A negyedik osztályban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A negyedik osztályban
South Park
4. évad, 12. epizód
Eredeti cím 4th Grade
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 412
Első sugárzás 2000. november 8.
Első sugárzás Magyarországon 2002. május 18.
Kronológia
Előző Cartman hitgyűlése
Következő Irattartó
A South Park epizódjainak listája

A negyedik osztályban (4th Grade) a South Park című rajzfilmsorozat 60. része (a 4. évad 12. epizódja). Elsőként 2000. november 8-án sugározták az Egyesült Államokban.

Mivel a főszereplők ebben a részben felsőbb osztályba lépnek, a készítőknek lehetőségük nyílt egy új szereplő bevezetésére, Ms. Choksondik személyében, valamint a nyitó képsorokat is teljesen megváltoztatták. Az epizód cselekmény lazán kapcsolódik a Cartman a NAMBLA tagja és a Cherokee hajtamponok című részek történéseihez.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az eddig harmadikos South Park-i fiúk most negyedik osztályba lépnek, ahol elborzadva találkoznak leendő tanárukkal, Miss Choksondikkel és a rájuk váró megterhelő iskolai feladatokkal. Eric Cartman szavainak hatására a gyerekek felismerik, hogy az előző tanév mennyivel jobb volt, mint a mostani, ezért azt az ötletet eszelik ki, hogy időgéppel visszamennek egy évvel korábbra, hogy ismét harmadikosok lehessenek. Segítséget kérnek két Star Trek-rajongó egyetemistától, akik ígéretet tesznek nekik, hogy Timmy elektromos kerekesszékét felhasználva elkészítik nekik az időgépet.

A gyerekek fegyelmezetlen viselkedését tapasztalva Ms. Choksondik panaszkodni kezd a többi tanárnak és a gyerekek korábbi oktatójának, Mr. Garrisonnak a tartózkodási helyéről kérdezi őket, de ők nem tudnak neki válaszolni (Garrisont még a Cartman a NAMBLA tagja című részben kiskorú elcsábításának kísérlete miatt kirúgták az iskolától). Másnap a gyerekek az osztályteremben felkészülnek az időutazásra, de Timmy kerekesszéke a falat áttörve elszabadul és némi idő elteltével egy időportálon keresztül eltűnik a múltban.

Ms. Choksondik a közeli hegyekbe utazik, hogy megtalálja a remeteként élő Garrisont és tanuljon tőle. Oktatás közben azonban Garrisonnak is szembe kell néznie régóta elfojtott homoszexualitásával, majd be kell vallania azt önmagának. A gyerekek új időgép készítésére akarják rávenni az egyetemistákat, de ők már korábban összevesztek egymással, mert nem tudták eldönteni, hány részes volt az eredeti Star Trek-sorozat. Stan mégis rábeszéli őket a közös munkára azzal a trükkel, hogy az időgép megoldaná a vitájukat, hiszen a múltban beszélhetnének a filmsorozat készítőivel.

Az új időgépet felállítják az osztályteremben, de Ms. Choksondik elmagyarázza a gyerekeknek, hogy el kell fogadniuk a változásokat az életben, és mindig előre kell nézni, nem pedig a múltat visszasírni. Szavai hatására a gyerekek belátják, hogy a harmadik osztály valójában nem is volt annyira felhőtlen és Cartmant okolják, amiért az korábban ezt elhitette velük. Ekkor az időkapun keresztül megérkezik Timmy, némi „szuvenírrel” a meglátogatott régebbi korokból.

Az epizód legvégén a tanári szobában Mr. Garrison bevallja másságát Séf bácsinak, Mr. Mackeynek és Victoria igazgatónőnek, majd visszakéri tanári állását; ők azonban nevetve közlik vele, hogy az intézményben nem alkalmaznak melegeket.

Kenny halála[szerkesztés]

  • Kennyt a Timmy megmentésére kivezényelt rendőrök egy gördeszkára emlékeztető járműre fektetik, hogy az elszabadult kerekesszékhez gurulva hatástalanítsa a robbanó szerkezetet. Kenny azonban elvéti a célpontot, egy bukkanón átfordul és végigcsúszik az aszfalton, ezzel halálra sebezve magát. Ezúttal Stan csak annyit mond: „Ezt ki nem látta előre?”.

Utalások[szerkesztés]

  • A harmadik osztályra történő visszaemlékezésben Kenny John Wayne Gacyről készít rajzot.
  • Amikor Mr. Garrison a tanárnőt a gyerekekkel szembeni fellépésre készíti fel, a cselekmény végig egyértelmű utalás a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág című filmre, Yoda és Luke Skywalker hasonló jelenetére, beleértve azt a részt, amikor Mr. Garrison egy hatalmas fa belsejében a meleg énjével kerül szembe (a filmben Luke-nak egy Sötét Oldal hatalma alatt álló barlangba kell belépnie, ahol Darth Vaderrel találkozik).
  • Miután Timmy kerekesszéke elszabadul, a sebessége nem csökkenhet le 5 mérföld per óránál kevesebbre és Timmy sem szállhat le, különben felrobban. A jelenet az 1994-es Féktelenül című film paródiája, melyben a főszereplőknek egy buszra szerelt bombát kell hatástalanítaniuk, hasonló feltételek közepette. A nő, aki egy rövid időre együtt utazik Timmyvel, lehetséges utalás a filmben szereplő Sandra Bullock karakterére.
  • A két egyetemista pincéjében több játékfigura is látható a Kákabélű az űrben elnevezésű South Park-epizódból. Továbbá a falon egy „Lena” poszter lóg, mely célzás a Xena: A harcos hercegnő című sorozatra.
  • Az egyetemisták pólóján lévő „Resistance Is Futile” (azaz „Minden ellenállás hasztalan”) mondat a Borgok jelszava volt a Star Trekben:„Itt a Borg, asszimilálni fogjuk magukat, minden ellenállás hasztalan”.

Bakik[szerkesztés]

  • Kenny halála ellenére az epizód végén sértetlenül látható az osztályteremben.
  • A két Star Trek-rajongó egyetemista közül először a szőke hajú állítja azt, hogy 72 Star Trek-epizód volt, de később már azt mondja, hogy 73 rész készült el és a társa szerint volt 72 epizód (aki először a 73-as számot hangoztatta). Valójában az eredeti, 1966-os Star Trek-sorozatnak 79 része van.

További információk[szerkesztés]



South Park – Negyedik évad (2000)
401 – Cartman súlyos bűne402 – A fogtündér403 – Ötösikrek404 – Timmy405 – Pip406 – Cartman a NAMBLA tagja407 – Cherokee hajtamponok408 – Séf tévedése409 – Valami, amit az ujjaddal csinálhatsz410 – Ki jut elsőként a Pokolba411 – Cartman hitgyűlése412 – A negyedik osztályban413 – Irattartó414 – Hálaadás-nap415 – Dagitábor416 – Molesztálás417 – A karácsony szelleme