Joe’s Menage

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Zappa
Joe’s Menage
koncertlemez
Megjelent2008. október 1.
Felvételek1975. október 1.
College of William and Mary, Williamsburg, VA
Stílus
rock
Nyelvangol
Hossz45:52
KiadóVaulternative Records (VR 20081)
ProducerFrank Zappa
Frank Zappa-kronológia
One Shot Deal
(2008)
Joe’s Menage
(2008)
The Frank Zappa AAAFNRAAA Birthday Bundle
(2008)
SablonWikidataSegítség

A Joe's Menage Frank Zappa posztumusz, 2008-as kiadású koncertalbuma. Az 1975. végén felvett koncert felvétele negyedik a "Joe’s" sorozatban,[1] amelyikben Joe Travers Zappa raktárában talált ritkaságokból állít össze kiadásra lemezeket a Zappa Family Trust részére.

A lemez számai[szerkesztés]

Mindegyik számot Frank Zappa írta és hangszerelte.

  1. Honey, Don't You Want a Man Like Me?  3:57
  2. The Illinois Enema Bandit  8:42
  3. Carolina Hard-Core Ecstasy  6:02
  4. Lonely Little Girl  2:46
  5. Take Your Clothes Off When You Dance  2:10
  6. What's The Ugliest Part of Your Body?  1:16
  7. Chunga's Revenge  14:18
  8. Zoot Allures  6:41

A Vaulternative kiadványok[szerkesztés]

Frank Zappa lemezeinek és felvételeinek kiadási jogát Gail Zappa a férje kérésére kérésére a Rykodisc kiadónak adta el, azonban elégedetlen volt a lemezek terjesztésével és gondozásával. Többek között ezért is alapította meg 2002-ben a Vaulternative Records kiadót (Vault= raktár), amelynek célja Zappa teljes hoszsúságú koncertjeinek kiadása. Egyes interjúkban Gail Zappa olyan mennyiségű felvételről beszél, hogy akár évente ötöt-hatot is kiadhatnának, a tényleges kiadások ugyanakkor meglehetősen ritkák, közöttük hosszú évek telnek el, az egyes lemezek fülszövegeiben a "megtalált" szalagokról mint valami nem remélt ritkaságokról esik szó.

Az egyes kiadványok egységesen papírtokban jelennek meg, a hátoldalon annak az államnak a térképével, ahol a felvétel készült. Minden kiadványon az adott állam veszélyeztetett állat- és növényfajait felsoroló hosszú lista olvasható.

A Vaulternative Records gondozásában eddig megjelent lemezek: FZ:OZ (2002), Wazoo (2007), Buffalo (2007), Joe’s Menage (2008), Philly '76 (2009).

A lemezről[szerkesztés]

A felvétel 1975. november elsején készült a virginiai Williamsburgban, a repertoár és a felállás is azonosnak mondható az 1976-os koncertet rögzítő FZ:OZ-zal, a különbség a lemezek hosszában van illetve abban, hogy a Joe's Menage-on hallható annak a Norma Jean Bell szaxofonos-énekesnek a játéka, aki csak '75 őszén egy rövid időre volt a turnécsapat tagja (egy szóló erejéig még hallható a Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa (1996) című válogatáson).

A felvétel először 1978-ban bukkant fel, mikor Zappa egy Ole Lysgaard nevű rajongónak néhány magnókazettát adott,[2] köztük ezt is. Lysgaard 2004-ben elküldte a felvételeket Gail Zappának, aki elhatározta hogy kiadja CD-n. Zappa eredeti szalagjai nem voltak fellelhetőek, de az arról készült mesterszalag, amiről a kazettamásolat készült, megvolt a Raktárban. A felvételt Joe Travers restaurálta majd John Polito maszterelte.

A lemezről a hivatalos Zappa-honlapon 2008 szeptemberében adott hírt először egy flash-animáció,[3] de a tényleges megjelenésig sem a felvétel dátuma, sem az azon játszó zenészek, sem a CD programja nem volt kideríthető (ezek az információk a hivatalos honlapra jóval később kerültek fel). Sokakban megütközést keltett, hogy a lemez az FZ:OZ-hoz képest zeneileg (Norma Jean Bell jelenlétén és a szólók különbözőségén kívül) semmi újdonságot nem tartalmaz, illetve hogy (talán az "eredetiséget" hangsúlyozandó) a kiadványon a Zoot Allures közepén egy szalagcsere helyén egy pár másodperces szünet van (!!!).

A közreműködők[szerkesztés]

A zenészek[szerkesztés]

A produkciós stáb[szerkesztés]

  • Az eredeti felvétel és kazetta producere Frank Zappa
  • CD-összeállítás és Raktárkezelés: Joe Travers
  • A felvételt készítette: Davey Moire
  • Maszterelés és audio-restauráció: John Polito
  • Művészeti vezető: Gail Zappa
  • Title layout: Keith Lawler
  • Produkciós menedzser: Melanie Starks

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A sorozat korábbi elemei a Joe’s Corsage (2004), a Joe’s Domage (2004) és a Joe’s Xmasage (2005).
  2. Forrás: a CD fülszövege, írta Gail Zappa
  3. A Joe's Menage a zappa.com-on. [2009. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 13.)