Ugrás a tartalomhoz

Dothraki nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dothraki
Kiejtés[ˈd̪o.θɾa.ki]
AlkotóGeorge R. R. Martin
David J. Peterson
Első kiadás dátuma2009
Nyelvcsaládmesterséges nyelv
Írásrendszerlatin írás

A dothraki nyelv egy kitalált, fiktív mesterséges nyelv, amelyet a Trónok harca című regényben, és az abból készült televíziós sorozatban szereplő népcsoportok egyike, a dothraki nép beszél. A nyelv ötlete és szavainak jó része a regényt szerző George R. R. Martintól származik, nyelvtanát és rendszerét David J. Peterson nyelvész dolgozta ki a tévésorozat számára,[1] a regényben szereplő szavak és mondatok felhasználásával. 2011 szeptemberében a nyelv szókincse 3163 szót számlált.[2] 2012-ben az Amerikai Egyesült Államokban 146 olyan újszülött kislányt anyakönyveztek, aki a dothraki nyelvből származó "Khaleesi" keresztnevet kapta.

Keletkezése[szerkesztés]

A dothraki szókincset Peterson állította össze a regény televíziós adaptációját megelőzően. A nyelv rendszerének megalkotására a HBO pályázatot írt ki, végül mintegy 30 aspiráns közül választották ki Petersont a munkára. Peterson részben abból merített ihletett, amit George R. R. Martin ír a regényben a nyelvről, részben pedig a török, orosz, észt, inuktitut és szuahéli nyelvekből.[3]

Nyelvi korlátok[szerkesztés]

A dothraki nyelv kidolgozásánál két jelentős korlátozó tényezőt kellett figyelembe venni. Ezek egyike az volt, hogy a nyelvnek illeszkednie kellett a regényben megtalálható, ilyen nyelven írott mondatok nyelvtanához, a másik pedig az, hogy könnyen kiejthetőnek kellett lennie a tévésorozatban szereplő színészek számára.

Fonológiája és átírása[szerkesztés]

David Peterson szerint az arab nyelvet közelről nem ismerők számára a dothraki nyelv hangzása az arabéhoz állhat legközelebb, míg azok szerint, akik tudnak arabul, azok szerint ez nem helytálló. Személyes véleménye szerint a dothraki nyelv valahogy úgy hangzik, mintha az arab és a spanyol keveréke lenne.[4] Ami az írásrendszert illeti, a dothraki népnek nincs írásbelisége, csakúgy, mint a velük szomszédos népcsoportoknak sem.

Mássalhangzók[szerkesztés]

A dothraki nyelvben huszonhárom mássalhangzó fonéma létezik, az alábbi táblázatban bal oldalon a latin betűs (angol írásmód szerinti), a jobb oldalon, zárójelben a nemzetközi fonetikai ábécé (IPA) rendszere szerinti átírás látható.

labiális dentális alveoláris posztalveoláris veláris nyelvcsapi réshang
zöngétlen zárhang t [t̪] k [k] q [q]
zöngés zárhang d [d̪] g [ɡ]
zöngétlen affrikáta ch [tʃ]
zöngés affrikáta j [d͡ʒ]
zöngétlen réshang f [f] th [θ] s [s] sh [ʃ] kh [x] h [h]
zöngés réshang v [v] z [z] zh [ʒ]
nazális m [m] n [n̪]
laterális l [l̪]
pergőhang r [r]
legyintőhang r [ɾ]
közelítőhang w [w] y [j]

A c és x betűk sosem szerepelnek a dothraki nyelvben, leszámítva azt, hogy a c betű megtalálható a ch mássalhangzóban. A b és p hangzók csak tulajdonnevekben fordulnak elő (pl. Bharbo, Pono).

Magánhangzók[szerkesztés]

A dothraki nyelvben négy magánhangzó-rendszer létezik, az alábbiak szerint:

Magánhangzók Kettőshangzók
i [i] iy [ij]
e [e] ey [ej]
o [o] oy [oj]
a [a] ay [aj]

A nyelvben az u magánhangzó sosem fordul elő, kizárólag "q" után, és csakis tulajdonnevekben (pl. Jhiqui, Quaro).

Ha egy szóban egymás után több magánhangzó szerepel, mindegyiket ki kell ejteni, és mindegyik különálló szótagot képvisel. Példák: shierak [ʃi.e.ˈɾak] csillag, rhaesh [ɾha.ˈeʃ] ország, khaleesi [ˈxa.l̪e.e.si] királynő.

Források[szerkesztés]

  1. Do you speak Dothraki?”, The New York Times Upfront, 2012. január 30. 
  2. Archivált másolat. (Hozzáférés: 2014. szeptember 15.)
  3. Official HBO Press Release, 2010. április 12. [2019. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 15.)
  4. Creating Dothraki - An Interview with David J Peterson and Sai Emrys, 2010. április 22.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dothraki language című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.