Földtörténeti időskála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Földtörténeti korok szócikkből átirányítva)
A Föld története 24 órában kifejezve. Az algonkium az archaikum és a kambrium közti korok egyik ritkán (főleg Amerikában) használt neve – ez az időszak a többség által használt felosztás szerint a proterozoikum része (nagyjából a középső és késő proterozoikum). A proterozoikum záró időszaka Kelet-Európában a rifeikum. A kambrium előtti korokat együtt nem hivatalosan nevezik prekambriumnak is.

A földtörténeti időskála egy átlátható rendszert alkot a földtörténet kisebb egységekre bontásával, így segíti a földi események viszonyainak megértését. Az egyes egységek határait földtörténeti események, például élőlények tömeges megjelenése vagy kihalása határozza meg. A leginkább elterjedt és elfogadott felosztást a Nemzetközi Rétegtani Bizottság adta ki.[1]

A földtörténetet geokronológiailag a nagyobb egységtől a kisebb felé haladva eonokra, időkre, időszakokra, korokra, korszakokra osztjuk fel.

A Föld történetének tagolása[szerkesztés]

A Föld történetét kétféle értelmezés szerint oszthatjuk fel. Geokronológiai értelemben a földi események ideje szerint, kronosztratigráfiai értelemben pedig az idő manifesztálódását tükröző kőzetrétegek szerint tagolhatjuk.[2]

Az alábbi táblázat a földtörténeti felosztáshoz használt geokronológiai és kronosztratigráfiai egységeket sorolja fel a nagyobbtól a kisebb felé haladva.

Geokronológiai elnevezés Kronosztratigráfiai elnevezés
Eon Eonotéma
Idő Időtéma
Időszak Rendszer
Kor Sorozat
Korszak Emelet
Kron Kronozóna

Általános szabály, hogy geokronológiai értelemben az időszakok korokra tagolásakor a kora, középső és késő előtagokat alkalmazzuk, illetve kronosztratigráfiai értelemben a rendszerek sorozatokra tagolásakor pedig az alsó, középső és felső előtagokat használjuk.

Időskála[szerkesztés]

(Az időtengelyen a számértékek millió években értendők.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. International Stratigraphic Chart. International Commission on Stratigraphy, 2020. (Hozzáférés: 2020. július 12.)
  2. Császár Géza (2002): A Magyar Rétegtani Bizottság által jóváhagyott geokronológiai és kronosztratográfiai terminusok Archiválva 2016. március 12-i dátummal a Wayback Machine-ben. Földtani Közlöny, 132(3-4):48-483.

További információk[szerkesztés]