Ring villamosvonal (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(1-2 villamos (Bécs) szócikkből átirányítva)
Ring villamospálya
ULF a parlament előtt
ULF a parlament előtt
Adatok
Ország Ausztria
Helyszín Ausztria, Bécs, Ring
Típusvillamosvonal
HálózatBécs villamosvonal-hálózata
Hálózat hossza
  • 5,287
  • 5,412
km
Vonal hossza5,4 km
Nyomtávolság1435 mm
Feszültség600 V DC villamosítási rendszer
Üzemeltető
ÜzemeltetőWiener Linien
A Ring villamospálya weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ring villamospálya témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ringlinie, vagyis a Ringen futó villamosvonal a bécsi villamoshálózat egyik fontos pályaszakasza, helyileg a város első kerületében található. A kör alakú pálya a Ringstraße valamint a Ferenc József rakpart mentén fut, hossza egyik irányba (belső körön) 5,2 km, másik irányba (külső körön) 5,4 km[1]

Jelenlegi viszonylatok[szerkesztés]

Jelenleg az alábbi viszonylatok érintik a pályaszakaszt:

Viszonylat Szakasz a Ringen Így közlekedik
D Schwarzenbergplatz Börse 1907 óta
1 Kärntner Ring, Oper Julius-Raab-Platz 2008 óta
2 Schwedenplatz Stadiongasse
(Parlament)
2008 óta
71 Schwarzenbergplatz Börse 2012 óta
városnéző Csak a Ringen jár 2009 óta

Története[szerkesztés]

Lósavút a Ferenc József rakparton 1876-ban

A Ring a régi városfal lehullása után alakították ki 1857-től 1865-ig. Már a mai villamos első elődje, az 1865-ben megnyitott Dornbach és Schottentor között közlekedő lóvasút is érintette ezt az utcát,[2] de a Ringlinie kiépítése csak kicsit később történt meg, 1868-ban a város második (ló)villamosvonalaként. Ennek útvonala Schottentortól indult, majd az Operaház érintésével tartott az Aspernplatzig (mai Julius-Raab-Platz). A kis kimaradt lyukat Schottenring és Schottentor között 1869-ben töltötték be, így véglegesen kialakult a körpálya. Az ekkor megnyitott szakasz ló vonatással üzemelt, mert a gőz vontatásos próbálkozások sikertelenek maradtak. Az első próbálkozás a pályaszakasz villamosítására 1896-ban történt egy akkumulátoros motorkocsival, de végül ez a meghajtás sem vált be.[3]
A mai 5-ös vonal lett elsőként villamosítva 1897-ben, és egy évvel később a Ring is átállt elektromos meghajtásra, 1903-ban pedig végleg megszűnt a szakaszon a lóvalvontatás.

Ringlinie AK Burgringnál, 1970
D járat Kärntner Ring 1976

Az elektromos villamosok a Ringen és közvetlen környezetében Ferenc József császár kívánságára a megszokott felsővezeték helyett alsóvezetékkel lettek kiépítve, így a Ringen kívül még a Lastenstraße magasságáig, valamint a komplett belső Mariahilfer Straße is alsóvezetékkel jártak a villamosok. Az alsóvezetékes felépítás egy, a Siemens & Halske cég szabadalmából kifejlesztett megoldás tette lehetővé hasonló megoldás volt egyébként még 1887-ben Budapesten is használatban. A rendszer azonban nagy problémákkal szenvedett, mint a nehézkes karbantartása a bonyolult váltószerkezeteknek, valamint a téli üzem extrém nehézzé vált, így az első világháború alatt ezt a rendszert leépítették és 1915-ben hagyományos felsővezetékes üzemmel indult újra a forgalom.
A viszonylatok számozása is egyedileg alakult a Ringen. Az 1907-ben bevezetett rendszerben az Innere Stadton kívüli viszonylatok csak számjelzést kaptak, míg azok a viszonylatok amik részben érintették a Ringet is betűjelzést kaptak. Az idők folyamán „I“, „Q“, „X“ és „Y“ betűk kivételével minden fel is lett használva. A járatok, amik a küldő végállomásról először a Ringstraße-t érintették kaptak alsó indexbe egy R betű (Pl:. AR, BR), amik először a rakpartot egy K betűt (Pl: AK, BK). Ezen felül a Ringel párhuzamosan a Zweierlinien közlekedő viszonylatok 2-es számot kaptak indexbe (Pl: E2, G2, H2).

Az idő folyamán a Ringlinien belül, azaz a történelmi belvárosban a rövidebb fordítóvágányoktól eltekintve csak egyszer épült villamosvonal. Ez az Opernringnél kezdődött majd Operngasse–Tegetthoffstraße útvonalon át Neuen Marktnál végződött 1907 és 1911 közlekedett itt a Z viszonylat Hietzing illetve Lainz felé, 1914 és 1942 között pedig az 58-as. A pályaszakaszt végül 1948-ban megszüntették.

Két körjárat: a régi 1-es és 2-es[szerkesztés]

A bécsi Ringstraße és a Ferenc József Rakpart egy kör alkot a város közepén, és ezt a körpályát 1985 előtt csak különböző irányból érkező és áthaladó járatok használták. 1985 és 1986 között azonban létrejött a csak itt köröző két villamosjáratpár, az 1-es és 2-es. Ezek ugyanúgy csak egy nagy kört tettek meg a Ringen, azonban ellentétes irányba. Erre a körre érkeztek sugár irányból a különböző irányokból villamosjáratok, amiket ezt a két köröző járat kötött össze. A turisták által is kedvelt ironikus járatok a 2008-as közlekedési reformokig köröztek a Ringen.

Közlekedési reformok 2008 óta[szerkesztés]

Az 1-es és a 2-es most is a Ringen járnak, de már nem körjáratként, hanem bekötik a környező városrészeket a belvárosba
Városnéző villamos, útvonala a régi 1-esé

Első fázis[szerkesztés]

A régi köröző 1-est és 2-est 2008-ban szervezték át, ami több vonal összevonását jelentette. A két köröző járatot megszüntették és egybeolvasztották korábbi sugár irányban érkező járatokkal. Az 1-est a korábbi, a délen lévő Stefan-Fadinger-Platzhoz közlekedő 65-össel és az N villamos Prater felé vezető részével kapcsolták össze. A 2-es villamost az N másik, Engels Frigyes térhez vezető részével, valamint az Ottakringhez menő J vonallal gyúrták egybe. Így az átszállási kapcsolatok javultak és a belváros nagyobb része lett átszállás nélkül elérhető a régi N, J és 65-ös vonalak mentén. Az új 1-es és 2-es villamosok 2008. október 26-án közlekedtek először új útvonalukon.

Második fázis[szerkesztés]

A második fázis szerint a D villamos 3-as jelzést kapott volna, valamint a Kaiserebersdorf-tól jövő 71-es villamos a nyugati Ringen át a Tőzsdéig (Börse) lett volna meghosszabbítva és ő is új számot, 4-est kapott volna. A terveket demonstrálás miatt elvetették. Egyrészt a külső kerületek tiltakoztak a villamosvonalaik átszámozása ellen, másrészt a Ringen gyakori közlekedési fennakadások miatt a Simmering kerület tartott a 71-es villamos egyeletlen követésétől.

A tervek viszont nem vesztek el teljesen. A második átalakítási kört 2012. december 9-én vetették be. A viszonylatszámok megtartásával a 71-es mégis csak meghosszabbodott a Börseig, de a másik végállomását visszavágták, hogy ne legyen túl hosszú a vonal. Pont ezen a napon a D villamos is meg lett hosszabbítva az újonnan átadott Hauptbahnhofig változatlanul D jelzéssel.[4]

Vienna Ring Tram[szerkesztés]

Az átszervezések miatt 2008 óta nem volt lehetőség megszakítás nélkül körbeutazni a Ringen, ezért a turistáknak egy különdíjas városnéző villamost hoztak létre. A villamosok külön erre a pozícióra vannak felszerelve, a belsejében többnyelvű audiorendszert és monitorokat építettek be. Útvonala teljes egészében megegyezik a régi 1-es villamossal, a Vienna Ring Tram nevű városnéző járat 2009 óta közlekedik, E1-es típusokkal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/programView.do/pageTypeId/9084/programId/11346/channelId/-17042 Archiválva 2014. február 13-i dátummal a Wayback Machine-ben Linienlängen in Metern
  2. Peter Csendes/Ferdinand Opll (Hrsg.): Wien – Geschichte einer Stadt. Band 3: Von 1790 bis zur Gegenwart. Böhlau-Verlag, Wien/Köln/Weimar 2006, ISBN 3-205-99268-7, S. 224.
  3. Felix Czeike: Historisches Lexikon der Stadt Wien. 6 Bände. Kremayr & Scheriau, Wien 1992–2004, ISBN 3-218-00543-4 (Band 1), ISBN 3-218-00741-0 (Band 6).
  4. Rathauskorrespondenz: Umsteigefrei unterwegs: Nächster Reformschritt für Wiener Bim-Netz Archiválva 2016. március 26-i dátummal a Wayback Machine-ben vom 30. Oktober 2012

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ringlinie (Wien) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Galéria[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]