Ugrás a tartalomhoz

A csapda (film, 2024)

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A csapda
(Trap)
2024-es amerikai film

RendezőM. Night Shyamalan
Producer
  • Ashwin Rajan
  • Marc Bienstock
  • M. Night Shyamalan
Műfaj
  • thrillerfilm
  • rejtélyfilm
  • psychological film
ForgatókönyvíróM. Night Shyamalan
Főszerepben
ZeneHerdís Stefánsdóttir
OperatőrSayombhu Mukdeeprom
VágóNoëmi Preiswerk
Gyártás
GyártóBlinding Edge Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő105 perc[1]
Költségvetés30 000 000 dollár[2]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel47 900 000 dollár[3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A csapda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A csapda (eredeti cím: Trap) 2024-ben bemutatott amerikai filmthriller, amelyet M. Night Shyamalan írt és rendezett. A főbb szerepekben Josh Hartnett, Ariel Donoghue, Saleka Night Shyamalan, Hayley Mills és Alison Pill láthatók.

Amerikában 2024. augusztus 2-án, Magyarországon pedig 2024. augusztus 1-én mutatták be a mozikban.[4][5]

Cselekmény

[szerkesztés]

A philadelphiai tűzoltó, Cooper Adams elviszi tizenéves lányát, Rileyt a popsztár Lady Raven koncertjére, jutalmul a jó jegyeiért. Ott Cooper észreveszi a szokatlanul magas rendőri jelenlétet a koncert helyszínén. Egy Jamie nevű eladótól megtudja, hogy az FBI egy "Hentes" néven ismert sorozatgyilkost akar elfogni, mivel megtudta, hogy ő is ott lesz a koncerten. Cooperről kiderül, hogy ő maga a Hentes, aki titokban a telefonján lévő felvételeket ellenőrzi legújabb fogva tartott áldozatáról, Spencerről egy pincében. Ellopja Jamie személyi igazolványát, és megtudja a jelszót, amely őt alkalmazottként azonosítja, a kártyával pedig bejut egy hátsó szobába, és ellop egy rendőrségi rádiót.

Mivel a rádión keresztül meghallja, hogy egy nő megjósolja a mozgását, Cooper robbanást idéz elő az egyik élelmiszerbolt konyhájában, és a káoszt kihasználva feljut a tetőre, ahol egy rendőrtől megtudja, hogy a hajtóvadászatot Dr. Josephine Grant, az FBI profilozója vezeti. Riley, akit összezavar Cooper viselkedése, megkéri, hogy maradjon vele. Arról beszél, hogy Lady Raven "Dreamer Girl"-nek választ ki valakit, aki táncolhat a színpadon az énekesnővel, és bejárást kap a színfalak mögé, ahonnan Cooper szerint az egyetlen kijárat van, amelyet nem fedez a rendőrség. Cooper azt hazudja Lady Raven nagybátyjának, hogy Riley nemrég gyógyult meg a leukémiából, így őt választották ki az "Dreamer Girl"-nek.

A koncert végeztével azonban Cooper megtudja, hogy a rendőrség a színfalak mögötti kijáratot is őrzi. Négyszemközt Lady Raven előtt felfedi magát Hentesként, és azzal fenyegetőzik, hogy távolról megöli Spencert, ha nem kíséri ki őt és Rileyt a limuzinjával. A nő engedelmeskedik, de kéri, hogy jöjjön Riley házához, ahol azzal húzza az időt, hogy elmagyarázza a családnak az FBI-akciót, és elbizonytalanítja Coopert azzal, hogy leírja Grant profilját, aki anyai problémákkal és kényszerbetegséggel küzd. Azt is elmagyarázza, hogy a rendőrség egy névtelenül bejelentett, üres házban hagyott, szakadt jegyszelvényen keresztül jutott a Hentes koncertlátogatásának részleteihez.

Lady Raven ellopja Cooper telefonját, és bezárkózik a fürdőszobába. Spencertől részleteket szerez arról, hogy hová vitték el, és élő adásban közvetíti a rajongóinak, akik közül az egyik megtalálja és megmenti őt. Kiszolgáltatja Coopert a feleségének, Rachelnek, aki bezárja a családját az emeletre, míg Lady Raven sms-t küld a sofőrjének, hogy értesítse a rendőrséget. Cooper megpróbál elhajtani Lady Ravennel, de Cooper családja megszökik, és elég ideig eltereli a figyelmét ahhoz, hogy a nő elmeneküljön a limuzinjába. A rendőrség megérkezik, és Cooper egy titkos alagúton keresztül menekül a házból, mielőtt SWAT-egyenruhát használva álcázza magát, és elhajt a limuzinnal Lady Ravennel. Miután felfedi kilétét, a nő kinyitja az ablakot, és rajongók tömegét szólítja, hogy megállítsák és az FBI utolérje, de Cooper civil ruhába öltözik, és elmenekül.

Cooper hazatér, és szembesíti Rachelt. Rachel bevallja, hogy gyanította, hogy ő a Hentes, és a nyugtát az üres házban hagyta, hogy a rendőrség megtalálja. Cooper elhatározza, hogy megöli a nőt, majd magát is, de Rachel rábeszéli, hogy ossza meg vele a lányának készített maradék pitét. Miután Cooper bevallja, hogy gyűlöli Rachelt, amiért nem látta felnőni a gyerekeit, rájön, hogy Rachel a Hentes táskájából származó tablettákkal drogozta be a pitét, aminek hatására hallucinálni kezdi az anyját, aki büszkeségét fejezi ki, amiért valódi érzelmeket érez. A hallucináció valójában Grant, aki Cooper édesanyjának adja ki magát, hogy megnyugtassa őt, és a kommandósok megrázzák, amikor odasétál hozzá. Miközben elvezetik, megáll, hogy megigazítsa Riley biciklijét, és könnyes ölelést oszt meg vele, mielőtt bepakolják egy rendőrségi furgonba. Ahogy az elhajt, Cooper elkezdi piszkálni a bilincseit egy biciklis küllővel, amit titokban magához vett, és közben magában nevetgél. A stáblista közepén Jamie a híreket nézve megtudja Cooper kilétét.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Színész Magyar hang[6]
Cooper Josh Hartnett Széles Tamás
Riley Ariel Donoghue Hegedűs Johanna
Lady Raven Saleka Night Shyamalan Sodró Eliza
Rachel Alison Pill Bartsch Kata
Dr. Josephine Grant Hayley Mills Menszátor Magdolna
Jamie Jonathan Langdon Elek Ferenc
Spencer Mark Bacolcol Katona Péter Dániel
Jody anyja Marnie McPhail Czifra Krisztina
The Thinker Kid Cudi Bercsényi Péter
Parker Wayne Russ Fáncsik Roland
Cooper anyja Marcia Bennett Halász Aranka
Logan Adams Lochlan Miller Endrődy Regő
Szpotter M. Night Shyamalan Janicsek Péter

Magyar változat

[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése

[szerkesztés]

2022 októberében a Universal Pictures bejelentette M. Night Shyamalan filmrendező akkor még cím nélküli filmjét.[7] 2023 februárjában kiderült, hogy a film A csapda címet viseli, amikor forgalmazót váltott, mivel Shyamalan és produkciós cége, a Blinding Edge Pictures első látásra szerződést kötött a Warner Bros. Pictures-szel.[8] A film Shyamalan lányával, az énekes-dalszerző Salekával folytatott beszélgetéseiből csírázott ki, amelyekben arról volt szó, hogy a koncert és a színházi élményt összekapcsolják, és egy albumot dolgozzanak ki egy narratívához, hasonlóan ahhoz, ahogy Prince írta a címadó albumot az 1984-es Bíboreső című zenés filmhez.[9] Shyamalan eredetileg azt tervezte, hogy egy másik filmes írja meg a forgatókönyvet és rendezze a filmet az eredeti, koncerten játszódó thriller ötletéből, mielőtt meggondolta magát, miután rájött, hogy Salekával együtt meg tudná csinálni a filmet.[10]

Az előzményt részben a Flagship hadművelet ihlette, egy 1985-ös akció, amelyben álruhás bűnüldöző szervek 101 körözött szökevényt tartóztattak le egy kongresszusi központban, miután meghívták őket azzal az ürüggyel, hogy ingyen NFL-jegyeket és egy lehetőséget kaptak, hogy nyerjenek egy minden költséggel fizetett utat a Super Bowl XX-re.[11] Shyamalan a forgatókönyvet öt és fél hónap alatt írta meg, ami személyes rekordot jelentett számára.[12] A film producere Marc Bienstockkal és Ashwin Rajan-nal együtt volt.[13]

Forgatás

[szerkesztés]

A forgatás 2023 augusztusában kezdődött volna Cincinnatiben, ahol több mint 9 millió dollárnyi adókedvezményt kapott volna az államtól az ottani forgatáshoz.[14] 2023. szeptember 18-án a gyártás Torontoba költözött, és ideiglenes megállapodást kapott a SAG-AFTRA sztrájk idejére.[15][16] A forgatás 2023. október 16. és december 8. között zajlott.[17] A film "Tanaka Arena" néven ismert popkoncert helyszínét az Hamiltonban forgatták a FirstOntario Centre-ben, egy 20 000 férőhelyes arénában, amelyhez a produkció két-három hónapra kapott hozzáférést, mivel felújítás alatt állt.[18] A helyszín külső helyszínéül a torontói Rogers Centre szolgált.[19]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Trap (15). BBFC , 2024. július 19. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  2. D'Alessandro, Anthony: Deadpool & Wolverine Fierce $97M Second Weekend, Trap Traps $15M+, Harold & The Purple Crayon Erased – Sunday Box Office Update. Deadline Hollywood , 2024. augusztus 4. [2024. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  3. Trap (2024). Box Office Mojo . [2024. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  4. Grobar, Matt: Warner Bros Pushes Up Release Date For Trap, Dates Four Other Projects. Deadline Hollywood , 2024. június 13. [2024. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  5. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2024. IGN. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  6. A csapda az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  7. D'Alessandro, Anthony. „New M. Night Shyamalan Thriller Dated By Universal For 2024”, Deadline Hollywood, 2022. október 7.. [2022. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.) 
  8. Couch, Aaron: M. Night Shyamalan Departs Universal for Warner Bros. First-Look Deal. The Hollywood Reporter , 2023. február 16. [2024. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  9. Philbrick, Jami: Director M. Night Shyamalan Talks Trap and Working with Josh Hartnett. Moviefone , 2024. július 29. [2024. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  10.  M. Night Shyamalan Interview: Trap Movie, Reinventing the Thriller, Family Talks, & Fan Interactions. The Movie Podcast. (Hozzáférés ideje: August 16, 2024.)
  11. Travis, Ben: M. Night Shyamalan Pitched Trap As 'Silence Of The Lambs At A Taylor Swift Concert' – Exclusive Image. Empire , 2024. július 1. [2024. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  12. Freitag, Lee: M. Night Shyamalan Reveals How Josh Harnett Landed Lead Role in New Horror Movie Trap. Comic Book Resources , 2024. július 24. [2024. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  13. Trap Trailer: Josh Hartnett Gets Cornered At A Concert In M. Night Shyamalan Thriller. Deadline Hollywood , 2024. április 18. [2024. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  14. State of Ohio Awards $36 Million in Motion Picture Tax Credits. Ohio Department of Development , 2023. július 31. [2023. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  15. Landau, Jack: Major movie shot largely at Toronto's Rogers Centre described as 'bizarre' by star. blogTO , 2024. április 18. [2024. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 11.)
  16. Productions Approved and Signed to Interim Agreements – Members May Work on These. SAG-AFTRA, 2023. december 3. [2024. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  17. Josh Hartnett and Saleka to Star in M. Night Shyamalan's Latest Film (Exclusive). Film Updates , 2023. október 26. [2024. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  18. Radish, Christina: M. Night Shyamalan Promises Wild Surprises for His Josh Hartnett Concert Thriller Trap. Collider , 2024. április 18. [2024. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)
  19. Landau, Jack: A new major movie was just filmed at Blue Jays' Rogers Centre. Daily Hive , 2024. április 18. [2024. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 16.)

További információk

[szerkesztés]