A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra
(Le secret des sélénites)
1984-es francia film
Rendező Jean Image
Alapmű Gottfried August Bürger
Műfaj fantasy, kaland, sci-fi, vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
  • Dominique Paturel
  • Georges Atlas
  • Jacques Ciron
  • Jacques Marin
  • Philippe Castelli
  • Pierre Destailles
  • Robert Rollis
Hang Dominique Paturel
Zene
Vágó Jacques Charrier
Gyártás
Gyártó Films Jean Image
Ország  Franciaország
Nyelv francia
Játékidő 72 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Magyar adó
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó film Münchhausen báró csodálatos kalandjai
További információk

A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra, régi szinkronnal A holdlakók titka (eredeti címén Le secret des sélénites) egész estés francia rajzfilm, amely a Münchhausen báró csodálatos kalandjai című mozifilm folytatása. A forgatókönyvet France Image írta, Jean Image rendezte, a zenéjét Shuki Levy és Haim Saban szerezte, a főszerepben Dominique Paturel hangja hallható. A Films Jean Image készítette, a Films A2 forgalmazta. Magyarországon A holdlakók titka címen rövidítették. Franciaországban 1984. február 1-jén, Magyarországon pedig 1984. április 19-én mutatták be a mozikban. Magyarországon a televízióban az MTV-1-en, a Duna TV-n, új magyar szinkronnal 2010. május 2-án szintén a Duna TV-n vetítették le.

A történet főhőse Münchhausen báró, aki igazából is élt. A történet szereplőit régen élt személyeket megjelenítő szereplők, mondabeli hősöket ábrázoló szereplők, és kitalált szereplők játsszák el.

Cselekmény[szerkesztés]

Egyszer Sirius a csillagász, 1787-ben felfedezi, hogy van élet a holdon és a holdlakók rejtegetnek egy titkot. A holdlakók titka az örök élet talizmánja, akinek egy ilyen talizmán a birtokába kerül, az halhatatlanná válik. Sirius felkeresi unokaöccsét Münchausen bárót. Sirius elárulja, amit felfedezett. Sirius megkéri Münchausen bárót, hogy hozzon neki egyet az örök élet talizmánjából. Münchausen báró megígéri neki, hogy elhozza az örök élet talizmánját.

Münchausen báró Összehívja barátait Nimródot, Széltolót, Fülelőt, Nyargalót és Herkulest. Elindulnak a kapitánnyal és a legénységgel hajóútjukra. Útközben szórakoznak egyet közösen, míg a kapitány vezeti a hajót. A tengeren hirtelen nagy hőség lesz és Széltoló hatalmas szelet fúj a hajón, amitől majdnem elrepülnek a többiek.

Három hőlégballont tesznek fel a hajóra. A kapitány ekkor megkérdezi, hogy merre tartanak, Mikor Münchausen báró elárulja, hogy először a viharszelek óceánjára tartanak és utána a holdra. Ettől a pillanattól kezdve a kapitány a legénységgel együtt nem akar tovább velük tartani. Kiszállnak egy mentőcsónakkal, mielőtt a viharszelek óceánjára érnének. Münchausen báró ad nekik egy térképet és visszafordulnak. Egy közeli félszigethez mennek és utána haza. A többiek pedig mennek tovább.

Nimród és Fülelő felmennek az árbócra és észreveszik két nagy fekete felhők közeledik. Egy nem szemes és egy szemes felhő. Mikor megérkeznek a vihar szelek óceánjára, a két felhő nagy vihart fúj nekik. Hajójuk egy helyen megsérül és megjavítják. Mikor megmenekülnek a vihar felrepíti hajójuk az űrben és közben Széltoló is hozzá segít.

Az űrben a hold felé tartanak, és eközben Sirius figyeli őket. Mikor megérkeznek a holdra, szörnyek és óriásdarazsak támadnak rájuk, de megmentik őket repülő állatok. Egy holdkráterben, egy száj formájú bejáratú barlangnál, hangokat hallanak. Mindent amit mondanak visszhangzik. Mikor tovább mennek találkoznak a holdlakókkal. A holdlakók megnevezve főzve lények.

A holdlakók királyának katonái mutatják meg nekik a hold várát. Hétfő az holdakó katona elmeséli, hogy a holdlakók dióban születnek és születésük után már megvan a maguk munkája. Jellegzetes tulajdonságuk, hogy három lábuk van és fejük elkülönülhet a testüktől. A holdon egy vasúton is utaznak, miközben Nyargaló elfut előlük, ezzel bizonyítják a földlakók is mire képesek. Mikor tovább mennek, a várba egy lépcső vezet fel, de egy csövön mennek fel, ami jó nagy szelet tud fújni.

A várban Nimródot kihívják egy harcra, amiben megküzd egy lovag holdlakóval és mikor győz, a holdlakó bánatában, mivel vesztett azt mondogatja oá-oá-oá. Utána Nyargalót is kihívják egy futó versenyre és egy futó holdlakóval versenyez.

A futó holdlakó egy szörny felett átugrik és nyargaló is utána, de csak nyargalót akarta elkapni, de nem sikerült. Majd egy nyíláson is átbújnak, ami Nyargalónak kicsit nehezebb. Majd egy ajtón is átmennek, amit a futó holdlakó kinyit, Nyargaló pedig átmászik felette. Végül egy csúcsos akadályon ugrik a futó holdlakó át, de Nyargaló megcsúszik. Ekkor Fülelő megkéri Széltolót segítsen Nyargalónak. Széltoló egy fújással átlöki Nyargalót és a futóholdlakót megelőzve a célba repíti.

Ez után Herkulest hívják ki egy birkózó versenyre. Muszkli az egyszemű, felpumpált robot párbajozik Herkulessel. Még birkóznak közben Herkules a cseppkövekhez repíti és leeresztve beleakad a cseppkövekbe. Ezután bebizonyították a földlakók, hogy bátrak.

Közben más bolygókról is megtámadják a holdat gonosz hódítók és földlakók megmentik a holdakókat. Végül a holdlakó király megjutalmazza a Münchausen bárót és barátait az örök élet talizmánjával. Küld egyet jutalmul Siriusnak is, hogy felfedezte a holdlakók titkát.

Végül hazamennek és a repülő szörnyek segítenek nekik. A földre 1997-ben térnek vissza. Mikor haza érnek egy repülő látható az égen. Münchausen báró és Sirius pipáznak. Közben a barátaik is repülőkkel utaznak az égen. Sisiurs tévéje is látható három alkalommal, először és másodszorra, adáshiba látható benne, harmadszorra már tévé adás. Utoljára pedig Sirius és Münchausen báró ugrálnak örömükben és úgy láthatóak mintha az égen ugrálnának.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Magyar hang
1. magyar változat (1984) 2. magyar változat (2010)
Münchhausen báró Rátonyi Róbert Szombathy Gyula
Nagy mesélő és nagy utazó báró, aki a valóságban is élt. Elhozza Siriusnak az élet talizmánját a holdról.
Sirius Harkányi Endre Szokol Péter
A csillagász, aki felfedezi, hogy van élet a holdon, és a holdlakók egy titkot őriznek az élet talizmánját.
Nimród Márton András Bardóczy Attila
Mondabeli hős, aki szemlélő, és nagyon jó a látása. Távolról is jól meglát mindent. A bárónak segít utazás közben.
Széltoló / Hurrikán Gálvölgyi János Hollósi Frigyes
Jó nagy szelet tud fújni. A bárónak segít utazás közben.
Fülelő / Csupafül Szacsvay László Vincze Gábor Péter
Nagyon jó a hallása. Távolról meghallja a halk hangot is. A bárónak segít utazás közben.
Nyargaló / Nyakigláb Helyey László Rajkai Zoltán
A kengyelfutó, aki nagyon gyorsan tud futni. A bárónak segít utazás közben.
Herkules Vajda László Vass Gábor
Mondabeli hős, aki nagyon erős és izmos. A bárónak segít utazás közben.
Kapitány Szersén Gyula Végh Ferenc
A hajó kapitánya, aki a hajót vezeti. Münchhausen báróval nem tart végig az utazása során.
Holdlakók királya Szatmári István Uri István
A holdlakók királya, őrzi az örök élet talizmánját. Münchhausen bárónak és barátinak jutalmul ad egy örök élet talizmánt, és egyet küld Siriusnak is.
Holdlakók királynője Esztergályos Cecília Bíró Anikó
A holdlakók királyának felesége.
Hétfő / Holdfény Rajhona Ádám Dányi Krisztián
Három lábú, két fehér szemű holdlakó, aki Münchhausen bárót és a barátait elsőként fogadja a holdon, és végig kíséri őket a királyi várig.
Főzöld Surányi Imre Papucsek Vilmos
A vörös testű, bajuszos torz teremtmény, a zölddögök vezére, a holdlakók legfőbb ellensége.
Neptunusz ? Vári Attila
A holdlakók királyának egyik tanácsadója.
Holdusz ? Bodrogi Attila
A holdlakók királyának második tanácsadója.
Hold versenybíró ? Melis Gábor
A holdlakók királyának zölt tógás versenybírója.
Legénység
A kapitány emberei, akik Münchhausen báróval nem tartanak végig az utazása során.
Lovagholdlakó
Nimróddal kiáll egy lovagi harcra, amit végül nem nyer meg.
Futóholdlakó
Nyargalóval kiáll egy futóversenyre, amit végül nem nyer meg.
Muszkli
Három lábú, egy vörös szemű, robot holdlakó. Herkulessel kiáll egy párbajra, amit végül nem nyer meg.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]