Szerkesztővita:Gbarta/Archív 2

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Petrobolos 15 évvel ezelőtt a(z) Re:Makó témában

Lemuria szócikk forrása?

Sajnos egy személyes honlap nem fogadható el forrásnak, hiszen oda az oldal használója bármit írhat, mindenféle ellenőrzés nélkül! Ha hasznos anyagot gyűjtött össze, akkor fel lehet sorolni a címét a "Külső hivatkozások" között a cikk alján, de önmagában nem lehet egy cikk forrása. Amúgy is érdemes minél több, lehetőleg komolyabb külső forrást keresni, nem csak egyetlen egyet. A "komolyabbak" mondjuk az egyetemek laboratóriumainak jelentései, szakmai folyóiratok honlapjai, tudományos szervezetek kiadványai.

A Lemuria szócikkbe ezért most visszateszem a forráshiányt jelző sablont. Ha lesz komolyabb forrás, és beleteszed a cikkbe, akkor leveheted ezt a jelzést.

Egyébként is a cikk egy anekdota-szerű leírás, nem lexikoncikk. Például mi köze van Oregonnak (ami az USA-ban van) Lemuriához, ami a cikk szerint Madagaszkár és India között helyezkedett el?? Egy Oregonban haladó vonatból el lehet oda látni?

misibacsi vita 2008. február 19., 10:32 (CET)

Francis Veber

Szia! Örülök, hogy dolgozol a (filmes) csonkokon, de ha belefogsz ebbe a munkába, érdemes következetesnek lenni. Veber forgatókönyvíró és rendező is. Korábbi filmográfiája csak a rendezéseit tartalmazta. Te kibővítetted azokkal az alkotásokkal, melyeknél forgatókönyvíró volt. Így viszont a kibővített filmográfia használhatatlanabb lett, mint az eredeti, mert nem különülnek el a rendezések és a forgatókönyvírói ténykedések. (Tájékozatlanabb Wikipédia-olvasó azt is hiheti most, hogy Veber rendezte mondjuk az Őrült nők ketrece-filmeket vagy A magas szőke-filmeket.) Kérlek, ezt a szempontot is vedd figyelembe! További jó munkát kívánok! Filmfan vita 2008. február 28., 11:46 (CET)

Gyógynövények

Kedves Gbarta! Nagyon szépek és hasznosak a gyógynövényes szócikkeid. Öröm olvasgatni őket. Egy kérdés és egy kérés: 1) Ugye, eléggé megváltoztatod a mondatokat a forrásműben szereplőkhöz képest? 2) Ha lehet, vond jobban össze a "Felhasználásuk", "Gyógyhatásuk" és "Figyelmeztetés" szakaszokat, hogy ne legyen ennyire szétszabdalva. Javaslatom, hogy a fő szakasz mindig a "Felhasználásuk" legyen, ennek végén jöjjön alcímként a "Gyógyhatásuk", a figyelmeztető egy-két mondat pedig szintén ez utóbbi része legyen és nem is kell neki külön alcím. Lásd: Ánizs, Fekete mustár stb. Üdvözlettel, --Adapa vita 2008. március 14., 22:02 (CET)

Referálás

Szia! Érdeklődni szeretnék, mivel te ilyen növényes wikipédista vagy, hogy nincs-e olyan színvonalon növényi cikk, hogy ki lehessen tenni a referálásra? Szajci reci 2008. március 17., 09:51 (CET)

Sajnos nincs, de próbálkozok, és akkor jelezni fogom. – DEXTER 2008. március 17., 09:52 (CET)

Köszi. Szajci reci 2008. március 17., 09:57 (CET)


Kérés

Arra szeretném kérni a Wikipédistákat, hogy a szerkesztéseimet, új szócikkeimet legyenek szívesek átnézni. Nagyon fontos lenne! – DEXTER 2008. április 8., 09:34 (CEST)

Admin

Jó reggelt! Látom, jelentkezel adminnak. Kérnélek, hogy a választási oldalon található eljárást követve hozd létre a jelentkezési allapot, mert jelenleg nem jól van. Ahogy ott le van írva, pontosan azokat a lépéseket kell végig csinálni, a "példa" helyére behelyettesítve saját usernevedet. Köszönettel, – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 9., 07:38 (CEST)

Köszönm, hogy segítettél, megcsinálom – DEXTER 2008. április 9., 07:53 (CEST)

Így már jó lesz? – DEXTER 2008. április 9., 07:57 (CEST)

Pill. segítek. – Istvánka posta 2008. április 9., 07:58 (CEST)

Megoldva :-)Istvánka posta 2008. április 9., 08:05 (CEST)

Wikipédia:Javaslat adminisztrátorok és más tisztségviselők megválasztására/Gbarta (adminisztrátor) ezt figyeld majd! – Istvánka posta 2008. április 9., 08:09 (CEST)

Szia, segítség a feltett kérdések megválaszolásához, kérlek olasd el figyelmesen az adminoknak/ról szóló oldalakat: Wikipédia:Adminisztrátorok, Wikipédia:Adminkézikönyv . Üdv, – Timish söyle 2008. április 9., 08:21 (CEST)

És persze Wikipédia:Wikikett adminisztrátoroknak. Ezek alapján mérlegelj, hogy valóban akarsz-e, tudsz-e admin lenni. – Timish söyle 2008. április 9., 08:22 (CEST)

Szia! Ajánlom neked, hogy tényleg olvasd el a Timish által mutatott linkeket, nagyon hasznosak! Viszont addig is szerkessz, vegyél részt a vitákban és ha már jobban mozogsz a Wikin, még sok minden előfordulhat. Üdv, Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 10., 10:52 (CEST)

Aláírás

Ha például te MintaMarcsa vagy, és a képecskét, valamint a #FFE4E1 és a #CFC színeket szeretnéd az aláírásodban látni, így:

Marcsikaposta

akkor ezt így érheted el:

  1. rákattintasz a lap tetején a Beállításaim linkre;
  2. rákattintasz a lap tetején a Szerkesztői adatok fülre;
  3. az Aláírás szakaszban bemásolod „Aláírás:” c. mezőbe a következőt:
    [[Szerkesztő:MintaMarcsa|Marcsika]]<span style="background-color:#FFE4E1;"><sup><span style="background-color:#CFC;">[[Szerkesztővita:MintaMarcsa|posta]]</span></sup></span>
  4. Az „Az aláírás wikiszöveg (nem lesz automatikusan hivatkozásba rakva)” négyszöget kipipálod. Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!
  5. Rákattintasz a Mentés gombra.

Ne lepődj meg azon, ha a saját vitaoldaladon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi kék linkké lesz az.

Megjegyzések:

  • Színeket a HTML-színkódok cikkből tudsz választani magadnak.
  • A Commons képeiből válogathatsz.
  • Ha a style lehetőségeit ismered, akkor a színekhez hasonló módon a betűtípust (font-family) is, meg más egyebeket is meg tudsz változtatni.
Bővebben: Színezés, betűtípusok és -méretek módosítása.
  • Ha az aláírásod esetleg nem magyar betűket vagy jeleket tartalmaz, akkor érdemes magyar betűkkel is beleírni azt, mert ha valaki nem tudja kijelezni a speciális jeleket, akkor neki minden ilyen név üres kockákként, vagy szóközökként fog „látszani”.
  • Sablonokat ne használj az aláírásodban, mert technikai problémákat okozhatnak. – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 9., 08:07 (CEST)

Megcsináltam – Gbarta*vita 2008. április 9., 08:13 (CEST)

Fel a fejjel

Ha user:Weiner nem akart volna ilyen rettentően megvédeni, akkor is elismeréssel nyugtáztam volna, amit írtál.
Semmi gond nincs ma már a szerkesztéseiddel, de kénytelen voltam "ünneprontó" lenni, mivel a "nem válaszolásnak" admini szerepkörben más következényei vannak illetve lehetnek.
Szóval: fel fejjel és bármikor érdeklődéssel fogom olvasni a véleményedet bármiről. Üdv.--Lexi vita 2008. április 11., 11:40 (CEST)

füvészkert

Szia! A Reader Digest-es szöveg mindenkori begépelése helyett hadd ajánljam fel neked ezt a sablont: {{füvészkert}}: A természet füvészkertje. Reader's Digest. ISBN 963 956 201 7 

SyP 2008. április 24., 21:24 (CEST)

növényes cikkek

Szia Gergő! Nagy örömmel veszem, hogy más is írja a növényes cikkeket (nem vagyunk sokan). Ha nem túl nagy kérés, amikor írsz egy szócikket, gondold át mindig, hogy milyen rendszertani egységről írsz (faj? nemzetség? változat?), írd bele a latin, pontosabban tudományos nevét (ez segít abban, hogy pontos forrásokat keressek a cikkhez), és hát persze jó lenne általános jellemzés is a növényről, de belátom hogy egy gyógynövényhatározó főleg a gyógyhatására összpontosít. Szívesen kiegészítem utánad a cikkeket, de segítene ha te is figyelnél ezekre. Köszi, SyP 2008. április 30., 19:20 (CEST)


Hibiszkusz

Szia! Van Hibiszkusz is. Mi az összefüggés közte és a Hibiszkuszvirág között? – Zimmy mondj el mindent 2008. június 10., 10:05 (CEST)

A A természet füvészkertje. Reader's Digest. ISBN 963 956 201 7  könyvemben a Rozella latin neve Hibiscus sabdariffa, ami megegyezik a hibiszkusz latin nevével. – Gbartavita 2008. június 10., 10:10 (CEST)

Sajnos, nem értek hozzá. De ha ez ugyanaz, akkor össze kellene vonni. – Zimmy mondj el mindent 2008. június 10., 10:14 (CEST)

Sziasztok, utánanéztem és nem ugyanaz a kettő. A hibiszkusz a nemzetség, amelynek az egyik faja a szudáni hibiszkusz, rozella vagy rózsahibiszkusz (Hibiscus sabdariffa), angolul Roselle. (A Google-lal a sabdariffa fajra ezeket a neveket találni, hibiszkuszvirágot nem.) Tehát a Hibiszkuszvirág, úgy tűnik, nem jó cím, mert az minden hibiszkuszfaj virágját jelentheti. Ezért át kellene nevezni rozellára vagy szudáni hibiszkuszra. --Adapa vita 2008. június 11., 23:25 (CEST)

Paul Newman szócikk

Ennek utána kellene járni, mert én egy marha vagyok.

"Paul Newman 1925. január 26-án született Clevelandben. Apja Arthur Newmann, német bevándorló volt, a helyi sportkereskedés tulajdonosa. Anyja, Fetzner Teréz, makói lány, aki 4 éves korában költözött családjával Amerikába. Clevelandben telepedtek le, ahol korán férjhez ment a fiatal német vállalkozóhoz. 1. fiukat Arthurnak, a következőt Paulnak keresztelték. Ekkor már Newmanre változtatták a nevüket, és gyermekeiket jó anyagi körülmények között, szigorú erkölcsi elvek szerint nevelték."

Honnan idézted ezt, hol olvasható? misibacsi*üzenet 2008. szeptember 29., 14:16 (CEST)

Ezt a Színes RTV újságban olvastam, még nagyon rég, de meghagytam a cikket Makó miatt. – Gbartavita 2008. szeptember 29., 14:44 (CEST)


és ez nem az első eset

Szia! Az általad beírt szöveg (Delhusa Gjon szócikk) egy másik weblapról származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik. (Kivéve, ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, vagy a szöveg szabadon felhasználható a GFDL szabályai szerint – ez esetben kérlek, jelezd ezt a cikk vitalapján.) Kérlek, mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy a jogi kocsmafalhoz! Köszönöm! SyP 2008. november 4., 11:58 (CET)

Szia! Ha ugyanezt a szöveget átírom, akkor be lehet rakni ennek a forrásaként? – Gbartavita 2008. november 4., 12:50 (CET)

Persze, forrásként lehet kezelni a szöveget, ha a forrás nem bemásolást jelent. Legjobb persze eleve több forrásból dolgozni. Üdv, SyP 2008. november 4., 14:51 (CET)

Makó Barnstar

Makó Barnstar
Ezennel adományozom neked a Makó Barnstart, megköszönve a sok általad írt cikket, amelyek a város szülötteiről szólnak. Csak így tovább, kékítsd azt a listát! ;) Burrows vita 2008. november 4., 16:44 (CET)

Szilvásy Nándor‎

Szia! Nem hiszem, hogy ne értenéd, hogy nem lehet webről csak úgy bemásolni ide szövegeket. Az is egy megoldás, ha engedélyt szerzel a jogtulajdonostól, azt is lehet, hogy átfogalmazod, de ezt így ne folytasd tovább. Köszönöm. SyP 2008. november 10., 13:16 (CET)

 megjegyzés - Az hogy több forrást ajánlunk hazsnálni, nem azt jelenti, hogy több forrásból lehet másolni, vagyis összeollózni egy cikket, az attól még jogsértő lesz, csak nem egy, hanem több jogtulajdonos jogát sérted meg vele. A szöveget fogalmazd meg a saját szavaiddal, a lexikonszócikk-írás ezt jelenti. Elég régi szerkesztő vagy, nem tudom elképzelni, hogy miért csinálsz úgy, mintha nem tudnád, hogy a wikire nem lehet másolt anyagot feltenni... Ha jó játéknak tartod, akkor most szólok, hogy nem az, csaka türelmünket fogyasztod. :) Remélem már érthető és világos a szabály, Üdv – Timish levélboksz 2008. november 11., 15:50 (CET)

Egy egészen apró dolog

Szia! Egy egészen apró dolgot szeretnék kérni tőled: az életrajzi cikkek bevezető mondatát tekintsd úgy, mint egy egyszerű kijelentő mondatot. Vagyis a név (zárójelben a születési és esetleg halálozási adatok) után nem kell a kettőspont, hanem a foglalkozás, a végén pedig pont. Ilyesféleképpen. Egyébként csak gratulálni tudok a sok munkához és a kitartásodhoz, amivel az új cikkek sorát hozod létre. További jó munkát! Funatic vita 2008. november 14., 09:32 (CET)

Itt még szemléletesebben le van ez írva. Funatic vita 2008. november 14., 09:51 (CET)


Tintoretto

Lelkem, ez egy copyszpész, semmi baj, másik forrásból kiegészítem, már el is kezdtem, s rendben lesz, kérlek, legalább két-három forrásból készíts egy cikket. Becsületesen hivatkoztál a forrásra, ez nagyon jó és nagyon fontos.– Mártiforrás 2008. december 1., 10:43 (CET)

Makó

Lelkem, Te makói vagy, szavazzál a Makó szócikkre, hogy kiemelt legyen, itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Javaslatok_kiemelt_sz%C3%B3cikkekre/Mak%C3%B3

Alaposan nézd át, lelkiismereted szerint nézzed meg az összes szempontot, elég macerás, de megéri, a Te hazád Makó, nekem is tetszik, szép város. Aztán szólj be hozzám, mire jutottál?– Mártiforrás 2008. december 8., 02:22 (CET)

Feljegyzések az egérlyukból

Nem az egérlyukból jöttem, csak itten a világfaluban vagyok, a Feljegyzések az egérlyukból az már TÖRTÉNELEM, az 1980-as évek elejéig a gimnazisták elolvasták Dosztojevszkijtől a Bűn és bűnhődés c. regényt, de sokat néztek TV-ét, magnóztak, majd videóztak, s nem szerettek már hosszú regényeget olvasni, erre találták ki a tankönyvírók, hogy olvassák a gimnazisták a Feljegyzés az egérlyukból c. rövid elbeszélést, aztán meg is írták ehhez a tankönyvet, a tanárok meg biztatták a gimnazistákat, örüljenek, hogy nem kell hosszú lélektani regényt olvasni, s így lett népszerű a fenti mű, az elindításban Szegedy-Maszák is benne volt, bőven belefér az ő tevékenységi körébe. Hátha nagyon utána nézünk, majd ha megint lesz MOKKA (sajnos már régóta nem működik), akkor lehet, hogy egy olyan kötet is találunk, amihez ő írta az előszót. Nemcsak összehasonlító irod. történettel foglalkozott, hanem mint fel is tártad, magy. irod történettel is, valamelyik Alföldet megéneklő költőről vagy íróról írhatott, s így kaphatott ilyen díjat, nem látom ennek most sehol a nyomát, de majd előbukkan valahonnan, s akkor beírjuk, jó? Nem is hallottam még Alföld díjról. Egyébként beírtam a forrásokhoz a Péter László által szerkesztett Új Magyar Irodalmi Lexikon c. kiadványt, három kötetben jelent meg, nyugodtan hasznosíthatod, talán az utolsó legmegbízhatóbb magyar irodalmi lexikon. Érdemes lenne megkérned a Jézuskát, vegye meg Neked karácsonyra az online-antikváriumból. Mostanában már mindent csak kapkodva adnak ki, s a melónak több mint a fele reklám. Más: Gratulálok Nektek a Makóhoz, örültem, hogy végre megkapta a csillagot, annyi munka, annyi odafigyelés van benne, s bizony többek közt a Te makói listád sem elhanyagolható. Persze Te nemigen szavazhattál elfogultsági okból, megértem.– Mártiforrás 2008. december 10., 18:12 (CET)

Mentorálás!

Igazán nem találtam nagy hibákat (de a javítás meg nem dolgom). Bukisimiben vagy részesítve. ;) Ha valami kérdésed van csak szólj! – Beyond silence Üz 2008. december 17., 23:19 (CET)

Karácsony

Boldog Karácsonyt!– Mártiforrás 2008. december 20., 09:58 (CET)

Re:Makó

Szia Gbarta!

2006 júliusa óta vagyok a Wikipédia szerkesztője. Irodalmi és történelmi tárgyú szócikkeket írtam főleg, de makói vonatkozású szócikkeke is. Kapcsolat végett írj a vitalapomra. Én is támogatnék egy gyümölcsöző együttműködést akár Makós cikkek vonatkozásában, akár más téren is. Van itt a wikipédián Burrows, aki – biztos ismered – elszántan ír Makóval kapcsolatban, elszántan ír szócikkeket szeretett városunkról. Én mindenféleképpen támogatnék egy együttműködést, akár informálisan vagy formálisan (műhely/portál).

Üdv! Tisztelettel: – Petrobolos vita 2008. december 21., 22:04 (CET)