The Dub Room Special! (DVD)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A The Dub Room Special! Frank Zappa 1982-ben videókazettán megjelent koncertfilmje, amit DVD-n aztán 2005-ben adtak ki. A film hanganyagából 2007-ben egy CD is megjelent ugyanezzel a címmel. A videó az első kiadásakor csak postai rendeléssel volt kapható, így viszonylag szűk körben vált ismertté.

A DVD-ről[szerkesztés]

A kiadvány anyaga két forrásból származik: ezek egyike a (The Torture Never Stops DVD-n is látható) 1981. október 31-i Halloween koncert, a másik egy 1974. augusztus 27-én rögzített fellépés. A "Dub Room" annak a "süketszobának" a neve, ahol Zappa az anyagot keverte és összeállította 1982 augusztusában.

A kiadó, az Eagle Rock Entertainment sajtóközleménye:[1]

Frank Zappa zeneszerző/rockgitáros/zenei géniusz majd egy évtizedig minden évben felbukkant New York Cityben a szokásos Halloweeni koncertjét megtartani. Az 1974-ben indult hagyományt Zappa 1982-ben annak ellenére megszakította, hogy a „Valley Girl” című dallal ebben az évben könyvelhette el a legnagyobb kereskedelmi sikerét. A turné kimaradása ellenére Zappa nem okozott csalódást a Halloweent váró New York-i rajongóinak: a legendás Ritz színházban mutatta be a 90 perces, Dub Room Special című dokumentumfilmjét.

A dokumentumfilm két koncertből mutat be részeket – Zappa 1981-es Halloween fellépéséből a New York-i Palladiumban és az 1974-es KCET tévéstúdióban "A Token Of His Extreme" címmel rögzített koncertjéből. Olyan Zappa-klasszikusok mellett, mint a „Stinkfoot”, a „Cosmik Debris”, a „Montana” és a „Flakes”, Bruce Brickford gyurma-animációi láthatóak, aki már Zappa korábbi filmjében, a „Baby Snakesben” is felbukkant.

Az eredetileg VHS Beta formátumban 1982-ben kiadott film sokáig nagyon nehezen volt hozzáférhető. A DVD-n most először megjelenő anyag új sztereó mixet kapott, a gyűjtők által régóta keresett darab tehát megérte a várakozást.

A film a montázsszerűsége miatt is inkább egyfajta dokumentumfilm, semmint a szó hagyományos értelmében vett koncertfilm, amit tovább erősít, hogy az egyes számokat rögtönzött párbeszédek, a film összerakásakor (1982) a stábbal készült "interjúk" szakítják meg, de szerepel az anyagok között egy kis bevágás a balvégzetű Palermói koncertről is, ahol az előadásnak egy botrány vetett véget: a hangoskodó, a tülekedő tömegbe a rendőrség könnygázt lövetett, aminek a zenészek is megszenvedték a hatását.

A DVD programja[szerkesztés]

  1. "Kim?"/The Dog Breath Variations/Uncle Meat
  2. Room Service
  3. Nig Biz
  4. Approximate
  5. Cosmik Debris
  6. Cocaine Decisions
  7. "The Massimo Bassoli Instant Italian Lesson"/Montana
  8. "In Case You Didn't Know"/Tengo Na Minchia Tanta
  9. Florentine Pogen
  10. Stevie's Spanking
  11. Stink-Foot
  12. Flakes
  13. Inca Roads
  14. Easy Meat
  15. "Huh-Huh-Huh"

A zenészek[szerkesztés]

1974 augusztusa[szerkesztés]

1981 októbere[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • A videó eredeti megjelenésekor a következő számok: "Room Service", "Nig Biz", "Approximate", "Cocaine Decisions", "Tengo Na Minchia Tanta" és "Stevie's Spanking" korábban semmilyen hanghordozón nem jelentek meg.
  • Az 1975-ös One Size Fits All című lemezen megjelent Inca Roads és Florentine Pogen című számok alapsávjai (kisebb utómunkákkal) az itt megjelent 74-es koncertfelvételről származnak.
  • Ugyanebből a 81-es nyersanyagból, nagyobb merítéssel készült a The Torture Never Stops DVD is, de a Nig Biz és a Cocaine Decisions című dalok csak itt, a Dub Room DVD-n szerepelnek.

Források[szerkesztés]

  1. Eagle Rock Entertainment sajtóközleménye két változatban is (az oldal alján)