Eddard Stark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Eddard Stark George R. R. Martin Trónok harca című könyvének egyik főszereplője, Deres Ura, Észak Védelmezője. A sorozatban Sean Bean alakítja.

Szerepe[szerkesztés]

Eddard Stark Deres Ura, Robert Baratheon jó barátja. Az utolsó sárkánykirály legyőzésekor is mellette harcolt, majd tizenöt év múlva Robert kinevezte a Király Segítőjévé. Ő nem vágyott erre a tisztségre, de felesége, Catelyn, aki leánykori nevén Tully, kapott egy levelet a Sasfészekből, Lysa húgától, amelyben a nő azt írja: a királynő gyilkolta meg Jon Arrynt, Robert egykori Segítőjét. Eddard, hogy ennek utánajárjon, Királyvárba utazott, mint Robert Segítője.

Királyvárban töltött ideje alatt rájön, hogy Lysának igaza volt. Jon Arrynt valóban a királynő gyilkoltatta meg, mégpedig egy nagyon súlyos titok miatt. Arryn rájött, hogy Cersei Lannisternek, a királynőnek mindhárom gyermeke nem férjétől, hanem ikertestvérétől, Jamie Lannistertől vannak. Halála így elkerülhetetlen volt, hiszen a vérfertőzés az Istenek szemében is a legnagyobb bűn volt. Mikor Eddard rájött az igazságra, az Istenerdőben találkozott Cerseivel, és elmondta neki, hogy tudja az igazságot. A nő el akarta csábítani, de Eddard visszautasította őt. A férfi úgy döntött, nem mondja el az igazságot, ám Robertet halálra sebezte egy vadkan, és halálos ágyán magáénak hitt gyermekeiről beszélt Nednek. A férfi komoly döntés elé került, de végül nem volt szíve, hogy utolsó óráiban ilyen fájdalmat okozzon szeretett barátjának. Robert úgy halt meg, hogy mindenét fiára hagyta végrendeletében.

A halála éjszakáján Ned akart küldeni egy levelet Stannis Baratheonnak, Robert legidősebb öccsének az igazsággal, ám a levelet elfogták, és őt árulás vétkével börtönbe zárták. Idősebb leánya, a szépséges Sansa kikönyörögte jegyesétől Joffreytól - aki Robert idősebb fia, így most a király volt -, hogy édesapjának adjon egy esélyt, hogy bevallhassa árulását, és felölthesse a feketét és csatlakozzon az Éjjeli Őrség tagjaihoz. Joffrey erre rábólintott, ám amikor Eddard az egész királyság színe láttára bevallotta nem létező árulását, Joffrey mégis fejét vétette.

Családja[szerkesztés]

Eddardnak 6 gyermeke volt, 5 feleségétől, Catelyntől, 1 pedig fattyú, akit háborúskodása idején nemzett. Törvényes gyerekei Rickon, Bran, Arya, Sansa, Robb, és a fattyú pedig Havas Jon.

Forrás[szerkesztés]

George R. R. Martin: Trónok harca http://www.imdb.com/title/tt0944947/