Winfried Otto Schumann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Winfried Otto Schumann
Született1888. május 20.
Tübingen, Németország
Elhunyt1974. szeptember 22. (86 évesen)
München
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
Foglalkozásafizikus
Tisztségeprofesszor
KitüntetéseiBajor Érdemrend
A Wikimédia Commons tartalmaz Winfried Otto Schumann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Winfried Otto Schumann (Tübingen, 1888. május 20.München, 1974. szeptember 22.) német fizikus. Matematikailag 1952-ben leírta a később róla elnevezett Schumann-rezonanciák létezését a Föld légkörében (a bolygófelszín és az ionoszféra által határolt gömbréteg elektromágneses sajátfrekvenciái).

Élete[szerkesztés]

Winfried Schumann Tübingenben született. Apja fizikai-kémiával foglalkozott. Gyermekkorát Kasselben és Berndorfban töltötte (település Bécs közelében). Villamosmérnöki tanulmányokat folytatott a Karlsruhei Műszaki Egyetemen. 1909-ben megkapta mérnöki diplomáját, majd 1912-ben megszerezte a doktorátust egy nagyfeszültséggel foglalkozó témában.

Az első világháború előtt, 1914-ig a Brown, Boveri & Cie cégnél a nagyfeszültségű laboratóriumot vezette. Az első világháború alatt rádiókezelő volt.

1920-ban a Stuttgarti Műszaki Egyetem professzora lett. Korábban itt dolgozott kutató-asszisztensként. Később a Jénai Műszaki Egyetem fizikaprofesszora lett. 1924-ben kinevezték a Müncheni Műszaki Egyetem elektrofizikai laboratóriuma professzorának és egyúttal igazgatójának. Közben 1947-1948-ban a Wright-Patterson Légibázison dolgozott Ohióban (USA), majd visszatért Münchenbe. Münchenben 25 évig plazmakutatással és az elektromágneses hullámok terjedésének vizsgálatával foglalkozott, majd 1952-1957 között áttért az ELF-frekvenciájú elektromágneses hullámok földi légkörben való terjedésének kutatására. A müncheni laboratóriumból alakult meg a későbbi Elektrofizikai Intézet, ahol Schumann 1961-es nyugdíjazásáig kutatással foglalkozott (ekkor 73 éves volt). Még további két évig tanított itt.

86 éves korában halt meg, 1974. szeptember 22-én.

Szabadalmai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • J. D Jackson: Examples of the Zeroth Theorem of the History of Science, 2007

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Winfried Otto Schumann című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]