Thothori Nyancen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lha Thothori Nyancen (tibeti: ལྷ་ཐོ་ཐོ་རི་གཉན་བཙན་, wylie: lha tho tho ri gnyan btsan, kínai: 佗土度) a tibeti hagyomány szerint Tibet 28. királya volt. A Lha méltósági cím, melynek jelentése „isteni, az ég isteneihez érő”, a hivatalos nevének nem képezi részét.[1]

A dél-tibeti Jarlung-dinasztiához tartozott. A mai tudósok szerint valóságos uralkodó volt, ugyanis kínai források is hivatkoznak rá.[2] Az 5. századra teszik ezek a források az uralkodásának az idejét, ugyanis a 33. király, Szongcen Gampo 650. halt meg. Egyes számításokat, melyek szerint 173-ban vagy 254-ben született, ma már elvetnek.[3] Nem uralkodott Tibet teljes területe fölött, valószínűleg csupán a Jarlung Cangpo nagykanyon területén.

A helyi legendák szerint a legelső buddhista írások (köztük a Kárandavjúha-szútra) az ő idején érkeztek Tibet területére. Egy történet állítása szerint ez egy csodának volt köszönhető (a szöveg az égből a palota tetejére zuhant), amelynek talán történelmi alapja is lehet (buddhista hittérítők érkezése).[4]

Úgy tartják, hogy az égből érkező kosárban volt egy csintamani (kívánságot teljesítő kőtárgy). A király idején több ilyen tárgy is aláhullott az égből, amelynek nem értette a király a jelentését, mindenesetre megtartotta azokat. Évekkel később két rejtélyes idegen érkezett a királyi udvarhoz, akik magyarázattal szolgáltak a tárgyakat illetően (köztük egy Buddha étkező tállal és egy mani kő az om mani padme hum mantrával). Ezek a tárgyak indították útjára a dharmát (Buddha tanításait) Tibetben.

A popkultúrában[szerkesztés]

A Twin Peaks kilencedik részében Dale Cooper azt mondja Rosenfield ügynöknek, hogy „az első tibeti király, akit megérintett a dharma Ha-tho-tho-ri gnyan-btsan volt. Őt és az őt követő királyokat nevezték együttesen a Boldog generációnak”[5] A névnek a helyesírása eltér a DVD feliraton szereplő helyesírástól („Hathatha Rignamputsan”) de majdnem megegyezik az előbbivel. Ezért valószínűleg rá utal Cooper története.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kirkland, Russell: "The Spirit of the Mountain", in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, 183. o.
  2. Kirkland, Russell: "The Spirit of the Mountain", in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, 190. o.
  3. Richardson, Hugh: "The Origin of the Tibetan Kingdom", in: The History of Tibet, ed. Alex McKay, Vol. 1, London 2003, 159. o.
  4. Studholme, Alexander: The Origins of Om Manipadme Hum, Albany, New York 2002, 14. o.
  5. Harley Peyton, "Twin Peaks Episode #2.002", Act 1, Shot 2.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]