Vietnámi szemölcsös disznó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vietnami szemölcsös disznó szócikkből átirányítva)
Vietnámi szemölcsös disznó
Régi rajz a kanról
Régi rajz a kanról
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Artiofabula
Alrend: Disznóalakúak (Suina)
Család: Disznófélék (Suidae)
Alcsalád: Suinae
Nemzetség: Suini
Nem: Sus
Linnaeus, 1758
Faj: S. verrucosus
Tudományos név
Sus verrucosus
F.Boie, 1832
Szinonimák

a Sus verrucosus verrucosus alfaj szinonimái:

  • Sus verrucosus borneensis Forsyth Major, 1897
  • Sus verrucosus ceramica Gray, 1868
  • Sus verrucosus mystaceus Gray, 1873
  • Sus verrucosus olivieri Sody, 1941
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vietnámi szemölcsös disznó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vietnámi szemölcsös disznó témájú kategóriát.

A vietnámi szemölcsös disznó (Sus verrucosus) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a disznófélék (Suidae) családjába és a Suinae alcsaládjába tartozó faj.

Meglehet, hogy a vietnámi szemölcsös disznó őse a pliocén és pleisztocén korokban élő Földközi-tengeri térségi Sus strozzii.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A koponyája oldalról ...

A vietnámi szemölcsös disznó előfordulási területe az indonéziai Jáva, Bawean- és Madura-szigeteken van, illetve volt, mivel a Madura-szigetről már kihalt. A megmaradt állományok a szétdarabolt teakfa (Tectona grandis) erdőkben élnek. Tengerszint feletti 800 méter magasságban is megtalálható.

Alfajai[szerkesztés]

  • Sus verrucosus blouchi Groves, 1981
  • Sus verrucosus verrucosus Boie, 1832

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat hossza 90-190 centiméter között van, míg testtömege 44-108 kilogramm közötti.[2] A feje tetején levő szőrzet vörös; a szőrszálak töve sárga vagy fehér. A feje tetején felálló szőrzet a hátgerinc mentén a faráig fut végig. Farkának végén hosszú és vörös szőrbojt van. Nagy és tömzsi testét vékony lábak hordozzák. A kanok pofáján 3 pár szemölcs látható: a szeme előtt, a szeme alatt és az állkapcsán – az utóbbi a legnagyobb. Ahogy egyre idősödik az állat, annál nagyobbak lesznek a szemölcsei; úgyhogy a legnagyobb szemölcsű példányok egyben a legidősebb kanok.[3]

Életmódja[szerkesztés]

... és szemből

Ez a disznófaj általában magányosan él, bár már megfigyeltek 3, vagy akár 4 példányt is együtt. Főleg éjszaka tevékeny, de hajnalban és szürkületkor is mozoghat. Ha megijesztik, felborzolja a háti szőrzetét. Ha ragadozó üldözi, akkor futás közben felemeli a farkát, ha pedig csoportban van, füttyös visító hangokkal figyelmezteti a társait.[4] Mindenevő állatként a vietnámi szemölcsös disznó egyaránt fogyaszt növényi és állati eredetű táplálékot is, például zöldséget, gyökereket, gumókat, kérget, magokat és gabonákat, valamint kisebb emlősöket. Mivel rájár a gabonamezőkre és zöldségeskertekre, mezőgazdasági kártevőnek számít.

Általában 8 évig él, de egyes példányok elérték a 14 éves kort is.[5]

Szaporodása[szerkesztés]

A vietnámi szemölcsös disznó szaporodási szokásairól csak nagyon keveset tudunk, de feltételezhető, hogy amint a többi Sus-faj esetében is, e disznófaj kanjai is megküzdenek egymással egy ideiglenes hárem megszerzéséért. A Sus-fajok az ivarérettséget körülbelül 9 hónaposan érik el, de a kocák 1,5 évesen, míg a kanok csak 5 éves korukban párzanak először.[6] A vietnámi szemölcsös disznó szaporodási időszaka szeptembertől decemberig tart. A vemhesség 4 hónapig tart. Indonéziában az esős évszak januártól áprilisig tart; a kocák ekkortájt ellik malacaikat. Egy alomban 3-9 malac is lehet.[7] A malacok az anyjuk által készített fészekben jönnek a világra; az elválasztás 3-4 hónap után következik be.

Veszélyeztetettsége és védelme[szerkesztés]

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1988-ban csak sebezhető fajként, míg 1996-ban már veszélyeztetett fajként tartotta számon ezt az állatot.[8] 1982 és 2006 között 53%-kal csökkent az egyedszámuk.[9] Az ember többféle módon is veszélyezteti ezt a disznófajt: kiírtja az állat által lakot erdőket és helyébe mezőgazdasági területeket létesít, lelövi az állatot, mert az megdézsmálja a terményeket, továbbá a sportvadászok szívesen megszerzik a trófeáját. Más veszélyforrása érdekes módon nem az embertől, hanem rokonától, a vaddisznótól (Sus scrofa) jön. A két állat genetikailag elég közel áll egymáshoz, ahhoz hogy keveredjenek és hibrid állományokat hozzanak létre. Továbbá a vaddisznó a táplálékforrások terén is verseng a szóban forgó disznófajjal.[10]

A világon több állatkert is küzd e faj megmentésével. Fogságban tenyésztett állományokat hoznak létre, hogy aztán azokat védett területeken szabadon ereszthessék.[11][12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kurtén, Björn (1968). Pleistocene mammals of Europe. Weidenfeld and Nicolson. pp. 153-155
  2. McMahon, Sara. "ADW: Sus Verrucosus: Information." Animal Diversity Web. Interagency Education Research Initiative,, 2008. Web. 9 December 2011.<http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Sus_verrucosus.html>.
  3. Huffman, Brent. "Javan Warty Pig (Sus Verrucosus) - Quick Facts." Welcome to Www.ultimateungulate.com. 4 Nov. 2011. Web. 4 December 2011.<http://www.ultimateungulate.com/Artiodactyla/Sus_verrucosus.html>.
  4. Blouch, R. 1993. The Javan Warty Pig (Sus verrucosus). Pp. 5.4 in W.R. Oliver, ed. Pigs, peccaries, and hippos, Status Survey and Conservation Action Plan, IUCN/SSC Hippo Specialist Group. Switzerland: International Union for the Conservation of Nature. Accessed 27 August 2007 at http://www.iucn.org/themes/ssc/sgs/pphsg/APchap5-4.htm Archiválva 2008. május 9-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  5. Grzimek, B., 1972. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. New York: Litton World Trade Corporation.
  6. Nowak, R. M., 1995. "Pigs, Hogs, and Boars, Walker's Mammals of the World Online" (Online). Accessed 15 November 2001 at http://www.press.jhu.edu/books/walker/artiodactyla[halott link].
  7. Grzimek, B., 1972. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. New York: Litton World Trade Corporation
  8. Semiadi, G., Meijaard, E. & Oliver, W. (2008). Sus verrucosus. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 5 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of endangered.
  9. Semiadi, G., Meijaard, E. & Oliver, W. 2008. Sus verrucosus. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 9 December 2011
  10. "ZGAP - Projects - Conservation of the Javan Warty Pig in Indonesia." ZGAP - Zoologische Gesellschaft Für Arten- Und Populationsschutz E.V. The World Association of Zoos and Aquariums, 15 Nov. 2011. Web. 4 December 2011.<http://www.zgap.de/Java-pustelschweinEN.html Archiválva 2011. október 2-i dátummal a Wayback Machine-ben>
  11. The Establishment of a Conservative Breeding Program for Javan Warty Pig (Sus verrucosus) Gono Semiadi Resit Sözer (with input from Roland Wirth & Walter Schulz, ZGAP München, Germany) December 2007 (updated July 2008) Research
  12. "Cikananga Wildlife Center - Javan Warty Pig." Cikananga Wildlife Center Javan Warty Pig. Cikananga Wildlife Center, 2011. Web. 4 December 2011.<http://www.cikanangawildlifecenter.com/id/?page_id=541 Archiválva 2014. december 14-i dátummal a Wayback Machine-ben>.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Javan warty pig című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.