Theon Greyjoy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Theon Greyjoy
Trónok harca-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenése

könyv: Trónok harca (1996)

televízió: Közeleg a tél (2011)
Utolsó megjelenése televízió: A hosszú éjszaka (2019)
Távozásának oka Meghalt Deresnél.
Megalkotta George R. R. Martin
Televízióra alkalmazta David Benioff
D. B. Weiss
Megszemélyesítője Alfie Allen
Neme férfi
Titulusa a Vas-szigetek örököse
Deres ura (kis ideig)
Családja Greyjoy-ház
Szülei Balon Greyjoy (apa)
Alannys Harlaw (anya)
Testvérek Rodrik Greyjoy (meghalt a Greyjoy-lázadáskor)
Maron Greyjoy (meghalt a Greyjoy-lázadáskor)
Asha Greyjoy (a televíziós sorozatban Yara)
Robb Stark (mostohabátyja)
Sansa Stark (mostohanővére)
Arya Stark (mostohanővére)
Rickon Stark (mostohaöccse)
Bran Stark (mostohaöccse)
Rokonai

Euron Greyjoy (nagybátyja)
Aeron Greyjoy (nagybátyja)


Victarion Greyjoy (nagybátyja)
Lakóhelye Pyke, Deres
Vallása a Vízbefúlt Isten
Nemzetisége vasember

Theon Greyjoy George R. R. Martin amerikai író A tűz és jég dala című fantasy-sorozatának, valamint az abból készített televíziós adaptációnak, a Trónok harca című HBO-sorozat szereplője. Westeros egyik királysága, a Vas-szigetek urának legkisebb fia és örököse, aki közel tíz évet töltött a Starkoknál Deresben túszként és fogadott családtagként. A regényekben összesen 13 fejezetet narrál a második és ötödik könyvekben, a tévésorozatban pedig mind a nyolc évadban főszerepet játszik Alfie Allen által megszemélyesítve.

Karakterleírás[szerkesztés]

Theon Greyjoy a Vas-szigetek urának, Balonnak legifjabb fiaként nevelkedett fel (kezdetben). Egy nővére, Asha, valamint két bátyja volt, Rodrik és Maron, akik Deres ura, Eddard Stark miatt vesztették életüket. Mikor apja fellázadt a Vastrón birtokosa ellen, az akkor még kilencéves Theon ezért a Starkok felügyelete alá került, de Ned fiává fogadta, s jó barátja lett Robbnak és Havas Jonnak.

Theont az apja, ahogy kiderül a cselekmény folyamán, lenézi puhánysága miatt. Theont a nézők először valóban becstelen és áruló karakternek ismerik meg, de később megbánja és kijavítja hibáit, méghozzá hősiességével és önfeláldozásával.

Szerepe a könyvekben[szerkesztés]

Trónok harca[szerkesztés]

Theon Greyjoynak apja lázadását követően a Stark-család túszaként kellett élnie, de Deres ura, Eddard Stark gyámfia lett, és jó barátságba került a legidősebb fiúval, Robbal. Miután a Lannisterek kivégzik Nedet, Theon Robb-bal együtt indul megbosszulni apjuk halálát. Zúgónál szétverik Jaime Lannister seregét, és elfogják a férfit.

Királyok csatája[szerkesztés]

Robb elküldi Theont a fiú apjához a Vas-szigetekre segítség reményében, azonban Balon királlyá koronázza magát, és Deres elfoglalását tervezi. Nem bízva Theonban, fosztogató munkára küldi, ő viszont meg akar felelni az apjának. Robb távollétében húsz emberével csellel beveszi a várat. Magát Deres hercegévé nevezi ki. Egy nap azt veszi észre, hogy a két kisebb Stark-fiú, Bran és Rickon eltűnt, és a fogoly Bűzös javaslatára két parasztfiút gyilkol le s állít be Stark-gyerekeknek. Nővére, Asha meglátogatja, leszídja az aljas trükkéért, és megkéri, hogy adja fel Derest. Theon Bűzöst küldi segítségért. Hamarosan megérkezik a Starkokhoz hűséges Ser Rodrik, mire Theon a vár feladásán kezd gondolkozni. Ekkor azonban hátbatámadják a sereget Bűzösék, a vasemberek pedig azt hiszik megmenekültek. Beengedik a sereget, de ekkor Bűzös elárulja, hogy valójában ő Ramsay Bolton, Roose Bolton hírhedt fattya. Leüti Theont, emberei lekaszabolják a vasembereket, és felgyújtják Derest.

Kardok vihara[szerkesztés]

Theon szála nem folytatódik a harmadik könyvben.

Varjak lakomája[szerkesztés]

Theon a negyedik könyvből szintén kimarad, annak rövidsége miatt.

Sárkányok tánca[szerkesztés]

Kiderül, hogy Theon Ramsay kegyetlen kínzásait követően Bűzössé vált, és most őt kell szolgálnia. Megnyitja a Callin-árkot ura apja, Roose Bolton serege és a Freyek előtt, akik magukkal hozzák az Aryának álcázott Jeyne Poole-t. Theon ugyan felismeri a lányt, de attól tartva, hogy Ramsay kíméletlenül megbünteti, hitelesíti a házasságukat. Abel, a bárd és a mosónők segítségével (akik valójában Mance Rayder és lándzsásasszonyai) végre sikerül megszöknie a szadista Ramsay fogságából, és Stannis Baratheon táborába érkezik, ahol találkozik nővérével, Ashával.

Források[szerkesztés]

  • Martin, George R. R.. Trónok harca. Pécs: Alexandra (2008). ISBN 978-963-370-778-4 
  • Királyok csatája. A Tűz és Jég dalának második könyve; fordította: Pétersz Tamás; Alexandra, Pécs, 2003
  • Kardok vihara. A Tűz és Jég dalának harmadik könyve; fordította: Pétersz Tamás; Alexandra, Pécs, 2004
  • Varjak lakomája. A Tűz és Jég dalának negyedik kötete; fordította: Pétersz Tamás; Alexandra, Pécs, 2007
  • Sárkányok tánca. A Tűz és jég dala ciklus ötödik kötete; fordította: Novák Gábor; Alexandra, Pécs, 2012