbéresei Baratheon-ház hűbéresei Tully-ház hűbéresei Arryn-ház hűbéresei Tyrell-ház hűbéresei Greyjoy-ház hűbéresei Martell-ház hűbéresei
Cerwyn-ház Clegane-ház Caron-ház Bracken-ház Baelish-ház Florent-ház Harlaw-ház Dayne-ház
Dustin-ház Crakehall-ház Dondarrion-ház Frey-ház Lynderly-ház Fossoway-ház Goodbrother-ház Jordayne-ház
Glover-ház Lefford-ház Errol-ház Mallister-ház Hunter-ház Hightower-ház Merlyn-ház Yronwood-ház
Hornwood-ház Lorch-ház Selmy-ház Whent-ház Royce-ház Redwyne-ház Sparr-ház Wyl-ház
Karstark-ház Marbrand-ház Swann-ház Blackwood-ház Egen-ház Tarly-ház Toland-ház
Manderly-ház Payne-ház Tarth-ház Mooton-ház Dalt-ház
Mormont-ház Serrett-ház Trant-ház Allyrion-ház
Reed-ház Swyft-ház Seaworth-ház Santagar-ház
Tallhart-ház Westerling-ház Qorgyle-ház
Umber-ház Uller-ház
Cassel-ház Manwoody-ház
Gargalen-ház
Fowler-ház
Blackmont-ház
Vaith-ház

Források[szerkesztés]

 1. A Stark-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 2. A Baratheon-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 3. A Lannister-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 4. Targaryen-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 5. A Tully-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 6. Az Arryn-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 7. A Tyrell-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)
 8. A Greyjoy-ház. Home Box Office. (Hozzáférés: 2013. augusztus 3.)