Zuzmók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
"Zuzmók" Ernst Haeckel könyvéből (Artforms of Nature)

A zuzmók (Lichenophyta) egysejtű vagy fonalas kék- vagy zöldmoszatok és főként tömlősgombák együttéléséből (szimbiózis) kialakult szervezetek. A fotoszintézisre képes moszatsejtek autotróf, a kész szerves anyag felvételére képes gombafonalak heterotróf anyagcserét tesznek lehetővé.

Leírásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testszerveződés, a moszatok és a gombák együttélésének szorossága alapján három típus különíthető el. Ismerünk olyan zuzmókat, amelyekben a moszatsejtek és a gombafonalak szabadon élnek egymás mellett. Ilyenek például a kocsonyás zuzmófajok. Másik típusukban a moszatsejteket a gombafonalak lazán közrefogják, például számos kéregzuzmó esetében. Végül ismerünk olyan típusokat is, amelyekben a moszatot szorosan közrefogó hifafonalak mélyen behatolnak a sejtek belsejébe. A zuzmó a vizet és az ásványi anyagokat környezetéből egész felületén veszi fel. A moszatsejtek kész szerves anyagot juttatnak a gombafonalaknak, azok pedig vízben oldott sókkal és szén-dioxiddal látják el a gazdasejteket. A vizet egész testfelületükön keresztül veszik fel. A zuzmók teleptestét kívülről tömören rendeződött micéliumból álló gombakéreg védi. Főleg ivartalanul, leváló teleprészletekkel, izídiumokkal, szorédiumokkal szaporodnak. Sajátos szerveződésük folytán a zuzmók igénytelen, önálló szervezetek. A zuzmó autotróf részei a kékbaktériumok és a zöld moszatok. Heterotróf részei pedig a gombafonalak. A zuzmó indikátorszervezet, nem él meg olyan helyen, ahol kén-dioxiddal szennyezett a levegő. A zuzmók rendszertanilag külön törzsbe sorolandók (virágtalanok).

PIONÍR: az élőhelyeket először ők veszik birtokba és kialakítják a többi élőlény számára (úttörők). A zuzmók is ilyenek: a sziklák felületén is megtelepszenek, zuzmósavakkal mállasztják a kőzetet, talajt készítenek az igényesebb növényeknek.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Dr. Alexay Zoltán: Általános rendszertan. 11. törzs: Zuzmók (Lichenophyta). eki.sze.hu. (Hozzáférés: 2012. május 8.)