Daenerys Targaryen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daenerys Targaryen
Trónok harca-szereplő
Emilia Clarke Daenerys szerepében
Emilia Clarke Daenerys szerepében
Megjelenési információk
Első megjelenése Közeleg a tél
Megalkotta George R. R. Martin
Megszemélyesítője Emilia Clarke
Magyar hang Molnár Ilona
Daenerys Targaryen adatai
Beceneve „Khaleesi”
Neme
Családja Targaryen-ház
Szülei II. Aerys (apja)
Rhaella (anyja)
Testvérek Rhaegar (bátyja)
Viserys (bátyja)
Házastársa Khal Drogo (első)
Hizdahr zo Loraq
Gyermekei Rhaego (fia)
Daenerys Targaryen az IMDb-n

Daenerys Targaryen, teljes nevén Viharbanszületett Daenerys Targaryen, első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, sárkányok anyja egy kitalált karakter az amerikai író George R. R. Martin A tűz és jég dala című fantasy-dráma könyvsorozatában, illetve a 2011-től az arra épülő Trónok harca című, az HBO csatornán sugárzott televíziós sorozatban. A karakter kiemelt fontossággal bír a történet szempontjából. A sorozatbéli megformálója az angol színésznő, Emilia Clarke, magyar hangja Molnár Ilona.

Karakterleírás[szerkesztés]

Daenerys Targaryen az "Őrült király", II. Aerys Targaryen és annak testvérével, Rhaella Targaryennel kötött házasságából utolsóként született lánya, és az egyik utolsó túlélője az elüldözött Targaryen-háznak. Az ő karaktere szolgál a harmadik elbeszélő szálként a regényben, összesen harmincegy fejezet íródott az ő szemszögéből a Trónok harca, a Királyok csatája, a Kardok vihara, a Varjak lakomája és a Sárkányok tánca című, eddig megjelent könyvrészekben.[1] Tizenhárom évvel az események előtt született Sárkánykő várában egy vihar alatt, innen az elnevezés, "Viharbanszületett". Miután anyja belehalt a szülésbe, nem sokkal később az életükre törő csapatok elől testvérével Viserysel Braavosba menekültek, és bár Daenerys sosem látta Westerost, amit csak bátyja elbeszéléseiből ismer, élete legfőbb célja lett, hogy visszaszerezze a Vastrónt és újra egy Targaryen uralkodjon a hét királyság felett. A sorozatban Daeneryst alakító Emilia Clarke úgy nyilatkozott a karakterről, hogy szerinte: „A történetben egy őrült átalakuláson megy keresztül, egy félénk lányból, aki alig beszél és mindent megtesz a bátyjának a sárkányok anyja lesz, a hadserege királynője és a rabszolgamesterek gyilkosa. Ő egy Jeanne d'Archoz hasonló karakter.”[2]

Családja[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Daenerys Targaryen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]