Közönséges ékszerteknős

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Trachemys scripta szócikkből átirányítva)
Közönséges ékszerteknős
Egy holland állatkertben
Egy holland állatkertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Teknősök (Testudines)
Alrend: Nyakrejtő teknősök (Cryptodira)
Öregcsalád: Testudinoidea
Család: Mocsáriteknős-félék (Emydidae)
Alcsalád: Deirochelyinae
Nem: Trachemys
L. Agassiz, 1857
Faj: T. scripta
Tudományos név
Trachemys scripta
(Schoepf, 1792)
Szinonimák
  • Pseudemys scripta Schoepf, 1792
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges ékszerteknős témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges ékszerteknős témájú médiaállományokat és Közönséges ékszerteknős témájú kategóriát.

A közönséges ékszerteknős (Trachemys scripta) a hüllők (Reptilia) osztályának teknősök (Testudines) rendjébe, ezen belül a mocsáriteknős-félék (Emydidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A közönséges ékszerteknős az Amerikai Egyesült Államokban Indianától Texasig megtalálható. Tavaknál és legfeljebb lassú folyású folyószakaszokon fordul elő. A közönséges ékszerteknős vadon élő állományát veszélyezteti, hogy az állatkereskedelemben nagy iránta a kereslet. Bár farmokon is tenyésztik, túl sok szabadon élő állatot fognak be.

Alfajai[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

Két példány az angliai Kew Gardens-ban

A páncél hossza 12,5-20 centiméter; a nőstény nagyobb a hímnél. Testtömege elérheti az 1 kilogrammot. A hátpajzs domború, szarulemezekből áll. Színe és mintázata az egyes példányoknál változó. A mellvért, a páncél csontos alsó fele, amely összeköttetésben áll a hátpajzzsal. A szem mögött találhatók a jellegzetes vörös foltok, de a foltok néha sárgák is lehetnek. A teknős erős állcsontjain nincsenek fogak, de a szarus kávákkal szét tudja darabolni a táplálékát. Hátsó lába erős és izmos, részben úszóhártyás. Az állat a karmaival húzza magához a táplálékát. A fiatal állat kezdetben zöld, idővel azonban barna vagy fekete foltok jelennek meg rajta. A hímet úgy lehet megkülönböztetni a nősténytől, hogy a hím teknős farka és karmai hosszabbak mint a nőstényé.

Életmódja[szerkesztés]

A közönséges ékszerteknős kimondottan társas lény, gyakran nagy csapatokban sütkérezik a napon. Tápláléka vízinövények, édesvízi halak, puhatestűek és rovarok. Az állat akár 40 évig élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 2-3 éves korban éri el. A párzási időszak a tavasz elején van. A nőstény, évente gyakran két fészekaljat rak a homokba. Egy fészekaljban 2-22 fehér, megnyúlt alakú tojás található. A kifejlődéshez 10-13 hét kell, hogy elteljen.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]