Sztamen Grigorov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztamen Grigorov
SzületettСтамен Гигов Григоров
1878. október 27.
Sztuden Izvor
Elhunyt1945. október 27. (67 évesen)
Szófia
Állampolgárságabolgár[1]
Foglalkozásaorvos, mikrobiológus
Iskolái
KitüntetéseiOrder of Bravery
A Wikimédia Commons tartalmaz Sztamen Grigorov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sztamen Gigov Grigorov (bolgárul Стамен Гигов Григоров) (1878. október 27.1945. október 27.) bolgár orvos és mikrobiológus. Felfedezte a joghurtkészítésben használt Lactobacillus bulgaricus baktériumot és új eljárásokat dolgozott ki a tuberkulózis gyógyítására.

Élete[szerkesztés]

Sztamen Grigorov 1878. október 27-én született a nyugat-bulgáriai Sztuden Izvor faluban. A franciaországi Montpellierben tanult természettudományokat, Genfben pedig orvostudományt. 1905-ben, 27 évesen, Léon Massol mikrobiológiai laboratóriumában felfedezte, hogy a tej joghurttá válásáért egy bacillustörzs felelős, amelyet Lactobacillus bulgaricus-nak nevezett el (2014 óta Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). A joghurtot egyenesen Bulgáriából hozatta, mert más éghajlati viszonyok között a baktériumok nem tudtak megfelelően szaporodni.

Későbbi kutatásaiban a bolgár joghurt különböző betegségekre, fül-orr-gégészeti szindrómákra, tuberkulózisra, gyomorbántalmakra, fekélyekre, nőgyógyászati problémákra való gyógyhatását vizsgálta. Sok esetben valóban talált ilyen összefüggést, a joghurt B1, B2, C, A, D, E, PP, B12-vitamintartalmának köszönhetően. Grigorov felfedezését nagyra értékelte a Párizsban élő Nobel-díjas Ilja Mecsnyikov, aki maga is vizsgálta a joghurt hatását az öregkori megbetegedésekre.

1906 decemberében Grigorov a párizsi "La Presse Médicale" folyóiratban közölte új tuberkulózis "vakcinájának" leírását, amely a gümőkór penicillingombával való sikeres kezelését mutatta be (húsz évvel a penicillin felfedezése előtt). Grigorov in vitro és in vivo is demonstrálta, hogy a penészgomba alkalmazása gyógyító hatással jár a tuberkulózisos betegekre.

Egészségügyi tisztként részt vett az 1912-es balkáni háborúban és az első világháborúban. Utóbbiban egy kolerajárvány elfojtásáért megkapta A bátorságért kitüntetést és a Vöröskereszt aranyérmét.

A 20-as és 30-as években olasz szanatóriumokban tovább dolgozott tuberkulózis-gyógymódján, amely szakmai körökben cura bulgara (bolgár gyógymód) néven vált ismertté.

Sztamen Grigorov 1945. október 27-én halt meg Szófiában, 67 évesen.

Emlékezete[szerkesztés]

Az antarktiszi Palmer-szigetek Brabant-szigetén róla nevezték el a Grigorov-gleccsert.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Life and work of Dr Stamen Grigorov Archiválva 2016. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Dr. Stamen Grigorov Foundation
  • Grigoroff, Stamen, 1905. Étude sur une lait fermentée comestible. Le “Kissélo mléko” de Bulgarie. Revue Médicale de la Suisse Romande. Genève. Georg&G., Libraires-Éditeurs. Librairie de L’Université.
  • В началото бе родовата памет... Десет години утвърждаване. Фондация "Д-р Стамен Григоров", София, 2005. Университетско издателство "Св. Кличент Охридски". ISBN 954-90367-3-1

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stamen Grigorov című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.