Jack Gleeson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jack Gleeson
Jack Gleeson (2012)
Jack Gleeson (2012)
Életrajzi adatok
Született 1992május 20. (26 éves)
Cork, Írország
Pályafutása
Iskolái Trinity College
Aktív évek 2002-2014
Híres szerepei Trónok harca - Joffrey Baratheon

Jack Gleeson az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jack Gleeson témájú médiaállományokat.

Jack Gleeson ír színész, ismert az HBO Trónok harca című sorozatából, Joffrey Baratheon szerepében.

Életútja[szerkesztés]

Gleeson Corkban született, Írországban. 7 évesen kezdett színészkedni az Independent Theatre Workshop-ban. Az első szerepei kis szerepek voltak a Batman:kezdődik (2005), Shroom (2007) és a Szivárvány ragyogása (2009) című filmekben. 2010-ben főszerepet játszott Alicia Duffy's All good children-jében. A Variety magazin ismertetője "The Pic's Big Discovery"-nek tekinti.

Gleeson leghíresebb szerepe az HBO Trónok harca című sorozatában Joffrey Baratheon. 2009. július 19-én válogatták be a sorozatba. Már a kezdeti szereplőgárda tagja volt, és maradt is a sorozatban a második és a harmadik évadra is.

Joaquin Phoenix-t idézi a Gladiátor című filmből, ahol Commodust alakította, aki nagy befolyással volt rá mint Joffrey megformálójára. A Trinity College hallgatója, Dublinban. Tagja a DU játékosoknak. 2012-ben ösztöndíjra jelölték ugyanabban az egyetemen.

Gleeson jelezte szándékát, hogy inkább tudományos karriert kíván elérni, mintsem hivatásos színészi karriert, ha a Trónok harcában a szerepe véget ér. A Collapsing Horse and Theatre Company alapítója és rendezője, mely Dublinban székel.

További információk[szerkesztés]