Sárkányok háza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sárkányok háza
(House of the Dragons)
Műfajakció, kaland, fantasy, dráma

AlkotóSorozat: Ryan J. Condal, George R. R. Martin
Regény:
George R. R. Martin
ÍróRyan Condal
George R. R. Martin
RendezőMiguel Sapochnik
Főszereplő
Főcímzene"Main Title"
ZeneszerzőRamin Djawadi[1]

Formátum4K (UHD)
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok1 (további 3 készülőben)[2]
Epizódok10 (további 30 készülőben)[2] (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Producer
  • Karen Wacker
  • Angus More Gordon
  • Alexis Raben
  • Kevin Lau
VágóTim Porter
Forgatási helyszínAnglia, Spanyolország, Portugália, Kalifornia, Cornwall[3]
OperatőrFabian Wagner
Részenkénti játékidő54-68 perc
GyártóHBO
ForgalmazóWarner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adóUSA
Eredeti sugárzás kezdeteUSA 2022. augusztus 21.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2022. augusztus 22.
Státusz1. évad fut (HBO Max)
2. évad készülőben
Korhatár
  • Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
  • USA TV-18
Kronológia
Kapcsolódó műsorTrónok harca
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárkányok háza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sárkányok háza (eredeti cím: House of the Dragon) 2022-ben bemutatott amerikai fantasy-drámasorozat, amelyet George R. R. Martin és Ryan J. Condal készített az HBO-nak, s előzménye a Trónok harca (2011–2019) című televíziós sorozatnak. Mindkét széria Martin A tűz és jég dala című regénysorozatán alapul. A 2018-as Tűz és vér című regény egyes részeit feldolgozó sorozat körülbelül 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódik, 100 évvel azután, hogy I. Aegon Targaryen király hódításai által egyesül a Hét Királyság.

A Sárkányok Háza forgatása 2021 áprilisában kezdődött az Egyesült Királyságban. A sorozat első évadjának premierje 2022. augusztus 21-én volt, és tíz epizódból áll.[4] Öt nappal a premier után bejelentették a sorozat második évadját.

Ismertető[szerkesztés]

A történet 172 évvel Daenerys Targaryen születése előtt kezdődik és a Targaryen-ház bukásának kezdetét, a „Sárkányok tánca” néven ismert targaryeni polgárháborút megelőző és azt lefedő eseményeket mutatja be.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5] Leírás
Paddy Considine I. Viserys Targaryen király Kálid Artúr A Hét Királyság ötödik királya. A "melegszívű, kedves és tisztességes emberként" ismert Viserys-t a nagyurak tanácsa választotta meg, hogy nagyapja, I. Jaehaerys Targaryen utódja legyen. A Hódító sárkányának, Balerionnak a lovasa volt annak halála előtt.
Matt Smith Daemon Targaryen herceg Dévai Balázs Viserys király öccse, Jaehaerys király unokája. Emellett a birodalom legjobb harcosaként ismerik és tapasztalt sárkánylovas, hátasa Caraxes

Kardja a valyriai acél Sötét Nővér

Emma D'Arcy Rhaenyra Targaryen hercegnő Réti Adrienn Viserys király elsőszülött gyermeke. Syrax lovasa, a Birodalom Örömének nevezik.
Milly Alcock (fiatal) Staub Viktória
Rhys Ifans Ser Otto Hightower Sztarenki Pál I. Jaehaerys és Viserys királyok Segítője, Óváros urának öccse. Daemon herceg legnagyobb politikai riválisa
Steve Toussaint Corlys Velaryon Berzsenyi Zoltán "Tengeri Kígyó" néven ismert nemes, a Velaryon-ház feje és a Westeros történelmének leghíresebb tengerésze.
Eve Best Rhaenys Targaryen hercegnő Spilák Klára Sárkánylovas és Lord Corlys felesége. A köznép a "Sosemvolt-királynő" néven emlegeti, mert egykor jelölt volt nagyapja, Jaehaerys király utódjának a Hét Királyság uralkodójaként, de unokatestvére, Viserys javára elutasították.
Fabien Frankel Criston Cole Brasch Bence Tehetséges kardforgató a Viharföldekről, Feketerév urának intézőjének alacsony származású fia.
Sonoya Mizuno Mysaria Gombó Viola Lotti Egy Lys-i születésű táncosnő és prostituált, aki Daemon herceg legmegbízhatóbb szövetségesévé és szeretőjévé válik Királyvárban.
Graham McTavish Harrold Westerling Szinovál Gyula A Királyi Őrség jelenlegi parancsnoka, aki Jaehaerys király óta szolgál, egyike Westeros legnagyobb lovagjainak.
Matthew Needham Lord Larys Strong Jaskó Bálint Lyonel Strong törvénymester kisebbik fia, Viserys kistanácsában a Suttogók mestere.
Jefferson Hall Lord Jason Lannister / Ser Tyland Lannister Papp Dániel Jason a Casterly-hegy ura, ikertestvére, Ser Tyland pedig Viserys király Kistanácsában szolgál Hajómesterként.
Olivia Cooke Alicent Hightower királyné Mikecz Estilla Otto Hightower lánya, Viserys király második felesége. Okosnak és csinosnak írták le.
Emily Carey (fiatal) Szász Júlia

Mellékszereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5] Leírás
Gavin Spokes Lord Lyonel Strong Barát Attila Viserys király törvénymestere a Kistanácsban.
David Horovitch Mellos nagymester Varga T. József Viserys Kistanácsának tagja, a Fellegvár által kijelölt nagymester
Bill Paterson Lord Lyman Beesbury Forgács Gábor Mézberek ura és pénzmester Viserys király Kistanácsában.
Ryan Corr Ser Harwin Strong Patkós Márton Lyonel Strong törvénymester legidősebb fia és Harrenhal örököse. A "Csontzúzó" néven ismert, állítólag ő a legerősebb férfi a Hét Királyságban.
Steffan Rhodri Hobert Hightower Katona Zoltán A Hightower-ház feje és Óváros ura. Otto Hightower bátyja.
John Macmillan Laenor Velaryon Dér Zsolt Rhaenys hercegnő és Lord Corlys Velaryon fia.
Theo Nate (fiatal) Nikas Dániel
Nanna Blondell Lady Laena Velaryon Podlovics Laura Corlys Velaryon és Rhaenys Targaryen hercegnő lánya.
Savannah Steyn (fiatal)
Nova Foueillis-Mose (gyerek) Blazsó Regina
Wil Johnson Ser Vaemond Velaryon Nagypál Gábor Lord Corlys Velaryon öccse és a Velaryon-flotta parancsnoka.
Paul Kennedy Ser Jasper 'Vasvessző' Wylde Király Attila Az Esőház ura és a Wylde-ház feje.
Sian Brooke Aemma Arryn Szávai Viktória Viserys Targaryen király első felesége.
Owen Oakeshott Ser Gerold Royce Harmath Imre Lady Rhea Royce unokatestvére.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az SDI Media Hungary készítette.

Évados áttekintés[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 10 2022. augusztus 21. 2022. október 23. 2022. augusztus 22. 2022. október 24.
2.[6] 8 2024. június 16. ? 2024. június 17. ?
3.[7] ? ? ? ?
4.[7] ? ? ? ?

Epizódlista[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier Nézettség
1. 1. A Sárkány örökösei
(The Heirs of the Dragon)
Miguel Sapochnik Ryan Condal USA 2022. augusztus 21.
magyar 2022. augusztus 22.
USA 2,17 millió[8]
Mivel mindkét fia meghalt, az öreg I. Jaehaerys Targaryen király összehívja a Nagy Tanácsot, hogy örököst válasszon. A nyugati urak Jaehaerys unokáját, Viserys herceget választják a legidősebb unokája, Rhaenys hercegnő helyett. Kilenc évvel később Viserys király lovagi tornát szervez, hogy megünnepelje Aemma Arryn királynő terhességét, mivel biztos benne, hogy a királynő kihordja régóta várt férfi örökösét. A Kistanács figyelmen kívül hagyja Lord Corlys Velaryon figyelmeztetését, miszerint a Triarchia, Essos szabad városainak szövetsége azzal fenyeget, hogy megbénítja a nyugati hajózási útvonalakat. A Király Segítője, Ser Otto Hightower kritizálja Viserys bátyját és örökösét, Daemon herceget a Városi Őrség parancsnokaként tanúsított brutalitása miatt. A tornán Ser Criston Cole, egy közönséges születésű Dorne-i lovag legyőzi Daemont, miközben Aemma meghal szülés közben. Az újszülött fiú, Baelon nem sokkal később meghal. Viserys visszautasítja a tanács kérését, hogy új örököst kenjen fel, amíg Ser Otto el nem árulja, hogy Daemon gúnyosan úgy nevezte Baelont, hogy „Az örökös egy napra”. Viserys felháborodva száműzi Daemont Királyvárból, és egyetlen élő gyermekét, Rhaenyra hercegnőt választja a Vastrón örökösévé.
2. 2. A tékozló herceg
(The Rogue Prince)
Greg Yaitanes Ryan Condal USA 2022. augusztus 28.
magyar 2022. augusztus 29.
USA 2,26 millió[9]
Hat hónappal azután, hogy Rhaenyrát örökösnek nevezik ki, Daemon törvénytelenül elfoglalja Sárkánykövet, a Városi Őrség hűséges őreinek támogatásával. Amikor Craghas Drahar herceg-admirális, akit Ráketető hívnak, a Triarchia parancsára fenyegeti a Lépőköveket, Rhaenyra javaslatát, hogy mutassanak erőt, elutasítják. Ehelyett inkább egy új Királyi Gárda lovag kinevezésére szorítkozik. Mások tanácsát figyelmen kívül hagyva Ser Cristonra esik a választása, az egyetlen olyan lovagra, akinek tényleges harci tapasztalata van. Ser Otto lánya, Lady Alicent a felesége halála óta négyszemközt vigasztalja Viseryst; azt tanácsolja neki, hogy Rhaenyra és ő beszéljék meg a királyi kötelességét, hogy újra megházasodjon. Lord Corlys és hitvese, Rhaenys hercegnő azt javasolják Viserysnek, hogy egyesítse valyriai házaikat házasság révén a tizenkét éves lányukkal, Laenával. Eközben a Kistanács megtudja, hogy Daemon, aki magát az igazi örökösnek kiáltja ki, ellopott egy sárkánytojást, és második házastársként el akarja venni szeretőjét, Mysariát. Ser Otto és egy kisebb különítmény elhajózik Sárkánykőre, hogy visszaszerezzék a tojást. Rhaenyra követi őket a sárkányán, Syraxon, és arra kényszeríti Daemont, hogy mondjon le hamis igényeiről, és adja vissza neki a tojást. Viserys bejelenti, hogy feleségül veszi Lady Alicent, ami feldühíti Lord Corlyst, aki ezután felkeresi Daemont, hogy szövetséget ajánljon neki.
3. 3. Második ezen a néven
(Second of His Name)
Greg Yaitanes Gabe Fonseca & Ryan Condal USA 2022. szeptember 4.
magyar 2022. szeptember 5.
USA 1,75 millió[10]
A Lépőkövek régióban három éve egyre súlyosbodnak a konfliktusok. Lord Corlys és Daemon herceg Craghas Drahar és kalózai ellen harcolnak a Korona támogatása nélkül, amely semleges marad a déli birodalom helyzetét illetően. Eközben Viserys király nagy vadászatot tervez, hogy megünnepelje az ő és a terhes Alicent királynő fia, Aegon második születésnapját. Rhaenyra nehezményezi, hogy az apja folyamatosan Aegonra irányítja a figyelmet. Kapcsolatukat tovább feszíti, hogy a beteg király ragaszkodik ahhoz, hogy Rhaenyra férjhez menjen, hogy erős szövetséget kössön és megvédje a vérvonalukat. A sok kérő közül Lord Jason Lannister a Casterly-hegyről igyekszik feleségül venni Rhaenyrát, aki azonban visszautasítja. Lord Strong azt javasolja, hogy Rhaenyra menjen feleségül Ser Laenor Velaryonhoz, Lord Corlys fiához, hogy helyrehozza a két ház közötti szakadékot. A bátyja, Hobart tanácsára Otto arra ösztönzi Alicent, hogy győzze meg a királyt, hogy Aegont nevezze ki örökösnek, ami tovább növelné a Hightowerek hatalmát és tekintélyét. Viserys biztosítja Rhaenyra-t, hogy továbbra is ő marad az örökös, és ő választhatja meg, hogy kihez megy feleségül. A király is enged, és segítséget küld a Lépőkövekhez, miközben Daemon, Lord Corlys, a testvére, Vaemond és a megmaradt Velaryon-házi katonák vesztes csatát vívnak a Triarchia erőivel. Ser Laenor megérkezik a sárkányán, Seasmoke-on, és segít legyőzni az ellenséget. Daemon megöli a Ráketetőt.
4. 4. A Keskeny-tenger királya
(King of the Narrow Sea)
Clare Kilner Ira Parker USA 2022. szeptember 11.
magyar 2022. szeptember 12.
USA 1,81 millió[11]
Rhaenyra Viharvégbe utazik, ahol számtalan kérővel találkozik, akiket mind elutasít. Éppen akkor tér vissza Királyvárba, amikor Daemon herceg megérkezik a Lépőkövekből Caraxes nevű sárkányán. Daemon azt mondja, hogy a „Keskeny-tenger királyának” nevezték ki, de hűséget esküszik Viserys királynak, és átadja neki a koronáját. Miközben az újraegyesült testvérek egy lakomán ünnepelnek, Alicent királynő magányosságáról vall Rhaenyrának, akinek hiányzik a barátságuk. Késő éjjel Rhaenyra fiúnak álcázva magát, Daemonnal kioson, hogy felfedezzék Királyvárat; isznak, megnéznek egy trágár színdarabot, és ellátogatnak egy bordélyházba, ahol Daemon elcsábítja a készséges Rhaenyrát, de otthagyja őt, mielőtt közösülnének. Visszatérve a Vörös toronyba, Rhaenyra elcsábítja Ser Cristont. Egy kém tájékoztatja Ser Ottót Daemon és Rhaenyra tetteiről. Alicent meghallja, hogy Ser Otto ezt elmondja a királynak. Négyszemközt kikérdezi Rhaenyrát, aki tagadja, hogy lefeküdt volna Daemonnal. A király dühösen szembesíti Daemont, aki látszólag megerősíti a vádakat, és azt javasolja, hogy adja hozzá Rhaenyrát feleségül. Viserys azt állítja, hogy Daemon csak a korona megszerzése érdekében akarja a házasságot, majd száműzi testvérét vissza a Völgybe. A botrány elkerülése érdekében Viserys elrendeli, hogy Rhaenyra menjen feleségül Ser Laenor Velaryonhoz. A király elbocsátja Ser Ottót, mint Segítőjét, mivel úgy érzi, hogy Otto személyes haszonszerzés céljából manipulálta őt. A király parancsára Mellos nagymester elővigyázatosságból magzatelhajtó teát ad Rhaenyrának.
5. 5. Megvilágítjuk az utat
(We Light the Way)
Clare Kilner Charmaine DeGraté USA 2022. szeptember 18.
magyar 2022. szeptember 19.
USA 1,83 millió[12]
A Völgyben Daemon meggyilkolja feleségét, Lady Rhea Royce-t. A Velaryonok székhelyén Viserys király házasságot ajánl Rhaenyra és Ser Laenor között, ezzel megbékítve Lord Corlyst. Rhaenyra tisztában van Laenor homoszexualitásával, és azt javasolja, hogy úgy lássák el királyi kötelességeiket, hogy közben szeretőik vannak; Criston javaslatát, hogy hagyja el a trónt, és szökjön meg vele, elutasítja. Mielőtt elhagyná Királyvárat, Ser Otto figyelmezteti Alicent királynőt, hogy ha Rhaenyra királynő lesz, Alicent gyermekeit fenyegetésnek tekintik majd a trónra nézve. Alicent kérdőre vonja Ser Cristont Rhaenyra és Daemon ügyében, és megtudja, hogy Criston a hercegnő szeretője volt. Egy ünnepi lakomán Alicent a király beszéde alatt belép a terembe, zöld ruhát visel, ami a Hightower-ház jelzőszíne a hadba hívásra. Rhea unokatestvére Daemont vádolja Rhea meggyilkolásával; Daemon tagadja ezt, és követeli néhai felesége földjeit. Laenor szeretője, Ser Joffrey Lonmouth sejti, hogy Ser Criston szerelmes Rhaenyrába, és önelégülten javasolja, hogy őrizzék egymás titkait. Criston, akit zavar, hogy megszegte lovagi fogadalmát, feldühödik, és halálra veri Joffrey-t. Laenor összeroppan szeretője halála láttán. Rhaenyra és Laenor zártkörűen összeházasodnak; Viserys a szertartás közben összeesik. Amikor Criston öngyilkosságot készül elkövetni, Alicent közbelép.
6. 6. A hercegnő és a királyné
(The Princess and the Queen)
Miguel Sapochnik Sara Hess USA 2022. szeptember 25.
magyar 2022. szeptember 26.
USA 1,86 millió[13]
Tíz évvel később Rhaenyra három fiúnak adott életet: Jacaerysnek, Lucerysnek és az újszülött Joffrey-nak. Mindegyikből hiányzik a Targaryen/Velaryon ezüsthaj, de Viserys visszautasítja Alicent vádját, miszerint nem Laenor az apjuk. Alicent közli Aegonnal, hogy fel kell készülnie arra, hogy egy nap megküzdjön Rhaenyra ellen a trónért. Daemon és felesége, Laena Velaryon ellátogatnak Pentosra a lányaikkal, Baelával és Rhaenával. A herceg felajánl nekik egy uradalmat, cserébe a feltámadó Triarchia elleni szövetségért. Mivel gyötrelmes vajúdás után nem tud szülni, Laena megparancsolja sárkányának, Vhagarnak, hogy égesse el. Ser Criston, aki most Alicent királynét szolgálja, arra ösztönzi Ser Harwint, hogy megtámadja őt, arra következtetve, hogy Harwin Rhaenyra gyermekeinek apja. A családi viszály enyhítése érdekében Rhaenyra házasságot ajánl Jacaerys és Helaena, Alicent lánya között, amit Alicent elutasít. Viserys visszautasítja Ser Lyonel Strong lemondását a Király Segítője tisztségéről. Viserys engedélyezi Lyonelnek, hogy a kegyvesztett Harwint Harrenhalba kísérje. Harwin érzelmes búcsút vesz Rhaenyrától és gyermekeitől. Alicent elárulja Larys Strongnak, hogy azt kívánja, bárcsak az apja, Ser Otto még mindig a Király Segítője lenne. Larys ezután három halálraítélt bűnözőt toboroz, akik tüzet gyújtanak Harrenhalban, és megölik Lyonelt és Harwint. Rhaenyra Sárkánykőre költözteti családját, és magával hozatja Laenor szeretőjét, Ser Qarl Correy-t is.
7. 7. Hullámtörő
(Driftmark)
Miguel Sapochnik Kevin Lau USA 2022. október 2.
magyar 2022. október 3.
USA 1,88 millió[14]
Viserys király és udvara részt vesz Lady Laena búcsúztatásán Hullámtörőn. Rhaenyra és Daemon újra találkoznak, és testileg is meghitt viszonyba kerülnek. Aemond herceg magáénak nyilvánítja Vhagart, ami az unokatestvéreivel való veszekedéshez vezet, amelyben Lucerys egy valyriai acélkéssel kivágja Aemond szemét. Viserys visszautasítja Alicent királynő követelését, hogy Lucerys szemét bosszúból vájják ki. Amikor a bosszúszomjas Alicent megpróbál Lucerysre támadni a késsel, Rhaenyra megakadályozza, de Alicent megszúrja a karját. Miután azt állítja, hogy Rhaenyra gyermekei fattyúk, Viserys elrendeli, hogy aki megkérdőjelezi az unokái törvényességét, annak ki kell vágni a nyelvét. A Király Segítőjeként visszahelyezett Otto Hightower bizalmasan közli Alicenttel, hogy hamarosan győzni fognak. Rhaenyra és Daemon összefog Alicent és támogatói ellen. Laenort látszólag meggyilkolja szeretője, Ser Qarl Correy; Rhaenys hercegnő és Lord Corlys pedig azt hiszi, hogy a megtalált elszenesedett holttest Laenoré. Eközben Daemon és Rhaenyra a régi valyriai hagyományok szerint összeházasodnak, hogy folytassák a tiszta Targaryen-vérvonalat, és gyermekeik is részt vesznek a zártkörű szertartáson. A megrendezett halálát követően Laenor, kopaszra borotvált fejjel, titokban Ser Qarllal együtt elmenekül Hullámtörőről.
8. 8. A Hullámok ura
(The Lord of the Tides)
Geeta Vasant Patel Ellen Shim USA 2022. október 9.
magyar 2022. október 10.
USA 1,73 millió[15]
Hullámtörőn a Velaryon-ház utódlási válsággal néz szembe, amikor Corlys Velaryon megsebesül a Lépőköveknél. Vaemond Velaryon úgy dönt, hogy kérvényezi Királyvárban, hogy Lucerys Velaryont távolítsák el örökösödési sorrendből törvénytelenségére hivatkozva. Ezt hallva Rhaenyra és Daemon visszatérnek a fővárosba az összes gyermekükkel, hogy megvédjék Lucerys igényét. Megtudják, hogy Viserys király immár ágyhoz van kötve, és helyette Alicent királyné és Ser Otto irányítja az ügyeket. Alicent fedezi a fiát, Aegont, amikor az hűtlen a feleségéhez. Amikor Vaemond megérkezik a Vörös toronyba, Rhaenyra alkut köt Rhaenys hercegnővel, hogy megszerezze a támogatását. Hódító Aegon álmát idézve arra kéri apját is, hogy védje meg őt. Másnap a király nevében eljárva Otto Hightower meghallgatja Vaemond Velaryon kérését, aki azt követeli, hogy Hullámtörőt neki kell átadnia. Miközben Rhaenyra beszélni kezd, belép a terembe Viserys király, és Luceryst nyilvánítja örökösnek. Vaemond feldühödve fattyúknak nevezi Rhaenyra gyermekeit, mire Daemon megöli. Aznap este a Targaryenek és a Hightowerek lakomát rendeznek, hogy rendbe hozzák kapcsolataikat, de a hercegek harcba kezdenek. Viserys a halál küszöbén Aegon álmáról beszél Alicentnek.
9. 9. A zöld tanács
(The Green Council)
Clare Kilner Sara Hess USA 2022. október 16.
magyar 2022. október 17.
USA 1,56 millió[16]
Viserys király halála után a Kistanács azt tervezi, hogy Aegon herceget ülteti a Vastrónra. Ser Criston Cole megöli Lord Beesburyt, amikor kiáll Rhaenyra hercegnő mellett, míg Harrold Westerling a Királyi Testőrség parancsnoka tiltakozásul lemond. Ser Otto késlelteti a király halálának bejelentését, hogy megerősítse pozícióját, és hűséget követel a nemesektől. Alicent királynő megpróbálja megnyerni a fogságban lévő Rhaenys hercegnő támogatását, de nem jár sikerrel. Amikor Aegon eltűnik a Vörös toronyból, Ottó Ser Erryk és Ser Arryk királyi őrökkel kutatja át a várost, míg Alicent Cristont és Aemond herceget küldi. Mysaria, a Fehér Féreg tájékoztatja Ottót Aegon hollétéről, de Criston és Aemond rövid küzdelem után elfogja őt. Larys Strong figyelmezteti Alicentet Mysaria kémeire, ezért felgyújtja a házát. Aegon kitart amellett, hogy alkalmatlan az uralkodásra, de Alicent meggyőzi az ellenkezőjéről. Közben Ser Erryk kicsempészi Rhaenyst a várból. Ottó több száz kispolgárt terel a Sárkányverem nagytermébe, ahol bejelenti Viserys halálát, és királlyá koronázza Aegont. A felfordulás közepette Rhaenys bejut sárkányához, Meleyshez. Ezután lerombolja a csarnokot, és szembeszáll a királybitorlókkal, mielőtt sárkányháton elmenekül.
10. 10. A fekete királynő
(The Black Queen)
Greg Yaitanes Ryan Condal USA 2022. október 23.
magyar 2022. október 24.
USA 1,85 millió[17]
Sárkánykőn Rhaenys hercegnő bejelenti Viserys király halálát és Aegon herceg trónbitorlását. A megdöbbent Rhaenyra ettől szinte azonnal elvetél. Daemon herceg, aki azt hiszi, hogy Viseryst meggyilkolták, háborút sürget. Ser Erryk elhozza Viserys koronáját, amivel Rhaenyra királynőnek nyilvánítja magát. Ser Otto megérkezik Sárkánykőre, hogy ismertesse Aegon feltételeit; a hercegnő megakadályozza Daemont abban, hogy megölje Ottót, és késlelteti a választ. Négyszemközt Daemont feldühíti Rhaenyra béketárgyalási szándéka, és semmibe veszi az álmot a „megígért hercegről”. Rhaenys meggyőzi a még mindig lábadozó Lord Corlyst, hogy a Velaryon-ház hűséget fogadjon Rhaenyrának. Daemon újabb sárkánylovasok toborzását tervezi, és felébreszti Vermithor, a nagy sárkányt. Rhaenyra Jacaerys és Lucerys hercegeket küldi követként, hogy biztosítsák az Arryn, Stark és Baratheon házakat szövetségesnek. Viharvégen Lucerys találkozik Lord Borros Baratheonnal, aki nem hajlandó támogatni Rhaenyrát, mert nem ajánlott neki cserébe semmit. Jelen van Aemond herceg is, aki Aegon megállapodásával feleségül venné Borros lányát. Aemond bosszúból egy szemet követel Lucerystől. Borros megengedi Lucerysnek, hogy a sárkányán, Arraxon távozzon, de Aemond üldözőbe veszi őt Vhagaron. A civakodó sárkányok ellenszegülnek lovasaik parancsának, és Arrax megégeti Vhagart. Vhagar feldühödve megöli Luceryst és Arraxot, amivel sokkolja Aemondot. Daemon értesíti Rhaenyrát Lucerys haláláról, ami lesújtja és feldühíti őt.

Westeros nagy házai (a sorozat történései alatt)[szerkesztés]

Frakció Név Címer Központ Jelmondat Tagok (a sorozat idején)
Feketék Stark-ház Deres "Közeleg a Tél"
Feketék Velaryon-ház Hullámtörő "Az Ősi, az Igaz, a Bátor"
Zöldek Baratheon-ház Viharvég "Miénk a harag!"
  • Boremund Baratheon
  • Borros Baratheon
Feketék Targaryen-ház Sárkánykő "Tűz és Vér"
Zöldek Királyvár
Zöldek Lannister-ház Casterly-hegy
  • "Halld üvöltésem" (hivatalos)
  • "Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát"
Zöldek Strong-ház Harrenhal
Zöldek Hightower-ház Óváros "Mi világítjuk az utat!"

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ramin Djawadi to Score HBO’s ‘Game of Thrones’ Prequel ‘House of the Dragon’ | Film Music Reporter (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. október 9.)
  2. a b https://georgerrmartin.com/notablog/
  3. https://winteriscoming.net/2021/04/23/house-of-the-dragon-films-driftmark-seat-house-velaryon-game-of-thrones-prequel/
  4. HBO Original Drama Series HOUSE OF THE DRAGON Debuts August 21 (angol nyelven). Pressroom. (Hozzáférés: 2022. március 30.)
  5. a b A Sárkányok háza magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. augusztus 22.)
  6. Hibberd, James: ‘House of the Dragon’ Renewed for Season 2 at HBO After Premiere Ratings Blowout (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2022. augusztus 26. (Hozzáférés: 2022. szeptember 9.)
  7. a b Martin, George R. R.: Random Musings (angol nyelven). Not A Blog, 2022. október 11. (Hozzáférés: 2022. október 11.)
  8. Salem, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 8.21.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals. ShowBuzzDaily , 2022. augusztus 23. (Hozzáférés: 2022. augusztus 23.)
  9. Metcalf, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 8.28.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals. ShowBuzzDaily , 2022. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. augusztus 30.)
  10. Metcalf, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 9.4.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals. ShowBuzzDaily , 2022. szeptember 6. (Hozzáférés: 2022. szeptember 9.)
  11. Salem, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 9.11.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals. ShowBuzzDaily , 2022. szeptember 13. (Hozzáférés: 2022. szeptember 13.)
  12. Metcalf, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 9.18.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals. ShowBuzzDaily , 2022. szeptember 20. (Hozzáférés: 2022. szeptember 20.)
  13. Salem, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 9.25.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals. ShowBuzzDaily , 2022. szeptember 27. (Hozzáférés: 2022. szeptember 27.)
  14. Metcalf, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 10.2.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated. Showbuzz Daily, 2022. október 4. (Hozzáférés: 2022. október 4.)
  15. Salem, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 10.9.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated. Showbuzz Daily, 2022. október 11. (Hozzáférés: 2022. október 11.)
  16. Metcalf, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 10.16.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated. Showbuzz Daily, 2022. október 18. (Hozzáférés: 2022. október 18.)
  17. Salem, Mitch: ShowBuzzDaily's Sunday 10.23.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated. Showbuzz Daily, 2022. október 25. (Hozzáférés: 2022. október 25.)

További információk[szerkesztés]