Imaginary Diseases

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Zappa
Imaginary Diseases
koncertlemez
Megjelent2006. január 1.
Felvételek1972. október 27. - 1972. december 15.
StílusProgresszív rock
Hossz63:14
KiadóZappa Records
ProducerFrank Zappa
Kritikák
Frank Zappa-kronológia
Joe's XMASage
(2005)
Imaginary Diseases
(2006)
Trance-Fusion
(2006)
SablonWikidataSegítség

Az Imaginary Diseases Frank Zappa posztumusz kiadású albuma a Petit Wazoo néven ismertté vált 1972-es turnéjáról. Zappa két CD-nyi anyagot állított össze ennek a turnénak az anyagából, ebből egyelőre csak az Imaginay Diseases jelent meg.

A lemezen elhangzó számok[szerkesztés]

Minden szám szerzője Frank Zappa.

  1. Oddients – 1:13
  2. Rollo – 3:21
  3. Been to Kansas City in A Minor – 10:15
  4. Farther o'Blivion – 16:02
  5. D.C. Boogie – 13:27
  6. Imaginary Diseases – 9:45
  7. Montreal – 9:11

Háttérinformációk a lemezről[szerkesztés]

Az Imaginary Diseases album a később Petit Wazoo néven ismertté vált 1972-es őszi turné hanganyagából válogat.

A turné előzménye, hogy Zappát 1971 decemberében Londonban valaki a közönségből a zenekari árokba lökte, aminek következtében jó félévre tolókocsiba kényszerült. Ezalatt az idő alatt a Mothers of Invention szétszéledt, Zappa pedig otthon nagyobb lélegzetű, sok fúvósra hangszerelt zenedarabokat írt, amelyeket a Grand Wazoo és a Waka/Jawaka lemezeken adott ki 1972 tavaszán, többnyire az adott alkalomra felvett sessionzenészekkel.

Ősszel (a lemezfelvételekkel csak kis átfedésben levő) big banddel indult el egy mindössze nyolcállomásos világkörüli turnéra (erről lásd a Wazoo lemezt!), és ennek a zenekarnak egy csökkentett létszámú, tíztagú változatával játszottak aztán tovább. A plakátokon a zenekar Hot Rats Orchestra néven (vagy Mothers of Invention/Hot Rats/Grand Wazoo néven) szerepelt, a Grand Wazoo - Petit Wazoo elnevezés csak később ragadt ezekre a felállásokra.

A turnéról korábban semmiféle hanganyag nem jelent meg, a puszta létéről is csak kalózfelvételekből lehetett tudni, így a posztumusz megjelenésű Imaginary Diseases igazi szenzációként hatott 2006-ban. A fülszöveg szerint a lemez anyagát maga Frank Zappa válogatta, keverte és vágta; meg nem erősített hírek szerint létezik még egy ki nem adott, már összeállított felvétel ugyanerről a turnéról.

A lemezen - a repertoárhoz, a sok fúvóshoz és a gazdag hangszereléshez képest talán meglepően - sok a gitárszóló, de a Wazoo lemez fülszövegének tanúsága szerint ez már a korábbi turnén Zappa kimondott szándéka volt:

Mintegy mellékesen Zappa már az új felállású Mothers-en gondolkodik, ami október végétől turnézna november közepéig, és amiben reményei szerint többet fog gitározni a korábbi turnéihoz képest.

Szintén újdonság a lemezen a korábban kiadatlan Imaginary Diseases című, a lemez címét is adó instrumentális szerzemény. A cím utalás lehet a Stinkfoot című számban (Apostrophe(')) előforduló "képzelt betegségekre".

A zenészek[szerkesztés]

  • Frank Zappa – karmester, gitár, ének
  • Malcolm McNab – trombita
  • Gary Barone – trombita, Flugelhorn
  • Tom Malone – tuba, szaxofon, pikoló trombita, trombita
  • Earl Dumler – fafúvósok
  • Glenn Ferris – harsona
  • Bruce Fowler – harsona
  • Tony Duran – slide gitár
  • Dave Parlato – basszusgitár
  • Jim Gordon – dobok

A technikai stáb[szerkesztés]

  • Frank Zappa - zeneszerző/producer/előadó/vágó/hangmérnök/machinátor;
  • Joe Travers - raktármester;
  • Doug Sax & Robert Hadley - maszterelés;
  • Steve Vai - fülszöveg a kísérőfüzetben;

További információk, érdekességek[szerkesztés]

Frankkel együtt dolgozó gitárosként szerencsém volt több zenekarában is játszani. Számtalan órányi gitárszólóját kottáztam le, és a hónapokon keresztül tartó turnék alatt pár méteres távolságból láthattam, ahogy fellépésenként átlag másfél órát szólózott gitárján. (...)

Aki most hallgatja először Frank zenéjét, és pont az Imaginary Diseases-be botlott bele, valószínűleg a fejét vakarja és az jár a fejében, hogy "Az anyját! Még sosem hallottam ennyire változatos, ennyire zenei és mindamellett ennyire szórakoztató dolgot."

  • A turnéról még egy szám (egy improvizáció) jelent meg a One Shot Deal lemezen 2008-ban, "Trudgin' Across The Tundra" címmel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]