Daenerys Targaryen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Daenerys Targaryen
Trónok harca-szereplő
Emilia Clarke Daenerys szerepében
Emilia Clarke Daenerys szerepében
Megjelenési információk
Első megjelenése Közeleg a tél
Megalkotta George R. R. Martin
Megszemélyesítője Emilia Clarke
Magyar hang Molnár Ilona
Neme
Titulusa „Khaleesi”
Családja Targaryen-ház
Szülei II. Aerys (apja)
Rhaella (anyja)
Testvérek Rhaegar (bátyja)
Viserys (bátyja)
Házastársa Khal Drogo (első)
Gyermekei Rhaego (fia)
A Wikimédia Commons tartalmaz Daenerys Targaryen témájú médiaállományokat.

Daenerys Targaryen, teljes nevén Viharbanszületett Daenerys, a Targaryen-házból, aki első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, sárkányok anyja, a láncok leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesije kitalált szereplő George R. R. Martin amerikai író A tűz és jég dala című fantasy-dráma könyvsorozatában, illetve az arra épülő Trónok harca című, az HBO csatornán 2011-től sugárzott televíziós sorozatban. A szereplő kiemelt fontossággal bír a történet szempontjából. A sorozatbéli megformálója Emilia Clarke angol színésznő, magyar hangja Molnár Ilona.

Karakterleírás[szerkesztés]

Daenerys Targaryen az "Őrült király", II. Aerys Targaryen és annak testvérével, Rhaella Targaryennel kötött házasságából utolsóként született lánya, és az egyik utolsó túlélője az elüldözött Targaryen-háznak. Az ő karaktere szolgál a harmadik elbeszélő szálként a regényben, összesen harmincegy fejezet íródott az ő szemszögéből a Trónok harca, a Királyok csatája, a Kardok vihara, a Varjak lakomája és a Sárkányok tánca című, eddig megjelent könyvrészekben.[1] Tizenhárom évvel az események előtt született Sárkánykő várában egy vihar alatt, innen az elnevezés, "Viharbanszületett". Miután anyja belehalt a szülésbe, nem sokkal később az életükre törő csapatok elől testvérével, Viserysszel Braavosba menekültek, és bár Daenerys sosem látta Westerost, amit csak bátyja elbeszéléseiből ismer. Daenerys és bátyjának kapcsolata egy toxikus, bántalmazó kapcsolat volt, és mivel a Targaryenek a vér tisztaságának megőrzésének érdekében testvéreikkel házasodtak. Így a lány tulajdonképpen abban a hitben nőtt fel, hogy mikor testvére visszaszerzi a trónt, összeházasodnak. Ennek ellenére Viserys egy hadsereg reményében eladja Danyt egy dothrakhi hadvezérhez, Khal Drogo-hoz. Khal Drogo a többi dothrakhi férfihoz hasonlóan barbarikus, többször megerőszakolja a lányt, aki később mégis szerelembe esik férjével.

Daenerys nemsokára terhes lesz, fiát pedig a legnagyobb khalnak jövendölik. Viserys hadseregének reményében a gyerek megölésével fenyegetőzik, Khal Drogo végez vele. A lányt nem érinti meg bátyja halála.

Férje később egy mérgezett pengével okozott seb miatt haldoklik, a khaleesi pedig egy boszorkányt kér meg arra, hogy visszahozza, ám ez egy életet kostál. A folyamat közben a szülés beindul Daenerysnél.

Amikor a lány felébred, kiderül, hogy gyermeke halott, Khal Drogo pedig ugyan él, de vegetatív állapotban van. Egy párnával fojtja meg.

A férjének elégetésénél beviszi a három megkövült sárkánytojást a tűzbe, amik kikelnek. Így Daenerys megkapja a Tűzjáró, és a Sárkányok Anyja címeket.

Ugyan a khalasar nagy része már akkor elhagyja a khaleesit amikor Drogo először esik le a lóról, a kevéske megmaradt emberével elindul utazására, ami a Vastrónhoz vezet.

Rabszolgákat szabadít fel, hadsereget és hajókat szerez, egyesíti a dothrakhiakat egy óriási khalasarba. Közben sárkányai felnőnek, és végül Westerosba indul, megvívni a háborút a Másokkal és az országát gúzsban tartó zsarnokokkal.

A sorozatban Daeneryst alakító Emilia Clarke úgy nyilatkozott a karakterről, hogy szerinte: „A történetben egy őrült átalakuláson megy keresztül, egy félénk lányból, aki alig beszél és mindent megtesz a bátyjának, a sárkányok anyja lesz, a hadserege királynője és a rabszolgamesterek gyilkosa. Ő egy Jeanne d’Archoz hasonló karakter.”[2]

Daenerys valóban átalakul, egy idő után jellemvonásává válik, hogy aki nem hódol be neki, azt felégeti a sárkányaival. Amikor Sárkánykőn tartózkodik, megismerkedik Havas Jonnal, aki elismeri őt királynőjének, s kettejük között szerelem fűződik. Deresben azonban megtudják, hogy Jon valójában a Sárkánykirálynő unokaöccse, így ő a jogos örökös. Ez a hír hamarosan elterjed, és mindenki tudni fogja. Daenerys ebbe és szeretteinek elvesztésébe (Jorah, Rhaegal, Missandei) beleőrül, s bosszúból egész Királyvárat, az ártatlan lakosokkal együtt porrá égeti. Ez is arra utal, hogy kezd az őrült apjához hasonlóvá válni, aki szinten fel akarta égetni a várost...

E tettével sok olyan embert haragít magára, akik idáig tisztelték, pl. Tyriont, aki a segítője lett volna, de a tömeg előtt elhajítja a jelvényét. Árulásáért az újdonsült királynő börtönbe veti. Daenerysnek az a célja, hogy felszabadítsa a világ összes rabszolgáját. Erre azonban már nem lesz lehetősége, ugyanis a szerelme, Jon, aki szintén elvesztette bizalmát iránta, Tyrion rábeszélésére átszúrja a lány szívét, aki azt hiszi: már semmi és senki nem árthat neki...

Ezután a sárkány keletre viszi Daeneryst. Egy idő után Brandon Stark sem látta merre megy Drogon.

Ez szimbolizálja azt, hogy Daenerys sosem tartozott igazán Westerosba, így az otthonában nyugodhat.

Színész[szerkesztés]

Daeneryst eredetileg Tamzin Merchant játszotta volna el, és a pilot epizódban őt is láthatjuk a szerepben, de a színésznő ismeretlen okokból visszalépett, így Emilia Clarke kapta a feladatot.

Családja és szövetségesei[szerkesztés]


Daenerys Robert Baratheon király elődje, II. Aerys Targaryen leánya, aki a sorozat kezdetén egyik bátyjával, Viseysszel él Braavosban száműzetésben. Idősebb bátyja, Rhaegar felesége Elia Martell volt, elvette feleségül titokban Ned Stark húgát, Lyannát, s tőle született Havas Jon. Ezért a lány szerelme, a későbbi Robert király megölte Rhaegart. Aerysszel Jaime Lannister végzett, mivel az fel akarta égetni futótűzzel Királyvárat. Viserys hozzákényszerítette Daeneryst a dothraki vezérhez, Khal Drogóhoz. Dany (ez a beceneve) először nem örült a férjének, de gyorsan megszerette őt. Fellázadtak Viserys ellen, akinek csak Westeros visszaszerzése számított. Drogo úgy végezte ki őt, hogy olvadt aranyat öntött a fejére. Danynek született volna egy kisbabája, de egy boszorkány megölte őt. Drogo egy párbaj során megsebesült, úgyhogy a lány inkább megfojtotta őt. Egy hirtelen ösztöntől vezérelve belépett Drogo halotti máglyájába három sárkánytojással. Sértetlenül jött ki a kikelt sárkányokkal, akiket szeretteiről nevezett el: Drogo, Viserion, Rhaegal. Daenerys nagyon sokszor alkalmazta őket hosszú útja során, melynek az volt a célja, hogy Westerost uralma alá hajtsa. A kalandjai alatt több emberrel találkozott, akikkel többé-kevésbé jó kapcsolatba került.

Ser Jorah Mormont[szerkesztés]

Jeor Mormont száműzött fia, aki Daenerys legfontosabb segítője lesz. Szerelmes Danybe, de ez a szerelem nem kölcsönös. Amikor a lány leleplezi, hogy mindvégig Királyvárnak kémkedett utána, száműzi. Viszont mikor Jorah megmenti a dothrakiaktól, újra a bizalmába kerül. Végül a férfi saját életét áldozza fel Daenerysért, amikor az Éjkirály megtámadja őket, és a könnyes szemű Sárkánykirálynő karjaiban halhat meg.

Ser Barristan Selmy[szerkesztés]

Egykor a Királyi Testőrség tagja, aki megmentette Daeneryst a qarthi boszorkányoktól. Ezután a szolgálatába áll. Meerenben a Hárpia Fiai nevű szervezet merényletet követ el, s Selmy életét veszti sokak bánatára.

Missandei[szerkesztés]

Daenerys őt Astaporban vásárolja meg, mert szüksége van egy tolmácsra. Missandei tizenkilenc nyelven beszél, de nem csak Dany tolmácsává válik, hanem tanácsadója, sőt mi több barátnője lesz. Daenerys az egyetlen barátjának tartja, ezért beleőrül, amikor a Hegy leüti Missandei fejét.

Szürke Féreg[szerkesztés]

Dany Astaporban megvásárolja a Makulátlanok nevű hadsereget, amelynek a parancsnokának Szürke Férget választják. A fiú mindig hűséges a királynőjéhez, s Missandei-jel is romantikus kapcsolatot ápol. Miután a tolmács meghal, ő lesz Dany utolsó hűséges embere, aki habozás nélkül teljesíti kegyetlen parancsait, talán bosszúvágya miatt. De miután Havas Jon végez a Sárkánykirálynővel, kénytelen visszavezetni a Makulátlanokat és a dothrakiakat Naath városába.

Daario Naharis[szerkesztés]

A yunkai-i Második Fiak nevű zsoldoscsapat tagja, aki megölte társait, és csatlakozott Daenerys csapatához. Nem csak tanácsadója, hanem udvarlójává is válik, de a királynő ezt a szerelmet se gondolja komolyan. Ennek ellenére maximálisan megbízik benne. Ő segít Jorah-nak megmenteni Danyt. Mikor elindulnak Westerost elfoglalni, őt bízzák meg Meeren felügyeletével.

Hizdahr zo Loraq[szerkesztés]

Meereni nemes, aki el akarja érni Daenerysnél, hogy az nyittassa meg újra a küzdővermeket. Ez végül sikerül is. Ám ő kizárólag Daenerys szeretője.

Varys[szerkesztés]

Eredetileg tanácsos Királyvárban, de valójában Daenerys kéme. Ő hozza Tyriont a királynő elé. Ezután is hűségesen szolgálja Danyt, ő állítja maguk mellé a Tyrell-házat. Azonban, amikor találkozik Jonnal, s megtudja, ő a jogos örökös, arra gondol, hogy belőle jobb király válhatna, mint Daenerys. Ezt Tyrionnak ki is fejti, ami az életébe kerül, mert a törpe elárulja a lánynak. Végül azonban neki lesz igaza, mert Dany megbolondul, s porrá égeti Királyvárat.

Tyrion[szerkesztés]

Miután elfogta, Jorah viszi Tyriont Daenerys elé. A lány ki akarja végezni a lovagot, de a törpe lebeszéli róla. Mikor Daenerys a dothrakiak fogságába esik, Tyrion irányítja Meerent, Missandei, Daario és Varys segítségével. Danyvel nagyon szoros kapcsolatba kerül a közös kalandok során, a lány neki ígéri a Királynő Segítője címet, ha megszerzik a Vastrónt. A 8. évad során azonban egyre több az ellentét a két politikus között: Dany mérges lesz rá, amiért átverte őt Cersei. Tyrion a királyvári csatára készülve a királynője lelkére köti, hogy ha meghallja a megadást jelző harangokat, akkor abbahagyja a civilek tömeges pusztítását. Daenerys, miután felcsendül a kongás, elgondolkozik pár másodpercig, de aztán folytatja a mészárlást. Tyrion kénytelen végignézni a városa felégetését. A csata után megtalálja testvérei holttestét, minek hatására a tömeg előtt eldobja segítői jelvényét, Dany pedig börtönbe veti. Végül Tyrion beszéli rá sikerrel Havas Jont az őrült királynő megölésére.

Havas Jon[szerkesztés]

Tyrion hívja Sárkánykőre Jont. Itt megismerkedik Daenerysszel, akivel szerelmesek lesznek, de Jon eleinte nem hajlandó királynőjének elismerni a lányt. Egy csata után viszont megváltozik a véleménye, és mindig támogatja szerelmét. Deresben Jon megtudja, hogy ő nem más, mint Daenerys unokaöccse, így ő a Vastrón jogos örököse. Ezt megosztja Danyvel, aki nem képes elhinni. Hamarosan azonban mindenki tudni fogja, amibe a khalesi beleőrül, mert tudja, sokan Jont látnák szívesebben a trónon, de férfi nem vágyik az uralomra. Királyvár ostroma előtt Jon visszautasítja Dany közeledését, aki még mindig szerelemben szeretne lenni vele. Daenerys a királyvári lakosság megadása ellenére folytatja a város felégetését, aminek hatására Jonnál is betelik a pohár. Tyrion kérésére elindul végezni a királynővel, és ugyan megpróbálja jó útra téríteni, de Daenerysre már semmi nem hat, így Jon kénytelen leszúrni. Ezután testét sárkánya, Drogon viszi el kelet felé.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Daenerys Targaryen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]