Wazoo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Zappa
Wazoo
koncertlemez
Megjelent2007. október 30.
FelvételekBoston Music Hall, 1972. szeptember 24.
Stílusimprovizatív zene
avantgárd
progresszív rock
Hossz51:35 (1. lemez)
44:30 (2. lemez)
KiadóVaulternative
ProducerFrank Zappa
Kritikák
Frank Zappa-kronológia
The Dub Room Special
(2007)
Wazoo
(2007)
One Shot Deal
(2008)
SablonWikidataSegítség

A Wazoo Frank Zappa 2007 októberében megjelent posztumusz albuma. A dupla kiadványon Zappa "The Mothers of Invention/Hot Rats/Grand Wazoo" nevű, de később "Grand Wazoo" néven ismertté vált felállásának egy teljes koncertje hallható, a felvétel Bostonban készült 1972. szeptember 24-én.

Az album számai[szerkesztés]

Minden darab Frank Zappa szerzeménye.

első CD

  1. Intro Intros – 3:19
  2. The Grand Wazoo (Think It Over) – 17:21
  3. Approximate – 13:35
  4. Big Swifty – 11:49

második CD

  1. "Ulterior Motive" – 3:19
  2. The Adventures of Greggery Peccary – (32:37)
    1. Movement I – 4:50
    2. Movement II – 9:07
    3. Movement III – 12:33
    4. Movement IV – The New Brown Clouds - 6:07
  3. Penis Dimension – 3:35
  4. Variant I Processional March – 3:28

A Vaulternative kiadványok[szerkesztés]

Frank Zappa lemezeinek és felvételeinek kiadási jogát Gail Zappa a férje kérésére kérésére a Rykodisc kiadónak adta el, azonban elégedetlen volt a lemezek terjesztésével és gondozásával. Többek között ezért is alapította meg 2002-ben a Vaulternative Records kiadót (Vault= raktár), amelynek célja Zappa teljes hosszúságú koncertjeinek kiadása. Egyes interjúkban Gail Zappa olyan mennyiségű felvételről beszél, hogy akár évente ötöt-hatot is kiadhatnának, a tényleges kiadások ugyanakkor meglehetősen ritkák, közöttük hosszú évek telnek el, az egyes lemezek fülszövegeiben a "megtalált" szalagokról mint valami nem remélt ritkaságokról esik szó.

Az egyes kiadványok egységesen papírtokban jelennek meg, a hátoldalon annak az államnak a térképével, ahol a felvétel készült. Minden kiadványon az adott állam veszélyeztetett állat- és növényfajait felsoroló hosszú lista olvasható. A Wazoo lemez ezen túlmenően még egy külső papírtokot is kapott.

A Vaulternative Records gondozásában eddig megjelent lemezek: FZ:OZ (2002), Wazoo (2007), Buffalo (2007), Joe’s Menage (2008), Philly '76 (2009), Hammersmith Odeon (2010).

A lemezről[szerkesztés]

A Grand Wazoo zenekar és turné[szerkesztés]

A turnén Zappa először állt színpadra azóta, hogy egy baleset következtében fél évig tolókocsiba kényszerült, miután 1971 decemberében a közönség egy tagja egy londoni koncerten lelökte a színpadról. Nagyratörő célokkal állította össze a zenekarát:[1]

A MOI legkorábbi időszakai (azaz durván 1964) óta nagyon érdekelt egy olyan elektromos zenekar összeállítása, amely képes lenne komplikáltabb darabok előadására, azzal az intenzitással amit normálisan a popzenekarokkal asszociálunk. Az új MOTHERS OF INVENTION/HOT RATS/GRAND WAZOO felállása az első nagy léptékű kísérlet az ilyen elképesztő magaslatokba való feltörésre, amit aztán végig is hurcolunk néhány kontinensen és koncerteket adunk vele.

A repertoár részben az az évben felvett The Grand Wazoo és Waka/Jawaka albumokra épül, elhangzanak ugyanakkor olyan darabok is, amelyek máshol nem, vagy nem ilyen hangszerelésben voltak hallhatóak. Külön kiemelendő a "Greggary Peccary kalandjai" című darab, ami jóval később, csak 1979-ben jelenik meg a Studio Tan albumon (kb. 1974-75-ös felvétel), és amit a maga teljességében (és improvizációkkal gazdagítva) kizárólag ezen a bostoni koncerten adtak elő.

A Wazoo hanganyaga[szerkesztés]

Az album jelentősége, hogy erről az 1972-es turnéról 2007-ig semmilyen hangfelvétel nem jelent meg, semmilyen formában. Részlet a fülszövegből:

Ezt a koncertet FZ élőben rögzítette a Boston Music Hall-ban 1972 szeptember 24-én. A sztereó mesterszalagokat Joe Travers digitálisan, Euphonix AM 713 Convertereket használva vitte át FZ Ampex ATR 100 deckjéről Nuendo at 96 K 24 bites rendszerbe 2007 áprilisában. A műsornak eredetileg kicsit más dinamikája volt, mivel élőben a Big Swifty a Greggary Peccary után következett. A CD-lemezek korlátozott hossza miatt megváltoztattuk a sorrendet, így az előadás minden darabja csonkítás nélkül lemezre kerülhetett.

A lemezborítón Christopher Mark Brennan "Mundo Invisible" című festménye látható (olaj, vászon, 60" x 72", 2003). A festmény Salvador Dalí Rabszolgapiac Voltaire eltűnő mellszobrával című festményének paródiája/átértelmezése (olaj, vászon, 46.5" x 65.5") - ez a Dalí festmény látható amúgy Alice Cooper "DaDa" című 1983-as nagylemezének borítóján.

A zenészek[szerkesztés]

The Mothers of Invention / Hot Rats / Grand Wazoo:

  • Frank Zappa - gitár és parafafogantyús karmesteri pálca
  • Tony Duran - slide gitár
  • Ian Underwood - zongora, szintetizátor
  • Dave Parlato - basszusgitár
  • Jerry Kessler - elektromos cselló
  • Jim Gordon - dobok
  • Mike Altshul - piccolo, bass clarinet and other winds
  • Jay Migliori - flute, tenor sax and other winds
  • Earl Dulmer - oboe, contrabass sarrusophone and other winds
  • Ray Reed - clarinet, tenor sax and other winds
  • Charles Owens - soprano sax, alto sax and other winds
  • Joann McNab - basoon
  • Malcolm McNab - trumpet in D
  • Sal Marquez - trumpet in Bb
  • Tom Malone - trumpet in Bb, also tuba
  • Glen Ferris - trombone and euphonium
  • Kenny Shroyer - trombone and baritone horn
  • Bruce Fowler - trombone of the upper atmosphere
  • Tom Raney - vibrafonés elektromos ütőhangszerek
  • Ruth Underwood - marimba és elektromos ütőhangszerek

Érdekességek[szerkesztés]

  • A lemez vágása/szerkesztése közben annyira ügyeltek az "eredetiségre", hogy az aznapi szalagokon kívül valóban semmi mást nem használtak fel alapanyagként, de abból nem is nagyon vágtak. Ennek köszönhetően a lemez nagyon furcsán indul, Zappa első mondatából csak az utolsó szó utolsó szavának a második fele hallatszik, azaz a lemez így indul: "..fternoon" (az "afternoon"-ból).[2]
  • Ugyanebből az okból a záró dal, a Variant I Processional March bevezetése rosszul került a lemezre. A turné többi állomásán (a kalózlemezek tanúsága szerint) mindenhol jól ment ez a rész, itt a dob kiállása után egyes zenészek rosszul lépnek be, a rend csak pár ütem alatt áll helyre. Furcsa ez annak tudatában, hogy Zappa minden koncertjét felvette, tehát lett volna alapanyag a kis korrekcióra.
  • A Variant I Processional March később "Regyptian Strut" címmel jelent meg a Sleep Dirt nagylemezen (1974-es felvétel), és elhangzik a Zappa Plays Zappa DVD-n is (2006-os felvétel).
  • A Greggary Peccarynak ez, a lemezen hallható Bostoni az egyetlen teljes élő előadása. A turné más városaiban csak részeket játszottak belőle.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Grand Wazoo - Frank Zappa írása a zenekar történetéről és céljáról (magyarul, zappa.hu);
  • Malcolm McNab írása - (a Grand Wazoo trombitása), a Wazoo lemez kísérőfüzetében (magyarul, zappa.hu)
  • Wazoo - a lemezről minden információ az Information Is Not Knowledge honlapról.
  • kritikák - azaz olvasói vélemények a Kill Ugly Radio honlapon.
  • Zappa Wazoo - Az album flash-intrója a hivatalos Zappa-honlapon

Források[szerkesztés]

  1. Wazoo - Zappa írása a lemezről
  2. Az Intro Intros szövege az Information Is Not Knowledge honlapon;