Tapéta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tapétázott szoba

A tapéta (a latin tapetum szótól) kárpit, mely eredetileg hosszú szőrű pamutszövet, napjainkban leginkább festett, nyomtatott papiros, ritkábban bőr, mellyel a falakat díszítés céljából bevonják. A fatapéta a lakóhelyiségek belső falainak olyképpeni burkolására szolgál, hogy az a régen nagyon használt faburkolatot látszatra helyettesítse. Készítik rendesen hámozott furnérból, amelyek vastagsága csak 0,2-0,3 mm és az ebből származó törékenysége miatt rögtön hámozás után automatikusan dolgozó géppel közvetlenül erős, szívós papirosra vagy olcsó, finom vászonra ragasztják föl. A kárpitos egészen úgy kezeli, mint a papiroskárpitot, azzal a különbséggel, hogy a fa szerkezeteit is utánozza vele. Díszesebb fatapétánál a mezőkbe tömbmozaikot vagy intarziát is raknak be. Az ilyeneket aztán hasítás révén gyártják.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A falak díszítő-burkolóelemeinek története az ősemberek barlangok falára helyezett állatbőröktől tart napjaink nyomdaipari technológiáival előállított tapétáiig. Kezdetben a kézművesség dominált, ma a gyártásipari eljárások és az ehhez kapcsolódó trendek, divattervezők munkája határozza meg a faldíszítés ezen formáját.

A faldíszítés kezdetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az emberi faj tulajdonsága, hogy a szellemi és érzelmi világát megjeleníti a környezetében. A fejletlen közösségekben létező ember a falait az életében a mainál jóval fontosabb szerepet betöltő állatvilág anyagával és témájával díszítette: szőrmékkel, bőrökkel.

A kézi készítésű tapéták kora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Antik tapétáknak a XIV. századtól a dombornyomott, aranyozott bőrből készült falburkoló anyagok és drága szövetdrapériák számítottak, melyek a feudális fényűzés egyik eszközévé váltak.

Ezt a díszítőelemet Európába a mór hódítók hozták a szattyánbőrön alapuló technológiájukkal. Ezután az aranyozott bőrök készítői céhekbe szerveződtek, szabványok szerint dolgoztak, a bonyolult mintázatot stancolással vagy dombornyomással vitték a felületre, a bőröket összevarrták, és fakeretekre feszítve illesztették a falra.


Nyomdaipari, modern tapéták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A falfelület folyamatos mintákkal történő dekorálását a XVII. századra oldotta meg a nyomdaipar fejlődése, mégis az 1830 körül feltalált forgó dobszita tette lehetővé a modern, tömeges tapétagyártást, ezek közül néhány korai tapéta megmaradt a kasseli Tapétamúzeumban.

A nyomdaipari eljárások folyamatos fejlődése lehetővé tette a tapéták széles társadalmi rétegek számára történő eladását, ami új lendületet és szerteágazó stílusirányzatot adott a tapétaiparnak.

Típusai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tapéták többféle csoportosítása lehetséges azok alkalmazása, anyaga és elkészítése szerint. A különböző tapétatípusokat lehet az alkalmazott színek és minták szerint, mivel ezek a tapéta lényegét, a hangulatteremtő hatást képviselik.

Funkció szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tapéta definitíve alapvető alkalmazása a falburkolás, amely azonban megvalósíthat esztétikai, hangulatteremtő, építészeti és fejlesztő, foglalkoztató elgondolásokat is.

Anyag szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az európai tapétaszabvány (DIN EN 235) a "tekercsben kiszerelt falburkoló anyagokat" két csoportra osztja: a kész és az utólagosan bevonattal ellátandó falburkoló anyagokra. A késztermékeket is nyolc csoportba sorolja az anyaguk összetételének függvényében:

 • Papír falburkoló anyagok
 • Szintetikus falburkoló anyagok (papír alapon)
 • Szintetikus falburkoló anyagok (nem papír alapon)
 • Gyapotrostos falburkoló anyagok
 • Textil falburkoló anyagok
 • Velúr falburkoló anyagok
 • Fémes falburkoló anyagok
 • Természetes anyagból készült falburkoló anyagok

A félkész termékek közül a legismertebbek a fűrészporos és üvegszálas festhető tapéta.

Gyártás szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A modern tapéták a nyomdaiparban készülnek az ágazatban alkalmazott eljárásokkal. Ezek közül a következőket használják a tapétagyártás során:

 • Flexó nyomtatás
 • Mélynyomás
 • Szitanyomás
 • Digitális nyomtatás
 • Dombornyomás

A minták és színek hatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tapéta színének kiválasztásakor figyelembe kell venni az egyes színek pszichológiai hatását.

 • Piros - érzelmeket felerősítő, izgató, aktivitásra késztető szín.
 • Barna - állandóságot, hovatartozást, biztonságérzetet fejez ki.
 • Sárga - hatása lelkesítő, optimista, megkönnyebbülés érzetet kelt.
 • Zöld - a remény, a nyugalom, az egyensúly színe.
 • Kék - békességre, csendre, rendre ösztönöz, érzékenységünket fokozza.
 • Fehér - a tisztaság, a rend, a semlegesség színe.
 • Lila - az erő, az erotika színe.

A szín mellett szintén fontos a tapétán levő minták mérete, sűrűsége, a vonalvezetés iránya.

A sötét tónusú nagyméretű minták hatására a falfelület kisebbnek tűnik, és arányai megváltoznak. A kisméretű világos színű minták ellenben optikailag nagyítják a szobát. A függőleges csíkok szűkítik a szobát, és növelik magasságát. Ezzel szemben a vízszintes csíkozás hatására a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik. A diszkrét vízszintes hangsúly a falfelület alsó harmadában ugyanakkor nyugalmat és szélességet kölcsönöz a szobának.

A tapéta és a harmonikus környezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmonikus környezethez hozzátartozik a kényelem, a megfelelő komfortérzet kialakítása, a lelki közérzet biztosítása. Az emberi szervezet komfortérzetét legalább három dolog határozza meg. Ezek a levegő páratartalma, a környezetünk hőmérséklete és a levegő áramlási sebessége.A lelki környezet kialakításához hozzátartoznak a környezetünk tárgyai, elhatárolt téralakzatok, ezekhez tartozó színárnyalatok és ezek együttes harmóniája. Nagyon fontos, hogy minden ember megteremtse magának és a vele együtt élőkkel, a legjobban megfelelő lelki és fizikai környezetét.Amióta a színek hatását fiziológiai és lélektani szempontból tudományosan vizsgálták megállapították, hogy a színdinamikai elvek alkalmazásával harmonikussá tudjuk alakítani a környezetünket. A magasan fejlett tapéta gyártási technológiával 100.000 féle színárnyalattal, a különböző célközönségnek készült tapéták minden igényt kielégítenek. A tapéták betervezésével és a színdinamikai szabályok betartásával a termelés fokozható a gyárakban és az irodákban. Javul a munkahelyi légkör, oldottabbak az emberi kapcsolatok. Iskolákban, óvodákban, bölcsődékben a gyermekek és fiatalok közérzetére nagy hatással vannak a színes tapéták. A szellemi képességek gyorsabban fejlődnek és a tudás megszerzésében is komoly szerepet játszik a tudatosan kialakított harmonikus környezet és a belső terek kiképzése.

Az európai tapéta stílusok története a reneszánsztól a dekonstruktivizmusig, napjainkig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A reneszánsz megjelenésével megjelenik a luxus és az exkluzivitás a textilek és a tapéták gyártásában. A falkárpitok egyre magasabb minőségű előállításával létrejön az egész világot meghódító Európai Stílus, ami azóta folyamatosan tart.

A reneszánszból építkezik a barokk, ami rendkívül látványos, dekoratív, titokzatos és misztikus hangulatot áraszt. A barokk tapéták a mai napig kedvelt díszei szobáink, középületeink falainak.

A késő barokk időszakában megjelenik a rokokó, a fényűzés csúcsa, a paloták kedves érzékeny mintával. Az arany, a bomló virágok, a pasztell színű rokokó tapéták, az érzékeny fényűző élet elengedhetetlen kellékeivé váltak. A Napóleon császár idejében eluralkodott Empire után a feltörekvő polgárság és a liberális nemesség kedvelt stílusa a Biedermeier lett. Tapétái a vidéki hangulatot árasztó romantikus minták, kisméretű elemekkel. A feltörekvő polgárság az összes eddigi stílusirányzatot magába kívánta olvasztani, és megjelentek a NEO tapéta stílusok, mint a neobarokk, neoreneszánsz, neoklasszicista…

Megjelenik az absztrakt. A XX. század kezdete a szecesszióval kezdődik és a Bécsi szecesszió elvarázsolja a világot. Folytatódik a sorozat az Art Deco világra jöttével, amely a tömegtermelés felé veszi az irányt, és a luxus, az elegancia kifejezőjévé válik. A modern Európa meghatározó irányzata a BAUHAUS áramlat lett, amely óriási hatást gyakorolt a világra. Megjelenik az op-art és a pop-art, és futurista légkör lengi át a tapéta mintákat.

Megjelennek a konstruktivisták, akik nem akarnak a régiből újat csinálni, és ebben a posztmodern időszakban a tapéta tervező művészek feszegetik a határokat és új kihívásokat keresnek.

A kínai tapéták a kezdettől az európai rokokóig és napjainkig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tapéta műfaj legrégebbi képviselője a kínai tapéta, amely az egész világon a tapéta termelés modellje lett. A kínai tapéta eredete időszámításunk előtti időkre, a Han-dinasztia időszakára nyúlik vissza. A selyem felhasználást követően a papír feltalálása, Krisztus után 105-ben, nagyot lendített a tapétagyártás fejlődésén. A kínaiak a 4. századtól folyamatosan tökéletesítették a tapéta alapanyagának számító rizspapír minőségét, és kiküszöbölték a szakadásokat. A tapétákat a kínai tintafestészet eszközeivel készítették. A 18. században Anglia közreműködésével megjelenik a kínai tapéta Európában és különlegessége és titokzatossága miatt óriási sikert arat. A Chinoiserie (kínaias) a rokokó pazar lakosztályaiban szerte Európában és Magyarországon is, a fényűzés részévé válik. Az Eszterházy család kastélyaiban Fertődön és Kismartonban példátlan Chinoisere pompát halmoztak fel a magyar tulajdonosok. A 21. században a Kínai Népköztársaság óriási léptekkel építi ki a tapéta gyártó kapacitását. A nagy európai tapétagyárak, Kínába telepített üzemeiben, a magasan képzett munkaerő magába szippantja a hiányzó tudást és az európai termelési kultúrát. Megindult a kínai tapéta gyors felemelkedése.


Múzeumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]