A majmok bolygója: Háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A majmok bolygója: Háború
(War for the Planet of the Apes)
2017-es amerikai 3D-s film
Rendező Matt Reeves
Producer Peter Chernin
Dylan Clark
Rick Jaffa
Amanda Silver
Vezető producer Mark Bomback
AlapműA majmok bolygója
Műfaj
 • sci-fi film
 • posztapokaliptikus film
 • disztópikus film
 • filmdráma
 • akciófilm
 • háborús film
 • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró Mark Bomback
Matt Reeves
Főszerepben Andy Serkis
Woody Harrelson
Steve Zahn
Sara Canning
Judy Greer
Max Lloyd-Jones
Zene Michael Giacchino
Operatőr Michael Seresin
Vágó William Hoy
Gyártás
Gyártó Chernin Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar
(szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 140 perc
Költségvetés 150 millió dollár (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2017. július 14.
Magyarország 2017. július 13.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 236,3 millió dollár[2]
Kronológia
ElőzőA majmok bolygója: Forradalom (2014)
KövetkezőA majmok bolygója: Királyság (2024)
Kapcsolódó film A majmok bolygója: Lázadás (2011)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A majmok bolygója: Háború témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A majmok bolygója: Háború (eredeti cím: War for the Planet of the Apes) egy 2017-ben bemutatott amerikai sci-fi, melyet Matt Reeves rendezett és Mark Bomback írt. A főszereplők Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Sara Canning, Judy Greer és Max Lloyd-Jones. A film A majmok bolygója: Lázadás (2011) és A majmok bolygója: Forradalom (2014) című filmek folytatása. Ez a kilencedik nagy film a franchise-ból.

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában 2017. július 14-én mutatták be, Magyarországon július 13-án szinkronizálva, az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A film premierje 2017. július 10-én volt New Yorkban. A film kritikai szempontból pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. Számos értékelő külön kihangsúlyozta néhány színész teljesítményét (különösen Serkisét), a filmtörténetet, az akció folyamatosságát és a filmzenét. Néhányan ezt a filmet tartották a trilógia legerősebb részének.

A film végig követi Cézárt, valamint az általa vezetett majmok és a Föld irányítása alatt álló emberek közötti összecsapást. Az előző részhez hasonlóan a történet számos hasonlóságot mutat az eredeti sorozat ötödik részével, a A majmok bolygója 5-ből (1973), viszont nem ez a közvetlen átdolgozása a filmnek.

A Metacritic oldalán a film értékelése 82%, ami 50 kritikusi véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Majmok bolygója: Háború 94%-os minősítést kapott 219 értékelés alapján.[4] A film világszerte több mint 236 millió dolláros bevételnél tart, amely a 150 millió dolláros költségvetését már messze meghaladta.

Eljön a vég...
– Mottó

A film forgatása 2015. október 14-én kezdődött Kanada, Vancouverben.

Háttértörténet[szerkesztés]

15 évvel ezelőtt egy félresikerült tudományos kísérlet értelmes majmokat hozott létre, ugyanakkor halálra ítélte az emberiség nagy részét, egy „majominfluenza” nevű betegség vírusával. Cézár vezetésével a majmok új civilizációt hoztak létre, s a járványt túlélő emberek kerülték a konfliktusokat velük. Azonban a békének az vetett véget, hogy egy lázadó majom, Koba bosszúvágytól hajtva az emberekre támadt. Az emberek vészjelzést küldtek egy északi katonai bázisnak, ahol a hadsereg megmaradt csapatai gyülekeztek. Onnan egy zászlóalj érkezett a majmok kiirtására, a Különleges Erők könyörtelen ezredesének vezetésével. Két év alatt sem sikerült elfogniuk Cézárt, akiről úgy hírlik, egy erdő mélyén lévő parancsnoki bázisról irányítja a harcokat, így a háború folytatódik.

Cselekmény[szerkesztés]

Valamennyi idő elteltével, amikor az Egyesült Államok hadseregét az egyre intelligensebb és veszélyes majmok elleni harcra hívták, a majmok hadseregét, amelyet egy Cézár nevű közönséges csimpánz (Andy Serkis) vezényel, megtámadja az Alfa-Omega nevű, rosszindulatú paramilitáris frakció az erdő egyik részén. Az AO szolgálatban lévő majmokat, akik még korábban, a Cézár ellen könyörtelen harcot indító, embergyűlölő Bonobó fajtájú Koba (Toby Kebbell) szolgálatában álltak, elkezdték "szamaraknak" becézni a katonák. A támadás során az AO militánsok nehezen tudnak ellenállni a rohamozó majmok támadásainak. A majmok több emberrel végeznek, valamint néhány katonát, és egy vörös gorillát is elfognak és elviszik a titkos bázisukra, ami a vízesés által elrejtett titkos barlangban van. Hamarosan Cézár megérkezik és elmagyarázza a foglyoknak, hogy a háborút nem ő indította el, ám már csak azért küzd, hogy megvédje a családját és a többi majmot. Cézár megtudja a foglyoktól, hogy az Alfa-Omegát nyomon követi a vezetőjük, a könyörtelen Ezredes (Woody Harrelson). Cézár parancsot ad társainak, hogy Vöröset zárják el bűneiért, viszont a foglyokat szabadon engedi és békét kínál az Alfa-Omegának. Azonban, mielőtt bebörtönöznék Vöröst, elmenekül, súlyosan megsebesítve egy albínó gorillát, Télt (Aleks Paunovic). Cézár azt tervezi, hogy a sivatagon át elvezeti a majmokat biztonságba, mert nem akarja, hogy még többen megsérüljenek. Az utazás előtt az Alfa-Omega beszivárog a majmok bázisára, és az Ezredes megöli Cézár feleségét, Corneliát (Judy Greer) és idősebbik fiukat, Kékszeműt (Max Lloyd-Jones). Az Alfa-Omega elleni küzdelem után Tél elárulja Cézárt, majd félelemből elmenekül és átáll az Ezredes csapatába.

Cézár a legfiatalabb fiát, Corneliust (Devyn Dalton) Kékszemű egyik barátjára, Lake-re bízza, hogy gondját viselje mindaddig, amíg a megfogadott bosszúját az Ezredesen végre nem hajtja. Maurice, az Orangután, Luca a Gorilla és Rakéta, a csimpánz elindulnak az AO irányába, míg a többi majom a sivatag felé halad. Az út során Cézár találkozik Téllel az Alfa-Omega táborban, és megtudja tőle, hogy az Ezredes már a határnál tartózkodik. Egy rajtaütés során Cézár véletlenül megöli Télt, ami miatt elkezd aggódni, mert ezzel a tettel Kobához hasonlítja magát. Folytatva útjukat összetalálkoznak egy szakállas férfival a pusztán, aki egy elhagyatott faluban él, csakhogy Cézár hamar végez vele, mert hirtelen fegyvert akart rájuk szegezni. Észreveszik, hogy van egy kislány a házban, aki nem tud beszélni. Maurice ragaszkodik hozzá, hogy vigyék magával őt. Tovább haladva összetalálkoznak néhány Alfa-Omega katonával, akiket lelőnek. Egy túlélő személy vizsgálata azt mutatja, hogy a kislány valóban nem tud beszélni. Később a csapat találkozik Rossz majommal (Steve Zahn), egy magányos csimpánzzal, aki a Sierra-i állatkertben élt a majominfluenza kitörése előtt. Rossz majom elirányítja őket a határra, egy korábbi fegyverraktárhoz, amely karanténba került, még a vírus terjedésének kezdetekor.

Amikor a csapat megérkezik a határátkelőhelyre, két Alfa-Omega járőr megtámadja lesből őket a havas rét alól, és végeznek Lucával. A haldokló gorilla arra motiválja Cézárt, hogy inkább egyedül folytassa a bosszú-hadjáratát, hogy a kislánynak és a csapatnak ne essék bántódása. Az egyedüli Cézár egy haldokló majomhoz ér a határ közelében, és próbálja megmenteni az életét, de hátulról váratlanul leüti őt Vörös és a fegyverraktárba vonszolja. Amikor magához tér, látja a csapat többi tagját is elfogva, és mindannyian tanúi lesznek annak, hogy a foglyul tartott majmok többsége kénytelen falat építeni, étel és ital fogyasztás nélkül. Az Ezredes felfedi az igazságot Cézár előtt, miszerint a majominfluenza vírus mutálódott és leépülést mutat azokon az embereken, akik túlélték az eredeti járványt. Az emberek megnémulnak és visszafejlődnek egy primitív állapotba. Cézár látja, hogy az Ezredes elbarikádozza magát a létesítményben, hogy vissza tudja verni, ami megmaradt az amerikai hadseregből. Azokat a személyeket, akik el akarják őt kapni, mindenkit megöl, akit elkapott a vírus – még a saját fiát is, hogy így megállíthassa a vírus terjedését. Mindenek ellenére, az Ezredes megdicséri Cézárt az intelligenciaszintjéért, és elmagyarázza, hogy "szent háborút" vív az emberiség túlélése érdekében.

Az Alfa-Omega és egy másik hadsereg közötti nagy csatában, a menekülő majmok az AO tüzérsége alá kerülnek. Cézár megpróbálja megtámadni az AO-t hátulról, de lelövik a Lelkészt (Gabriel Chavarria). Miután megölik a Lelkészt egy gránátvetővel, Vörös sikeresen megmenti Cézár életét, aminek következtében az AO egyik kiválósága megöli a gorillát. Cézár rábukkan a rejtőzködő Ezredesre és meg akarja ölni a mutálódott férfit, de nem teszi meg. Az Ezredes végül főbe lövi magát, Cézár elhagyja a létesítményt, és felrobbantja a tüzelőanyag-ellátót, további robbanásokat okozva, ami kiiktatja az AO sereg egy részét, ezzel lehetővé téve a rivális katonaság számára, hogy megnyerje a csatát. Mindazonáltal a hadsereg számos emberét eltemeti a hegyről lezúduló lavina, melyet Cézár és a többi majom (Novát magukkal víve) túlél a közeli fákra való felmászással.

Együttesen az összes majom elhagyja a létesítmény területét, és elmennek a sivatagon keresztül, hogy megtalálják az oázist. Az összes majom örömmel ünnepli új otthonukat, majd Maurice észreveszi Cézár súlyos sebét. Maurice tudatja Cézárral, hogy a kisebbik fia, Cornelius tudta az apjáról, amiben hitt és mindvégig küzdött. Cézár lassan és csendesen meghal, míg Maurice búslakodik, figyelve a többi majmot.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Majomszerep Magyar hang[5]
Andy Serkis Cézár, értelmes csimpánz, a majmok vezetője Láng Balázs
Steve Zahn Rossz majom, aki a majominfluenza előtt az állatkertben élt. Görög László
Karin Konoval Maurice, borneói orangután, Cézár barátja és tanácsadója Kerekes József
Sara Canning Lake, egy közönséges csimpánz Cézár törzséből jel mutogatás
Ty Olsson Szamár, egy nyugat-síksági gorilla, aki Koba követője volt, és beállt az Ezredeshez Barabás Kiss Zoltán
Toby Kebbell Koba az előző filmből Cézár hallucinációiban bukkan fel Gyurin Zsolt
Judy Greer Cornelia, közönséges csimpánz, Cézár felesége, Kékszemű anyja jel mutogatás
Max Lloyd-Jones Kékszemű, Cézár és Cornelia idősebbik fia jel mutogatás
Michael Adamthwaite Luca, egy nyugat-síksági gorilla Cézár klánjából jel mutogatás
Terry Notary Rakéta, közönséges csimpánz, Cézár barátja és Ash apja ?

További magyar hangok: Bor László, Bordás János, Fehérváry Márton, Keresztény Tamás, Kis-Kovács Luca, Király Adrián, Matus Gábor, Schmied Zoltán, Sörös Miklós, Szrna Krisztián, Németh Attila

Színész Szerep Magyar hang
Woody Harrelson Ezredes Stohl András
Roger Cross Százados Bognár Tamás
Gabriel Chavarria Lelkész Horváth Illés
Chad Rook Boyle Czető Roland
Amiah Miller Nova nem szólal meg

Filmzene[szerkesztés]

2015. október 17-én megerősítést nyert, hogy Michael Giacchino, a Majmok bolygója zenei hangzásának szerzője és megírója visszatér a film zenéjének szerzőjeként. A hangfelvételeket 2017. július 7-én adta ki digitálisan az iTunes és az Amazon, majd a Sony Masterworks 2017. július 21-én fizikailag is megjelenítette.

Számlista[szerkesztés]

Az összes zenét Michael Giacchino készítette.

Michael Giacchino
War for the Planet of the Apes
filmzene
Megjelent 2017. július 7.
Felvételek 17
Stílus
 • sci-fi film
 • posztapokaliptikus film
 • disztópikus film
 • filmdráma
 • akciófilm
 • háborús film
 • regény alapján készült film
Hossz 75:11
Szerző Michael Giacchino
Producer Mark Bomback
SablonWikidataSegítség
# Cím Hossz
1. "Apes’ Past is Prologue" 10:53
2. "Assault of the Earth" 5:29
3. "Exodus Wounds" 4:23
4. "The Posse Polonaise" 1:39
5. "The Bad Ape Bagatelle" 1:13
6. "Don’t Luca Now" 3:53
7. "Koba Dependent" 2:54
8. "The Ecstasy of the Bold" 1:57
9. "Apes Together Strong" 7:12
10. "A Tide in the Affairs of Apes" 5:31
11. "Planet of the Escapes" 2:42
12. "The Hating Game" 2:04
13. "A Man Named Suicide" 5:32
14. "More Red Than Alive" 2:41
15. "Migration" 2:03
16. "Paradise Found" 5:35
17. "End Credits" 9:30
75:11

Értékelések[szerkesztés]

Folytatás[szerkesztés]

2014 novemberének közepén Andy Serkis beszélt az MTV News interjújában a lehetséges folytatásokról: Három film talán lehet, vagy négy, akár öt, ki tudja, hogyan folytatódik az út. 2016 októberében bejelentették, hogy már tervezik a negyedik Majmok bolygója filmet.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A MAJMOK BOLYGÓJA: HÁBORÚ. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
 2. A Majmok bolygója: Háború. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
 3. A majmok bolygója: HÁBORÚ. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
 4. WFTPOTA. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
 5. ISzDb – A m@jmok ßoŁygój@: Háßorú (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
 6. Metacritic/Critic reviews

További információk[szerkesztés]