Szerkesztő:Elkágyé/Vitalap2011Archivum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kata33 és a Fonás szócikk[szerkesztés]

Szia, láttam a megjegyzésed a kezdők kocsmáján. Már hogy ne tudnál neki üzenni :) Ha bejelentkezve szerkesztett (márpedig igen), akkor laptörténetben ott a neve (ott van) és kattintható a vitalapja, akkor is, ha piros link (egyébként meg kék, mert Szasza üdvözölte): Szerkesztővita:Kata33 :-)Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) papírtekercs 2011. január 3., 09:28 (CET)

Csak a pontosság kedvéért: misibacsi segített Kata33 üzenőlapjára másolni az üzenetedet (amit te is megtehettél volna, de most már ezt is tudod: a vitalap mindig hozzáférhető, akkor is, ha a személyes lap még piros...) misibacsi*üzenet 2011. január 3., 17:44 (CET)


Szia Elkágyé! Láttam, hogy próbáltál üzenni, ne haragudj csak most volt egy kis időm belépni. Akkor a válaszok sorban: Igen van némi közöm a textiliparhoz, szövő oktató vagyok. A beírt részt nem másoltam más szócikkből (az igazság az, hogy fogalmam sincs hogy kell, mert még nem próbáltam)a feltüntetett forrás anyag pedig az iskolám jegyzetéből való. S onnan sem másolva lett, hanem a lényeget foglaltam össze. De azért kérdezhetnék valamit? Miért verte ki az a néhány sor nálad a biztosítékot? Semmi olyat nem írtam bele, ami ellentétes lenne az általad leírtakkal. Ennek a portálnak nem az a lényege, hogy a tudásunkat megosszuk mással? Tudod mit töröld nyugodtan engem nem zavar. Legyen szép napod! – Kata33 vita 2011. január 11., 12:12 (CET)

Az év szócikke szavazás[szerkesztés]

Szia! A Nyelv, irodalom, színház és film kategóriában csak két szócikkre szavaztál. Az igazságosság kedvéért megtennéd, hogy szavazol egy harmadikra is? Köszi. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. február 24., 12:54 (CET)

Köszönöm. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. február 25., 08:22 (CET)

Re:Gratulálok[szerkesztés]

Köszönöm szépen a gratulációt! Üdvözöl  … szalax vita 2011. március 4., 11:20 (CET)

Re:Textilanyagok hegesztése[szerkesztés]

Az alábbi üzenetváltás részben átemelve Andrew69 vitalapjáról:

Kedves Andrew69, eleget tettem a Textilanyagok hegesztése kiemelési folyamatában jelzett észrevételeidnek. Kérlek, igazold. Köszönöm. --Elkágyé vita 2011. március 21., 19:37 (CET)

Hegesztő berendezés

Írtad, hogy nehéz képet találni a textilanyagok hegesztése szócikkedhez. Ez a kép ugyan fóliát hegeszt, de nem ugyanazon az elven teszi ezt? Andrew69. 2011. március 22., 06:42 (CET)

Köszönöm a módosítások, pótlások igazolását. - Az általad javasolt kép valóban egy fóliahegesztő gép részletét ábrázolja, de egy textilanyagot hegesztő gép, amely folyamatos hegesztett varratot készít, teljesen másképp néz ki (ha működésének elve azonos is), sokkal inkább hasonlít egy "közönséges" varrógépre. Ez a kép sajnos nem (sem) illik ebbe a cikkbe.
Egyúttal megkérhetnélek, hogy - ha egyetértesz vele - szavazz az 1. (Összehasonlítás az eddig kiemelt cikkekkel) feltételnél is? Ott még 2 elfogadó szavazat hiányzik. --Elkágyé vita 2011. március 22., 07:27 (CET)

Egy-két apróbb javításom lesz még a cikkben, mielőtt tanúsítom. Abban segíts még, hogy a youtube-on van-e olyan videó, mely a textilhegesztést ábrázolja. Pl ez az? Andrew69. 2011. március 22., 13:00 (CET)

http://www.youtube.com/watch?v=G0B-5S92w2k&feature=related megfelel.

Köszönöm igen. Vizuális típus vagyok és látnom kell. Eszközöltem pár pontosítást és betettem külső hivatkozásokat a szócikk végére. Kérlek ellenőrizd le jó-e? Van egy kérdésem is. Van-e különbség a textíliák hegesztése és a textilanyagok hegesztése között? Andrew69. 2011. március 22., 16:48 (CET)

Megnéztem az általad javasolt You Tube videókat és kiválasztottam azt, amelyet a legalkalmasabbnak találtam. Közben hirtelen egy telefont kaptam és a munkát félbe kellett hagynom, el is kellett mennem, épp csak arra volt időm, hogy rögzítsem a megfelelő címet a vitalapomon. Amikor hazajöttem, akkor láttam, hogy már el is végezted a feltöltést és további külső honlapokat is megjelöltél. Mindezt nagyon köszönöm neked. Azonban az első helyen szereplő, a Cél Bt. TextilForum kiadványát bemutató lap csak az egyes számok tartalmát sorolja fel, de onnan cikket letölteni nem lehet. (A lap, amit én is jól ismerek, csak nyomtatott változatban jut el az előfizetőkhöz.) Ezért ezt a hivatkozást, mint nem relevánst, kitöröltem.
Ami a kérdésedet illeti: a "textília" és a "textilanyag" lényegében ugyanazt jelenti. Ahol lehet, én az utóbbit írom mindig, csak a szóismétlések elkerülésére szoktam váltogatni a két kifejezést. Az ugyanebben az értelemben szintén gyakran írt "textil", "textilek" sajnos nagyon helytelen, bár - főleg a textil- és ruhatervező művészek körében - nagyon népszerű. (Sajnos a Wikipédia kategóriái között is szerepel.) Én mindig kerülöm ezt a formát. --Elkágyé vita 2011. március 22., 18:25 (CET)

Valami olyat írtál a bemutatkozó lapodon, hogy azt szeretnéd, ha az emberek minél többet tudnának meg a textil- és ruhaiparról. Szerintem kell a szócikkeidhez ezek miatt is kép és videó, mert a neten ez szinte már elengedhetetlen. A külső hivatkozásnak, azért tettem be az újságot, hogy legyen magyar nyelvű hivatkozás is. Szerintem a külső hivatkozásoknak nem feltétlen kell mutatni valahova, hisz volt cikk is a XXI. évfolyam 388. számban. Mindenesetre tanúsítottam és grat a szócikkhez. Nincs is ilyen szócikk még a wikin ;-) Andrew69. 2011. március 22., 18:44 (CET)

Még egy észrevétel. A textíliák hegesztése szócikk az szerinted kell még? Andrew69. 2011. március 22., 20:54 (CET)

A Textíliák hegesztése szócikk törölhető. Tévedésből töltöttem fel és már el is felejtettem. Nagyon köszönöm, hogy észrevetted. Esetleg megmaradhatna REDIRECT-nek, hogy a végleges címre mutasson (Textilanyagok hegesztése). Hátha valaki azon a címen keresi.
Örülök, hogy munkám elnyerte a tetszésedet. Köszönöm a közreműködésedet és a szavazatodat. --Elkágyé vita 2011. március 22., 21:32 (CET)

re textilanyagok[szerkesztés]

Kedves Elkágyé, este feltétlenül ránézek! Üdvözlettel --Hkoala 2011. március 24., 07:32 (CET)

Restaurálás[szerkesztés]

A Restaurálás (festészet) szócikk kiemelt lett. Köszönöm az észrevételeidet és a szavazataidat.  … szalax vita 2011. április 5., 12:48 (CEST)

Textil anyagok hegesztése[szerkesztés]

Nagyom szívesen! Gratulálok a színvonalas cikkhez!--Jukiguni vita 2011. április 11., 20:02 (CEST)

Szívesen, és ezúttal is gratulálok a – szokásosan – kiemelkedő minőségű szócikkhez. Üdvözöl  … szalax vita 2011. április 11., 21:33 (CEST)

Húsvét[szerkesztés]

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok! Szeretettel:Kossuthzsuzsa vita 2011. április 23., 19:37 (CEST)


Re: szálasanyagok[szerkesztés]

Valóban, erre nem gondoltam. Pedig a növények elnevezésénél is hasonló összevonásokkal lehet találkozni. Így hát meggyőztél és bocs, hogy nem gondoltam át kellőképpen, - Üdv. » KeFe « Társalgó 2011. április 28., 13:44 (CEST)

Orvosbiológiai textíliák[szerkesztés]

Megtisztelő, hogy engem kértél meg a cikk átnézésével, bár távolról sem vagyok a téma szakértője. Első olvasatban én nagyon szakszerűnek és körültekintőnek éreztem a szócikket. Természetesen kell valamennyi idő, hogy a szakirodalomban is utánanézzek, ha tényleg érdemben akarok segíteni. Megpróbálok ábraanyagot is keresni, de ne vedd biztosra, hogy ez tényleg sikerülni fog. A tőlem telhetőt meg fogom csináli. Egyelőre nem tudom megjósolni az eredményt. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. április 28., 18:24 (CEST)

Annyit találtam, hogy ez az Intézet is ezzel foglalkozik: Hohenstein Institute. De még nem tudtam rendesen utánanézni. Üdvözlet:Lji1942 vita 2011. április 28., 18:47 (CEST)
Ez még csak anyaggyüjtés. Nagyon kevés anyagot (képeket) találtam ami egyáltalán kapcsolódik a témához. (Bár a Te cikkedben sem csak textiliák szerepelnek, pl. billentyűprotézisek, cat-gut.) A Te képeid profik. Amit én kigyüjtögetek az csak inkább dekorációs célokra alkalmas. De ezek tudnak sokszor feldobni, és laikusok számára is érdeklődést keltővé tenni egy cikket. A Kigyüjtött képek fejezetben megtalálod ezeket. Az a Te kompetenciád, hogy felhasználsz-e belőlük valamit, és hova helyezed el. Ezután törlendő az egész Kigyüjtött képek fejezet, vagy alakítható belőle egy galéria. Azt azért figyelembe érdemes venni, hogy ezek a cikkek laikusoknak készülnek, és nyilván nem kerülhetnek bele szakmai hibák, de nem is kezelhetők tudományos lapokba való cikkeknek. Még keresgélek, légy egy kis türelemmel. Aztán azt használsz fel, amit jónak látsz. Nem akarok a cikkedbe belejavítgatni. Az, hogy a Munkácsy képet odatettem, én jó érzelmi indításnak véltem. De ez a Te cikked, és nem érzem magam feljogosítva arra, hogy ellenedre belepiszkáljak. További jó szerkesztést, Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. április 29., 08:34 (CEST)
Szemészeti műtétekhez patkányfarokból származó - természetesen megfelelően kezelt - inakat is használnak/használtak(?) felszívódó varróanyagként. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. április 29., 08:49 (CEST)

Őszintén szólva[szerkesztés]

Meglehetősen speciális ez a témád. A cikk nagyon jó és szakszerű. Azt gondolom, hogy a wiki átlagemberek számára érthetőségi irányelvét egy kicsit túllépi. A szakszerűség teljesen jónak tűnik számomra, a közemberek számára való érthetőség már nem annyira. Az eszembe sem jutott, hogy emiatt belepiszkáljak, mert nem értek annyira hozzá. Ezt neked kellene megtenned. Persze nagyon nehéz olyan szócikkeket produkálni, hogy szakmailag is korrekt legyen, és még közérthető is. (Ezt saját munkáimnál is tapasztaltam.) Persze a szakmai korrektséget azért nem szabad feláldozni a közérthetőség oltárán. Meg szerintem is elmegy a wikin néhány, inkább szakembereknek szóló szócikk. (Akit ne érdekel, hát nem olvassa el.) Eddig nem találtam ténylegesen a témához kapcsolódó képeket. Amiket a képek közé raktam, az inkább dekorációra való. Te döntöd el, hogy felhasználod-e valamelyiket. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. április 29., 12:31 (CEST)

Kedves szerkesztőtársam![szerkesztés]

Természetesen - már írtam -, nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy a cikked átnézésére megkértél. Akkor is írtam, hogy nem értek hozzá, de a szakirodalomban igyekszem tájékozódni. Ott nem találtam megközelítőleg sem olyan szakszerű és részletes cikket, mint a Tiéd. Csak gratulálni tudok a cikkhez. Mivel adekvát cikket nem találtam, megfelelő ábraanyagot sem. Amiket kigyűjtöttem, azok valóban csak dekorációs célokat szolgálhatnak. A Te ábráid viszont szakszerűek és precízek. Mint írtam, szerintem nem rossz egy kicsit feldobni a cikket néhány - esetleg a témához csak lazán kötődő képpel, mert jobban vonzza a laikus tekinteteket. Ez viszont a Te kompetenciád, hogy élsz-e ilyen eszközökkel, vagy nem. Az irodalomjegyzékben a Chreutzfeldt stb. kór nem a wikin szereplővel egyezően szerepel, ezért pirosodik ki. Ezt már valahol jeleztem. További jó szerkesztést, Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. április 29., 15:20 (CEST)

Kékfestő[szerkesztés]

Nincs mit, én csak hamari módon áttettem egy olvasói észrevételt a szócikkből. Bedolgozni sajnos nem jutott időm. Stewe Feedback 2011. május 10., 12:18 (CEST)

Wiki szócikk saját publikáció alapján[szerkesztés]

Áthozat a Kocsmafal (jogi) lapról:

[szerkesztés]

Dolgozom a Fenntartható fejlődés (textilipar) szócikken, amelynek alapját egy textilipari szakfolyóiratban megjelent saját (névvel megjelent) cikkem adja. A Wikipédiába ennek csak egy része kerülne bele, de ezeknek a szakaszoknak jelentős része szószerint lenne átvéve a már publikált szakcikkemből, hiszen ugyanazt a dolgot nehéz lenne most teljesen másképp kifejezni. Megtehetem-e ezt anélkül, hogy "plágiummal" vádolnának? Ráadásul annak a bizonyos szakfolyóiratnak is én vagyok a felelős szerkesztője, tehát saját magamnak kellene engedélyt adnom az átvételhez. Mi a Wikipédia álláspontja ebben az esetben? --Elkágyé 2011. május 11., 13:55 (CEST)

Addig is, amíg a Wikipédia álláspontja megérkezik: az a kérdés, hogy az ott megjelent szakcikkednek ma ki a jogtulajdonosa: Te vagy a szakfolyóirat. Ha Te vagy, akkor minden további nélkül engedélyezheted magadnak a saját kútfődből származó, azonban már megjelent – tehát forrásolható – cikked egyes részeinek átvételét. Ha azonban a folyóirat, akkor annak felelős szerkesztőjeként szinten adhatsz engedélyt egy neked író szerző szakcikke egyes részeinek átvételére. Elég jól hangzik? :))) --Burumbátor Speakers’ Corner 2011. május 11., 14:41 (CEST)

Itt két kérdés van:

  • Megbízható és ellenőrizhető-e a forrás?
    Ez nem attól függ, hogy te írtad-e. Ha megjelent egy szakfolyóiratban, akkor annak tekinthetjük.
  • Szerzői jogok
    Ezt az OTRS-en keresztül intézheted. Ld. Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat. A vitalapra fel fog kerülni az OTRS-ügyszám, és nincs probléma.

Tehát igen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. május 11., 14:51 (CEST)

Belefutottam hasonló problémába még újkoromban. Az eset viccesebb volt. Úgy kellett előbányászni a tényt, hogy én írtam egy adott szöveget, mert már rég a feledésem homályába merült. Amit te írtál, afölött – szerintem – te rendelkezel; hacsak jó pénzért el nem adtad minden jogodat, beleérte azt is, hogy szóba sem állnak többet veled. OsvátA Palackposta 2011. május 11., 14:58 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Így van, mivel szakfolyóiratról van szó, a forrás megbízhatósága nem kétséges, egy levél az OTRS-re, miszerint a folyóiratban megjelent cikknek te vagy a szerzője és az publikálható cc-by-sa-3.0 alatt. Más is használta fel már saját könyvét forrásnak (Tao Kai pl.). --Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. május 11., 15:00 (CEST)

Köszönöm a megnyugtató választ, jelentkezni fogok az OTRS-nél. --Elkágyé 2011. május 11., 22:22 (CEST)

Fájl:Hunor múzeum2.jpg[szerkesztés]

Szia! A múzeumból vett képekre engedély kellene. Tudom, hogy 2006-ban még nem voltak ennyire cizelláltak a képfeltöltési szabályok, de azóta sok minden megváltozott. Tudsz esetleg engedélyt szerezni a múzeumtól? Köszönöm Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. június 7., 12:29 (CEST)

Átmásolva Teemeah vitalapjáról:

Kedves Teemeah, kicsit nehezen igazodtam ki a szerkesztői lapodon, hogy ide találjak, de azért talán sikerült. - Június 7-én kérted, hogy szerezzem be az illetékesek hozzájárulását, hogy a Pécsi Kesztyűgyár (Hunor) kiállításáról készült képek a Kesztyű honlapon szerepelhessenek. Június 11-én szívhez szóló e-mailt küldtem az utódcég ügyvezetőjének és kértem az engedélyüket, de sajnos azóta sem méltattak válaszra. Így aztán se engedély, se elutasítás. Ha ragaszkodtok az - ez esetben szerintem túl szigorú - szabályokhoz, vegyétek le a szóban forgó képeket, bár ezt nagyon sajnálnám. Muszáj? Üdvözlettel Elkágyé 2011.06.26. (Hova lett innen az aláírás sablon?)

Elkágyé vita2011. június 28., 15:26 

Szia! A probléma sajnos az, hogy a "túl szigorú" szabályozás az nem valaki heppje, hanem a szerzői jogi törvény, amivel nem tudunk mit kezdeni. Sajnos az engedély nélküli képeket el kell távolítani. Most látom, hogy más weboldalakról is van így feltéve kép, pl. a glovita-ról. A fentiek ezekre is vonatkoznak. A képek szerzőit megilleti a szerzői jog, vagyis hogy a tudtuk és beleegyezésük nélkül máshol ne használják fel a képeiket, pláne nem szabad licenc alatt. A licenc amit rátettél = " a szerzői jog tulajdonosa engedélyezte a bármilyen célból történő felhasználását, bárkinek". Ez egy súlyos kijelentés, ez olyan, mintha azt mondanád (eltúlzom most persze), hogy eladod a szomszéd biciklijét egy ismeretlennek, mondván, hogy persze a szomszéd tudja, közben meg fogalma sincs róla. Nyilván egy kép ilyesfajta közzététele nem akkora volumenű dolog, de akkor sem lehet kijelenteni egy képről, hogy szabad licencű, ha egyszer nem beszéltünk a szerzői jog tulajdonosával..., sőt egyáltalában nem tudja, hogy mi itt ilyen licenc alatt "áruljuk" a képeit (mert azt tesszük kávzi...). Ezt a szabélyozást nem a Wikipédia találta ki (szerzői jog). Üdv

Xiǎolóng  vigyázz, harap!2011. június 28., 15:39 

Tudom, hogy fontos illusztrációs értékű képekről van szó, esetleg megpróbálhatnád telefonon elérni őket és megkérdezni, hogy megkapták-e a leveled? Vagy postán? Hátha sikerül.

Xiǎolóng  vigyázz, harap!2011. június 28., 15

Eltávolítottam a szócikkből a kritikus képeket és betettem egy másikat, amit a Commonson találtam. Ha sikerül valahogy dűlőre jutnom a jogtulajdonosokkal, akkor visszatérek a témára. --Elkágyé vita 2011. június 30., 11:59 (CEST)Elkágyé

Szia, mivel letelt a 30 nap, így a képeket törlöm, de ha időközben sikerül mégis megkapni az engedélyt rájuk, bármikor visszaállíthatóak. Üdv Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. július 14., 09:29 (CEST)

Kezdőlapra jelölt kiemelt cikkek[szerkesztés]

Szia! Látom több kiemelt cikked, még nem szerepelt a kezdőlapon. Ha esetleg javasolsz megfelelő dátumot felteszem a kezdőlapra jelöltek közé, mert megérdemlik, hogy nagyobb nézettséget kapjanak. Van javaslatod, hogy melyiket és mikorra? Andrew69. 2011. július 19., 17:48 (CEST)

Kedves Elkágyé! Igen feltettem és kezdjünk azzal a javaslatod szerint. A képcsere részemről rendben és a szöveget is formázd meg, ha indokoltnak látod. Van a dátumnak, valami apropója vagy csak üres volt és azért gondoltad? A többi szócikket is javaslom majd, de elég rövidek a bevezetőik és egy kis frissítés is rájuk férhet, mert a cipzárnál is csak két sor a bevezető és gondolom tudod, hogy a kiemelt szócikk bevezetőjének egyfajta miniszócikknek kell lennie. Ezért most odatettem a történeti részből, hogy mehessen a kezdőlapra javaslatként. Andrew69. 2011. július 20., 09:27 (CEST)

Orvosbiológiai textilanyagok[szerkesztés]

Szia! A fenti szócikkel kapcsolatban kérném a segítséged. A Wikipédia:Kiemelt szócikkek bemutatója lapon látható kategória bontás szerint a szócikket az orvostudomány vagy a textilipar kategóriába sorolnád? Köszi előre is. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 29., 21:03 (CEST)

A kérdés nem a szócikken lévő kategorizálásra vonatkozott, hanem csak azért kéne egyet választani, hogy milyen sorrendben kerüljön a kiemelési munkapadra. Mert jelenleg van orvostudomány cikk, tehát ha abba a kiemelési kategóriába kerülne, akkor meg kéne várnia, míg a Hirtelen szívmegállás kiemelése lejár, tehát kb. két hét múlva kerül munkapadra. Ha a textilipar kategóriába kerülne, akkor egyből menne most munkapadra, mert olyan szócikk jelenleg nincs kiemelésen. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 30., 15:12 (CEST)

Oké, köszi a segítséget. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. július 30., 20:48 (CEST)

Kedves Elkágyé! Félreértés lehet, én nem hiányoltam semmit, a Forrásoknál mindössze :) tanúsítottam. Üdv  … szalax vita 2011. augusztus 19., 09:45 (CEST)

Ja! A comment mindössze arra vonatkozott, hogy erre a tételre kimaradt a tanúsításom! Elnézést a félreértésért!  … szalax vita 2011. augusztus 19., 10:42 (CEST)

Orvosbiológiai textilanyagok (HF)[szerkesztés]

Szia!

Alátámasztottam a változtatást, de tettem mellé egy megjegyzést. Ha megoldható, kérlek azt még pótold. Köszönöm. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. augusztus 3., 13:38 (CEST)

Szia! Ha nem tartottam volna jónak a cikket, biztosan nem szavazok rá. Ráadásul végig figyelemmel kísértem Lji1942-vel a levelezéseteket, és ez is segített a döntés meghozatalában. Mivel ez is a többség számára egy eléggé ismeretlen terület, nagyon meg kell kűzdeni. Én is végigcsináltam a kiemeltjeimnél. Üdv. Tambo vita 2011. augusztus 3., 13:47 (CEST)

Tanúsítottam a források szakaszt. Köszönöm a pótlásokat. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. augusztus 3., 14:02 (CEST)

Kedves Elkágyé[szerkesztés]

A kiemeltre jelöltek között van egy Hirtelen szívmegállás című szócikk. Leköteleznél, ha vetnél rá egy pillantást. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. augusztus 4., 20:00 (CEST)

Öszintén köszönöm. Ha valamiben segíthetek, (amíg munkaképes állapotban vagyok) rám mindig számíthatsz. Ismételt köszönettel és Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. augusztus 5., 08:36 (CEST)
Köszönöm a megjegyzésedet. Azt hiszem teljesen egyetértünk. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. augusztus 7., 07:55 (CEST)

Karmela[szerkesztés]

Szia! Fogadd el. Karmela ügyesen megcsinálja. Üdv. Tambo vita 2011. augusztus 10., 09:35 (CEST)

Kedves Elkágyé[szerkesztés]

Köszönöm a gratulációt. (Téged azért nehéz volna utólérni!) Üdvözlet:Lji1942 vita 2011. augusztus 15., 07:49 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés]

a gratulációt. Üdvözlet:Lji1942 vita 2011. augusztus 15., 07:43 (CEST)

Ránéznél?[szerkesztés]

Szia! Ránéznél erre? Üdv. Tambo vita 2011. augusztus 17., 22:02 (CEST)

Szia! Köszönöm, hogy ránéztél, és köszönöm a jogos észrevételeidet. Időnként ránézek a lapra, és tudtam követni. Mégegyszer köeszönöm. Üdv. Tambo vita 2011. augusztus 18., 20:22 (CEST)

Szia! A kifogásolt részeket javítottam. Tambo vita 2011. augusztus 19., 10:57 (CEST)

Cipzár[szerkesztés]

Szia! Gratulálok cikked kiemeléséhez. Valóban etalon! Üdv.! --Kispados vita 2011. augusztus 22., 08:13 (CEST)

Orvosbiológiai textilanyagok[szerkesztés]

Az Orvosbiológiai textilanyagok is kiemelt lett. Gratulálok, hisz megérdemelte a cikk. Andrew69. 2011. augusztus 27., 12:00 (CEST)

Én is gratulálok, hiánypótló szócikkeket köszönhetünk neked.--Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. augusztus 27., 18:50 (CEST)

Megkésve bár, de én is gratulálok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. augusztus 29., 14:02 (CEST)

HF mindig megelőz, így mégjobban megkésve gratulálok. Tambo vita 2011. augusztus 29., 14:08 (CEST)

Fájl:Keypad.jpg[szerkesztés]

Szia! Ezzel a képpel ugyanaz a baj, mint az előzőekkel - a forrásoldalon nem szerepel semmiféle olyan kitétel, hogy "engedélyezte a szabad felhasználást bárkinek". Márpedig így sajnos a kép = jogvédett = engedély nélkül nem maradhat. Üdv Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. augusztus 31., 09:51 (CEST)

Kitöröltem a szócikkből. --Elkágyé vita 2011. augusztus 31., 15:47 (CEST)

Válasz: Budapesti Harisnyagyár[szerkesztés]

Szia. Örülök annak, hogy írtál nekem, és hogy olvastad a cikket. Fontos dolgokra hívtad fel a figyelmem. Megnyugtató tudni, hogy egy szakértő is figyelemmel kíséri a lapot. Nagyon szívesen venném, ha részt vennél a cikk szerkesztésében és a kiemelési folyamatban.

Éppen tegnap este bukkantam rá az egyik fényképedre, amikor illusztrációt kerestem a cikkhez. Szerettem volna bemutatni a formázólábakat, amit a fényképed egy kivágatával sikerült is megoldanom.

Egyelőre nagyon hiányzik a gyár általános történetét bemutató Budapesti Harisnyagyár cikk.

Rátérve a jelzett problémákra: A brigád esetében a Folyamőr utcai gyáregységről, annak formázóműhelyéről van szó. Ez itt a 2. oldalon, a 2. lábjegyzetben és a hozzá tartozó főszövegben szerepel. Ezek szerint és az általad leírtak szerint így a műhelynek (közvetlenül) nincs köze az Óbudai Harisnyagyárhoz. Ugyanebben a forrásban használják a „segédmunkás” kifejezést, de ugyanezen szerző egy másik művében már betanított munkásokról beszél. Tehát „kilenc textilipari/könnyűipari(?) betanított munkásnőből álló egykori munkaközösség”?

CsGábormegbeszélés 2011. szeptember 7., 21:46 (CEST)

Méhnyakrák[szerkesztés]

Föntvan egy ilyen című cikk kiemelési vitán. Leköteleznél - ha időd úgy engedi - megnéznéd. Üdvözlettel:

Teljességgel[szerkesztés]

Meg tudom érteni azokat, akik viszolyognak az ilyen témáktól. Senkinek nem szeretek kellemetlenséget okozni. Kérésemet tekintsd tárgytalannak. Mindenkinek saját érdeklődése és belátása döntse el, hogy milyen cikkekre kiváncsi. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. szeptember 28., 07:36 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés]

Az együttérzést. Valóban megfáztam, (és ebben az életkorban az is lehet komoly), de gyógyszerre jól reagált. Nem akarok itt valami mártírt játszani. Kétségtelen, hogy a kezdetén, amikor kezdett felmenni a lázam, elég rosszul éreztem magam (és gondolom így is reagáltam). De talán nem felejtettem el annyira a szakmát (mert azért valahogy csak kell tartani a lépést), hogy ne tudjak megfelelően gyógyszerelni. Gyógyszerfelírási jogom pedig ma is van család részére (pro familia). Nagyon furcsa lenne egy-egy receptért más kollégáknál kuncsorogni. Felejtsük el. Kell néhány nap kímélő életmód és sok-sok vitamin. Ezt igyekszem betartani. (Örökké meg én sem élek.) Köszönöm az aggódó együttérzésedet. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. szeptember 28., 13:17 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés]

A jó tanácsaidat, magam is ezt a kúrát alkalmaztam. (Némi enyhe lázcsillapítóval.) Úgy tűnik sikerrel. Elnézést az aláíratlan levélért. Első időkben nagyon sokat követtem el, de ez már nagyon véletlen volt. Az egyszerűbb referenci szerkesztési formátumra való tanácsodat megfogadom, tkp. már én is nagyon időszerűnek véltem, hiszen láttam más szerkesztésekben. Csak a megszokás nagy úr, arra állt rá a kezem. Azt hiszem, hogy a cikk átnézésére vonatkozó kérésemről már ítam, hogy tekintsd tárgytalannak. Nem derűsek ezek a cikkek egyébként sem. Csak mivel foglalkoztál az orvosi textiliákkal, (Örülök, hogy kiemelt lett a cikk, nagyon is rászolgált. Gratulálok.) nem gondolhattam, hogy ilyen erős az averziód. Köszönettel és Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. szeptember 30., 08:02 (CEST)

Kösz a figyelmeztetést. Tényleg azt hittem, hogy Te írtad. Egy kicsit össze volt folyva az a lap. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. szeptember 30., 09:45 (CEST)

Harisnya[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Köszönöm az árnyaló hozzászólást, szuper hogy itt ilyen sokféle szakismerettel rendelkező ember van. Üdvök Bokorember vita 2011. október 7., 18:47 (CEST)

Harisnya[szerkesztés]

Szia, igazad van, ez a szöveg jobb helyen van a megjegyzések között. Magam sem tudtam, mit csináljak vele, visszavonni nem akartam, de ez a megoldás jobb. Egyébként az eredeti helyéről (vagyis ahova én tettem) nem akartad törölni a szöveget? --Regasterios vita 2011. október 7., 22:39 (CEST)

Csak most figyelem, hogy írhattam volna eggyel feljebb is, elnézést. --Regasterios vita 2011. október 7., 22:40 (CEST)

Válasz: Zalaegerszegi Ruhagyár[szerkesztés]

Sajnálom és ne haragudj, hogy csak most válaszolok a több mint egy hónappal ezelőtti javaslatodra. Sajnos érdemben nem tudok hozzászólni a dologhoz, csak arra tudok hagyatkozni, ami a megadott forrásban szerepel. Arra kérlek, hogy azt a részt, amiről – annak alapján amit nekem leírtál – tudod, hogy nem felelhet meg a valóságnak, vagy túl pongyola, elnagyolt, azt a részt távolítsd el, vagy ha lehet, fogalmazd át. Köszönöm neked a szakmai lektorálást, fontos nekem, hogy valaki ezzel a szemszögből is megnézte és véleményezte a cikket. CsGábormegbeszélés 2011. október 14., 14:07 (CEST)

Vatta[szerkesztés]

Kedves Elkágyé, ránéznél a Vatta (egyértelműsítő lap)ra? Nem tudom eldönteni, hogy jó-e így, ahogy most van: a vatta a pamutra irányít át, vagy legyen inkább vatta (anyag) címen külön cikk. Üdvözlettel --Hkoala 2011. október 25., 22:10 (CEST)

Köszönöm, a hivatkozásokat majd javítom, de az egyértelműsítő lapon a szöveget inkább neked hagyom. Szerintem sem való az egyértelműsítőre ilyen hosszú szöveg, örvendek, hogy felvállalod a cikket. --Hkoala 2011. október 26., 07:27 (CEST)

Nagyon örvendek, hogy megírtad, sok újat tanultam belőle. A keresésben késéssel jelennek meg az új cikkek, nem tudom hogy pontosan mennyivel később, de ne aggódj, ez is fog látszani. Üdvözlettel --Hkoala 2011. november 2., 16:14 (CET)

Saját művemből kimásolt ábra feltöltése[szerkesztés]

Átmásolva a jogi kocsmafalról:

Sziasztok! Most készülő új szócikkemhez részben olyan, annak idején saját magam által szerkesztett ábrákat akarok felhasználni, amelyeket egy saját magam által (társszerző nélkül) írt tankönyvből másolnék ki és töltenék fel a Commonsra. Mit kell tennem, hogy a feltöltött ábrák jogszerűek legyenek? A forrást természetesen megjelölném. A könyv 1985-ben (kevesebb, mint 70 éve...) az azóta megszűnt Műszaki Könyvkiadónál jelent meg. Üdv. --Elkágyé vita 2011. november 10., 15:20 (CET)

Te vagy a jogtulajdonosa a képeknek? --Malatinszky vita 2011. november 10., 17:21 (CET)

Igen, ő. Még akkor is ő volna, ha nem szűnt volna meg a kiadó. Saját mű jogait egy kiadó már akkoriban is csak korlátozott időre, általában 4--5 évre köthette le, utána új és új szerződést kellett ajánlania. --Pagonyfoxhole 2011. november 10., 17:27 (CET)

Akkor, gondolom, nem kell nagy faxni: jelöld be, hogy saját műveid a képek (ugyanúgy, mintha tegnap rajzoltad volna őket), oszt jónapot. --Malatinszky vita 2011. november 10., 17:33 (CET)

Így van. Forrásnak megjelölni a könyvet ÉS odaírni, hogy a könyv szerzője és az ábrák készítője is te vagy. Semmi más nem kell hozz (csak egy szabad licenc) Teemeah fight club 2011. november 10., 19:11 (CET)

Köszönöm szépen a megnyugtató választ. Én is így gondoltam, de óvatosságból meg akartam győződni róla, hogy helyesen gondolom-e. --Elkágyé vita 2011. november 11., 07:25 (CET)

Harisnyagyári képek[szerkesztés]

Szia!

Kérlek, nézd meg Tambo vitalapját és az én vitalapomat. Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. november 18., 12:12 (CET)

Fájl:Formázógép (részlet).jpg és Fájl:Formázógép.JPG[szerkesztés]

Szia, a Formázógép.JPG-t a harisnyagyártzás szócikkben lecseréltem a Fájl:Formázógép (részlet).jpg-re, mivel az előbbin kivehető az arca a piuros pólós hölgynek, márpedig mivel nem közszereplő és nem nyilvános helyen/eseményen történt a fényképezés, az illető hölgy írásos beleegyezése kellene (képmáshoz való jog). A kivágott kép viszont pont megfelelő, a gép is látszik, viszont a dolgozó hölgy arca nem. Engedelmeddel a Fájl:Formázógép.JPG-t így törölném.

A Fájl:Zoknikötőgép.jpg és a Harisnya festöde.JPG képeken nem lehetne a dolgozók arcát kitakarni? (pl. homályosítani). úgy lenne szabályos, hiszen nem az embereket fotóztad, hanem a gépeket. Ha gondolod, szívesen megcsinálom. Üdv Teemeah fight club 2011. november 18., 12:53 (CET)

Köszönöm megértésedet. A másik még az lenne, hogy jó lenne, ha felhasználásra kerülnének majd valamelyik szócikkben, hogy ne kallódjanak nem használt képként. Én a Harisnyagyártás szócikkre gondoltam, de ezt már rád bízom. Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. november 18., 18:35 (CET)

Könyv[szerkesztés]

Szia!

A könyvbe végül a Szerkesztő:Elkágyé/Wikikönyv került bele. Nyugodtan töröld a másik allapot, illetve ezt is átnevezheted, csak akkor célszerű a könyv oldalán is javítani a linket.

Üdv, --Dami vita 2011. november 20., 20:20 (CET)

Szia! A sablon neve {azonnali} volt és nem volt átirányítás az {azonnali törlésről}; ezt most pótoltam, mert más is volt, aki nem tudta ezt és a jelek szerint az allapot már le is törölte Joey. Üdv, --Dami vita 2011. november 22., 16:59 (CET)

Ránéznél?[szerkesztés]

Szia! Tudom, hogy nem ez a pontos szakterületed, de ránéznél erre meg a vitalapjára? 3-an újra szeretnénk éleszteni a Mérnök műhelyt. indítani szeretnénk a "műszaki tudományok" műhelyt Benne vagy? Üdv. Tambo vita 2011. november 30., 12:39 (CET)

Műhely[szerkesztés]

És a műhely? Tambo vita 2011. november 30., 12:54 (CET)
Jzana és Duhos már benne van. Most írtam Szalaxnak és Kaboldynak. Jó lenne, ha ránéznél az első kettő vitalapjára. Tambo vita 2011. november 30., 13:27 (CET)
Szia! Itt van a tervezet: ITT. Ha gondolod, töltsed ki. Üdv. Tambo vita 2011. december 1., 08:17 (CET)
Szia! A sablont tedd be az infoboxodba, mert így nem jelensz meg a listán. Üdv. Tambo vita 2011. december 2., 12:01 (CET)

Szia! Ebben nincs automatizmus. Majd ha minden cikken lesz a vitalapon sablon, onnan le lehet kérdezni. Addig mindenki beírogatja a saját cikkeit, vagy ha talál a témába vágó cikket, akkor azt is. Üdv. Tambo vita 2011. december 2., 16:42 (CET)

  • Szia! Szalaxot jelöltem a koordinátor szerepére. Úgy vállalta el, ha én leszek a helyettese. Kérlek szavazz a műhely vitalapján. Üdv. Tambo vita 2011. december 5., 15:11 (CET)

Kedves Elkágyé! Elnézést a késve reagálásért, de én most – szemproblémák miatt – egy ideig el vagyok tiltva a számítógéptől. A vitalapon kifejtettem a véleményemet. Üdvözöl  … szalax vita 2011. december 12., 18:51 (CET)

Periklész[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Kérlek vedd ki a szükséges változtatási igényedet, mert az megtörtént. Köszönettel--Klug Csaba Ferenc vita 2011. december 1., 17:23 (CET)

Kasmír[szerkesztés]

Szia! Ha erre jársz, tudnál segíteni a következő kérdésben? A Felsőerek cikkben szerepel a népviselet leírásánál a "tarkavirágos kasmir (pucokselöm)" kifejezés. A Kasmír (egyértelműsítő lap)on szerepel ugyan a kasmírgyapjú, de nehezen tudom elképzelni, hogy ezt neveznélk "selöm" ~ selyemnek. A kérdésem az, hogy létezik-e kasmírselyem vagy selyemhez hasonló kasmíri textilanyag? --Hkoala 2011. december 5., 17:21 (CET)

Köszönöm az alapos és érdekes magyarázatot! A harasztkendőről az jutott eszembe, hogy gyermekkoromban a környékbeli parasztasszonyok hárászkendőt viseltek, ez olyan jó meleg téli kendő, mint amilyent leírtál. Lehet, hogy a kettő azonos? --Hkoala 2011. december 5., 18:36 (CET)

Ez itt egy hárászkendő, de sajnos, csak olyan képet találtam, ami holnapra eltűnik. --Hkoala 2011. december 5., 18:56 (CET)

Az etimológiai szótár szerint a hárász neve a francia Arras városéból származik. --Hkoala 2011. december 6., 14:32 (CET)

Lehet, hogy mifelénk Arras-ból került, ide meg Berlinből :-) Egy hozzáértő néprajzos kellene az eldöntéséhez. --Hkoala 2011. december 6., 18:18 (CET)

WPM:MTM[szerkesztés]

Szia! A megírandó szócikkek között szerepel legalább három, a Te témádba vágó cím. Kistext, Hungária-Jacquard, Pipacs Selyemszövő Vállalat, Lőrinci Fonó (Filtex), Budai Fonógyár. Ez a része nem érdekel? Üdv. Tambo vita 2011. december 7., 11:31 (CET)

Szia! Szalax a műhely vitalapján leírta, mi a teendő. Kattint a linkre, tegyél ki egy tataroz sablont, ments, utána írjad be a cikkeket. Üdv. Tambo vita 2011. december 8., 13:51 (CET)

Kattints a szakaszcímre, majd menjél a vitalapra. Azóta Szalax betett egy másik linket. Nyissad meg felül szerkesztésre, másold be ezt a sablont {{tataroz}} és mentsél. Nyugodtan dolgozhatsz. Ha készen vagy, töröld a sablont. Szia Tambo vita 2011. december 8., 15:36 (CET)

Így egyszerűbb KLAKK Tambo vita 2011. december 8., 15:38 (CET)
  • Időközben Szalax áttette a névtérbe. Elég, ha a szakaszcímre kattansz, és már csinálhatod is. Üdv. Tambo vita 2011. december 8., 21:09 (CET)

Műszaki textíliák[szerkesztés]

Rendben! Ezt a területet viszonylag jól ismerem a munkámból kifolyólag, örülök hogy van erről már egy kiváló cikk is. Itt is gratulálok! Ogodej vitalap 2011. december 20., 18:14 (CET)

Műszaki textíliákkal :-). De alapvetően bevasalható bélésanyagok, nemszőtt kelmék (vliesek, vetexek, tömőanyagok), szűrőanyagok, kárpitosipari termékek (régebben gyártása) ma már forgalmazása. Ogodej vitalap 2011. december 20., 22:55 (CET)

Neked is viszont kívánok kellemes ünnepeket! Biztosan találkozhattunk, még tán én vagyok az egyik utolsó akit a Rusznák prof. tanított a BME textilkémia tanszéken... Egyébként a Kőbányai Textil kikészítőjét vezettem a nyolcvanas évek végén, később a Lőrinci Textilben nemszőtt területen dolgoztam, stb. stb. Biztosan sok közös ismerősünk is van, vagy az iparból, vagy az egyetem, ill. a Ruhaipari főiskola részéről. Ogodej vitalap 2011. december 21., 11:21 (CET)

Kellemes ünnepeket[szerkesztés]

Kellemes ünnepeket kíván misibacsi*üzenet 2011. december 22., 12:15 (CET)

Kellemes ünnepeket kíván misibacsi*üzenet 2011. december 22., 12:15 (CET)

Nagyon köszönöm a jókívánságaidat és a magam részéről is hasonló jókat kívánok!--Szilas vitalapom 2011. december 22., 17:16 (CET)

Boldog karácsonyt! :D Szajci pošta 2011. december 22., 18:21 (CET)

Békés, szeretetben teljes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked!Ivanhoe

Köszönöm a jókívánságokat és Neked is boldog ünnepeket! LApankuš→ 2011. december 22., 23:05 (CET)

Kedves Elkágyé! Köszönöm a karácsonyi üdvözletet! Cserébe egy hír, ami nekem különleges és új, neked meg szakmába vág, mert textil és hátha még nem jutott el Hozzád a híre: Mozgó szövet. Kellemes Ünnepeket, finom sütiket és jó pihenést, valamint izgalmas szerkesztésekben gazdag 2012-tőt kívánok! Bokorember vita 2011. december 23., 09:31 (CET)

Szia! A Mozgó szövetet Szentirmai Zsuzsi találta ki, a Facebookon is megtalálod, hivatkozhatsz rám, ha esetleg tőle érdeklődnél.Bokorember vita 2011. december 23., 18:26 (CET)

Köszönöm az üdvözletet, kellemes karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok én is Neked.  … szalax vita 2011. december 23., 16:07 (CET)

Fájl:2011 Karácsony01.PNG

Köszönöm az üdvözletet. - Üdv. » KeFe « Társalgó 2011. december 23., 16:45 (CET)

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.
Kosztolányi Dezső – Karácsony
Kellemes karácsonyi ünnepeket!--Istvánka posta 2011. december 24., 01:36 (CET)


Köszönöm szépen. Viszont Kívánok Kellemes Ünnepeket! Andrew69. 2011. december 24., 09:11 (CET)

Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Szalakóta vita 2011. december 24., 17:06 (CET)

Köszönöm a jó kívánságaidat! Én is kellemes ünnepet, Boldog Új Évet és örömteli szerkesztői tevékenységet kívánok! --Kispados vita 2011. december 25., 11:38 (CET)

Nemszőtt kelmék[szerkesztés]

Igen, már gondoltam rá, csak valahogy mindig eltévedtem... Valójában ide kikapcsolódni járok, elég sok munkám van, elég abból napi 10-12 óra :-). De megnézem a közeljövőben. Az EDANA igen fukar, és szigorúan elkéri a pénzeket a tagságtól, nem szívesen osztogatja a statisztikáit, például a genfi INDEX kiállításon (nemszőttek) a konferencia is keményen fizetős. Ogodej vitalap 2011. december 22., 21:29 (CET)

Gratulálok[szerkesztés]

A kiemeléshez. Boldog Újévet és még sok ilyen színvonalas cikket kívánok. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. december 29., 06:47 (CET)

Szívesen, egyben gratulálok a kiemeléshez. Üdv  … szalax vita 2011. december 29., 18:24 (CET)

Mozgó szövet[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Biztos fog válaszolni Zsuzsi, de írtam neki én is, hogy tegye. Köszi az öko-tex szócikket, ezt meg én nem ismertem. [A Bölcsőtől bölcsőig] című könyvben többször okoskodnak az öko textilről, ami bizonyos keretek között nekem is tetszik. Hátha tudod használni. Üdvök Bokorember vita 2011. december 30., 12:41 (CET) Nagyon király, akkor új év, új szövet téma! :-) Üdvök Bokorember vita 2011. december 31., 10:02 (CET)