John Neville, Neville bárója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Neville
Neville bárója
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Neville
Születettc. 1410.
Elhunyt1461. március 29. (51 évesen)
Towton
ÉdesapjaSir John Neville
ÉdesanyjaElizabeth Holland
Testvére(i)Ralph Neville, 2nd Earl of Westmorland
HázastársaAnne Holland
GyermekeiRalph
SablonWikidataSegítség

John Neville, Neville bárója (cc. 1410 – Towton, 1461. március 29.) középkori angol nemes volt, aki a Lancaster-ház oldalán harcolva esett el a towtoni csatában.

Élete[szerkesztés]

1410 körül született, Sir John Neville és Elizabeth Holland második fiaként. Két fiútestvére – Ralph és Thomas – és egy lánytestvére, Margaret volt. 1442. február 5. előtt feleségül vette Anne Hollandet, aki unokatestvére, Sir John Neville özvegye volt. Egy gyerekük született, Ralph.

Eredetileg Plantage támogatója volt, csak később, a wakefieldi csata előtt lett a Lancaster-ügy segítője. York az ütközet előtt úgy gondolta, hogy Neville megérkezik majd az erősítéssel, de ez nem történt meg, és a herceg meghalt a csatatéren. Neville részt vett a ferrybridge-i csatában, majd a towtoni ütközetben, ahol életét vesztette. Birtokait a korona elkobozta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Nevilla, Baron Neville című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.