U-Boot (koktél)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
U-Boot
Söröskorsóba süllyesztett Jägermeister „lövet”
Söröskorsóba süllyesztett Jägermeister „lövet”

Alkoholtartalom%

U-Boot (német szó, eredeti jelentése „búvárhajó, tengeralattjáró”), egy sörből és valamilyen égetett szeszből (alkoholpárlatból) készült koktél speciális módon összeállított, meghatározott módon felszolgált és elfogyasztott formája.

Elkészítése, összetevői[szerkesztés]

U-Boot készítésekor először a világos sört 500 ml-es korsóba (vagy nagy, 400 ml-es pohárba) töltjük, majd égetett szeszes italból egy 4-5 cL-es „lövetet” – kis pohárban vagy kis, kinyitott üvegpalackban – lesüllyesztünk a sörös korsó (pohár) fenekére. (A lesüllyesztés műveletéből származik népszerű elnevezése, az „U-Boot”). Így elérhető, hogy a két folyadék nem keveredik azonnal össze, a tömény szesz „lövet” a sör fogyasztása közben fokozatosan felúszik a sör felső rétregeibe, lassan keveredik a sörrel, és egyre intenzívebb ízű, növekvő töménységű „bombát” alkot.[1]

A felhasznált sör jellemzően világos sör. Az égetett szesz „lövet” fajtája Németországban és Ausztriában leggyakrabban valamilyen égetett gabonapálinka (Korn, Kornbrand), különféle likőrök (gyógyfüvekből készült Kräuterlikör, gyümölcslikőrök, gyomorkeserűk, Jägermeister, stb). Más országokban, a helyi szokásoknak megfelelően vodka, tequila, konyak, whisky vagy hasonló „lövet” hozzáadása terjedt el.

„Továbbfejlesztett” változata az atom-tengeralattjáró (németül: Atom U-boat, angolul: atomic submarine), ahol a két összetevő arányát megcserélik, egy kis pohár sört süllyesztenek egy fél liter vodkába.[2]

A kocsmákban, bárokban, társaságban helyben készített U-Boot koktél után megjelent annak gyárilag palackozott, előre bekészített módon kapható változata is.[3] Két egymásba zárt tartályból áll, a külső (sörös) tartály kupakjának megnyitása automatikusan nyitja a „lövet” belső, kisebb tartályát is, egyben le is süllyeszti azt a sörös tartály aljára.

Helyi változatai[szerkesztés]

„Jägermeister-bombák” Görögországban
  • Flandriában és Hollandiában neve Duikboot („búvárhajó”), és a kopstoot („fejbekólintás”) egy változatának tekintik; ez utóbbi egy pohár jenever egy korsó sörrel kísérve.
  • Macedóniában a neve podmornyica (Подморница), jelentése szintén tengeralattjáró.
  • Dél-Németországban (Bajorországban, Baden-Württembergben) az U-Boot kérhető sör és vodka, avagy Fanta és konyak kombinációjával is.
  • Mexikóban a neve submarino, jelentése búvárhajó. Itt a „lövet” vodka helyett tequilát tartalmaz, és a kis palackot illik felfordítva a sörös pohár alján hagyni.
  • Oroszországban a neve vodoláz (Водолаз), jelentése „búvár” (vodka lövettel).
  • A szorbok narancsléből és vodkából kombinálják össze.
  • Brazíliában a neve submarino (búvárhajó). Az ország déli részén vodka helyett az ott széleskörűen elterjedt borókapárlat használatos.
  • Svédországban Ubåt-nak (búvárhajónak) hívják, vodka helyett leggyakrabban Jägermeistert tesznek bele.
  • Az Egyesült Államokban a koktél neve boilermaker, a „lövet” szokásos töltete vodka vagy whisky.

Hasonló jellegű sör-pálinka koktélok[szerkesztés]

  • Herrengedeck(wd), (eredeti jelentése „férfi-teríték”) sör-gabonapálinka koktél (Hamburg, Köln, Bajorország).
  • Lüttje Lage(wd), hannoveri specialitás, sör-gabonapálinka koktél, különleges fogyasztási móddal (két pohárból egyszerre, egy kézben tartva).
  • Jäger-bomba(wd), észak-amerikai specialitás, energiaitalból és Jägermeister „lövet”-ből kombinált koktél.
  • Ír autóbomba(wd), észak-amerikai specialitás, írországi összetevőkből: fekete Guinness sörbe helyezett Jameson’s whisky vagy Bailey’s krémlikőr „lövet”.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. U-Boot. Rezept mit Bild. (német nyelven). Kochbar.de. (Hozzáférés: 2019. október 15.)
  2. Beer recipes. Vodka recipes. Uboot. cocktails.fandom.com. (Hozzáférés: 2019. október 17.)
  3. U-Boot: Der Drink im Drink. U-Boot ist das neue Szene-Getränk. (videóklip) (német nyelven). YouTube.com / express.de. (Hozzáférés: 2019. október 17.)

Kapcsolódó információ[szerkesztés]