Thomas Dutton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sir Thomas Dutton
lovag
Életrajzi adatok
Született1421. augusztus 1.
Dutton
Elhunyt1459. szeptember 23. (38 évesen)
Blore Heat, Anglia
ÉdesapjaSir John Dutton
ÉdesanyjaMargaret Savage
HázastársaAnne Tuchet
GyermekeiPeter
Margaret
Anne
Isabel
Maud
John
Eleanor
Elizabeth
Alice
Laurence
SablonWikidataSegítség

Sir Thomas Dutton (Dutton, 1421. augusztus 1. – Blore Heath, 1459. szeptember 23.) középkori angol lovag volt, aki VI. Henrik angol király trónját védelmezve halt meg a rózsák háborújának Blore Heath-i ütközetében.[1]

Életéről keveset tudni. Apja Sir John Dutton, anyja Margaret Savage volt.[2] Családja a Chesire-i Dutton Hall birtokot tulajdonolta. Az eredeti épületet az 1930-as években átköltöztették Sussexbe; ma egy magániskola működik benne.

Sir Thomas Dutton Anne Tuchet-t, James Tuchet, Audley bárójának lányát vette feleségül. (Nevük Touchet alakban is használatos.) Tíz gyerekük született: Peter, Margaret, Anne, Isabel, Maud, John, Eleanor, Elizabeth, Alice és Laurence.

A lovag a lancasteriek oldalán harcolt a Blore Heath-i csatában, ahol testvérével, Johnnal, legidősebb fiával, Peterrel és apósával, Audley lordjával együtt elesett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Geni.com: Sir Thomas Dutton of Dutton. (Hozzáférés: 2015. december 20.)
  2. VCH Lane, 1911, IV, 305

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thomas Dutton című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.