Daenerys Targaryen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Daenerys Targaryen
Trónok harca-szereplő
Emilia Clarke Daenerys szerepében
Emilia Clarke Daenerys szerepében
Megjelenési információk
Első megjelenése Közeleg a tél
Megalkotta George R. R. Martin
Megszemélyesítője Emilia Clarke
Magyar hang Molnár Ilona
Daenerys Targaryen adatai
Beceneve „Khaleesi”
Neme
Családja Targaryen-ház
Szülei II. Aerys (apja)
Rhaella (anyja)
Testvérek Rhaegar (bátyja)
Viserys (bátyja)
Házastársa Khal Drogo (első)
Hizdahr zo Loraq
Gyermekei Rhaego (fia)

Daenerys Targaryen, teljes nevén Viharbanszületett Daenerys Targaryen, első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, sárkányok anyja, a láncok leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesi-je egy kitalált karakter az amerikai író George R. R. Martin A tűz és jég dala című fantasy-dráma könyvsorozatában, illetve a 2011-től az arra épülő Trónok harca című, az HBO csatornán sugárzott televíziós sorozatban. A karakter kiemelt fontossággal bír a történet szempontjából. A sorozatbéli megformálója az angol színésznő, Emilia Clarke, magyar hangja Molnár Ilona.

Karakterleírás[szerkesztés]

Daenerys Targaryen az "Őrült király", II. Aerys Targaryen és annak testvérével, Rhaella Targaryennel kötött házasságából utolsóként született lánya, és az egyik utolsó túlélője az elüldözött Targaryen-háznak. Az ő karaktere szolgál a harmadik elbeszélő szálként a regényben, összesen harmincegy fejezet íródott az ő szemszögéből a Trónok harca, a Királyok csatája, a Kardok vihara, a Varjak lakomája és a Sárkányok tánca című, eddig megjelent könyvrészekben.[1] Tizenhárom évvel az események előtt született Sárkánykő várában egy vihar alatt, innen az elnevezés, "Viharbanszületett". Miután anyja belehalt a szülésbe, nem sokkal később az életükre törő csapatok elől testvérével Viserysel Braavosba menekültek, és bár Daenerys sosem látta Westerost, amit csak bátyja elbeszéléseiből ismer, élete legfőbb célja lett, hogy visszaszerezze a Vastrónt és újra egy Targaryen uralkodjon a hét királyság felett. A sorozatban Daeneryst alakító Emilia Clarke úgy nyilatkozott a karakterről, hogy szerinte: „A történetben egy őrült átalakuláson megy keresztül, egy félénk lányból, aki alig beszél és mindent megtesz a bátyjának a sárkányok anyja lesz, a hadserege királynője és a rabszolgamesterek gyilkosa. Ő egy Jeanne d'Archoz hasonló karakter.”[2]

Családja[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Daenerys Targaryen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]