Szerkesztő:Burumbátor/Vademecum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kuba[szerkesztés]

--

Forrás: A régi idők Kubája, Európa, Budapest, 1981., 356 oldal · ISBN 9630725215 · Fordította: Halász Tünde · Illusztrálta: Víctor Patricio de Landaluce

Indonézia[szerkesztés]

Kirgizisztán[szerkesztés]

Kirgiz szom enwiki

Vegyes[szerkesztés]


Aorszok

Bölcsességek, idézetek[szerkesztés]

"A tanok általános érvényűek, de ha valaki a hibák hasonlósága miatt magára veszi, amit általánosságban megjegyzek, vagy úgy ítéli meg, hogy azért vádolom, amit másban dicsőítek, nem én tehetek róla." (Saavedra: Politikai írások)

"Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság; s a végső lényeg a hallgatás táján van, csak abba fér bele." (Ottlik Géza: Iskola a határon)

"...előbb jön mindig a megértés és azután a szó; ez a durva, torzító eszköz, hogy megcsonkítson valamit, ami egész volt; ..." (Ottlik Géza: Iskola a határon)

"Megszoktuk hát, hogy egyedül ünnepelgessük vesztett nagy csatáinkat, melyeket túléltünk. Talán azt is megszoktuk, hogy a vereséget izgalmasabb, sűrűbb anyagból való és fontosabb dolognak tartsuk a győzelemnél – mindenesetre igazibb tulajdonunknak." (Ottlik Géza: Iskola a határon)

"...annyira intimek voltunk, hogy nem flörtölhettünk, és nem lehettünk szerelmesek egymásba. A szerelemhez távolság kell, hogy a szerelmesek azon keresztül közeledhessenek egymáshoz. A közeledés persze csak illuzórikus, mert a szerelem valójában eltávolít. A szerelem polaritás – a két szerelmes a világ két ellenkező töltésű pólusa..." (Szerb Antal: Utas és holdvilág)
"Ó, az idegen nő teste, mit jelent annak, aki a szerelemben a fantáziát kergeti, és nem a fiziológiai tényeket!" (Szerb Antal: Utas és holdvilág)
"A szerelem mindvégig megőriz egy pillanatot, azt a pillanatot, amikor született; és akit szeretnek, sosem öregszik meg, szerelmese szemében mindig 17 éves marad, és kócos haját, könnyű, nyári ruháját ugyanaz a barátságos szél borzolja egy életen át, ami akkor fújt, abban a végzetes pillanatban." (Szerb Antal: Utas és holdvilág)

"Az elektromosság – erővé vált matematika." (Charles Proteus Steinmetz, In: John Dos Passos: U.S.A.)

„Ha így van, annál jobb. Kezdte megérteni, hogy mit jelent hát a hatalom, s mi az oka annak, hogy annyira harcolnak és versenyeznek az emberek érte.

Csakhogy hát élni kell tudni a hatalommal. S ez még benne nincs meg. Benne valami ábrándos diákkori képzetek maradtak meg, hogy a hatalomnak csak kötelességei vannak, de igényei nem szabad hogy legyenek.” (Móricz: Rokonok)

"Értsük meg jól: nem az nyomja ólomsúllyal a vádlott vállát, amit elkövetett, hanem az, amit ELKÖVETHET, ha most mindjárt agyon nem lövik." (Szolzsenyicin: A Gulag-szigetcsoport (ford: Szente Imre)

"Mi mindig veszett ügyeket szolgáltunk hűséggel – állapította meg a professzor. – A siker számunkra az értelem és a képzelet halála. Győztesekhez sosem voltunk hívek. Azokat csak kiszolgáljuk. ... (James Joyce: Ulysses)

Magyarságtudat[szerkesztés]

Onnan tudod, hogy magyar vagy, ha:

  1. …jobban szereted a tejfölt a ketchupnál.
  2. …amikor vendégeid vannak, a legfontosabb teendőd, hogy őket etesd, még ha ki is jelentik, hogy már teli vannak. Sőt, ez utóbbi esetben sértve vagy zavartan érzed magad, hogy nem kívánják a vendégszereteted.
  3. …a paprika legalább olyan fontos az asztalodon vagy az ételeidben, mint a vagy a bors.
  4. …amikor azt mondod, hogy „I’m Hungarian (magyar vagyok)”, megkérdezik, hogy „Are you hungry (éhes vagy)?” És ezek után gratulálsz nekik, hogy ők a milliomodikok, akik ezt kérdik.
  5. …van Attila, József, vagy János nevű rokonod.
  6. …tudod, hogy a „goulash”-nak, amit a legtöbb étteremben kapni világszerte kevés/semmi köze az igazi gulyás leveshez, amit mi eszünk.
  7. …csodálatos érzéssel tölt el, ha külföldön találkozol egy másik magyarral.
  8. …imádod a Túró Rudit, de külföldieknek sehogy se tudod elmagyarázni, hogy mi a nyavalya az, amíg ki nem próbálják.
  9. …amikor külföldi barátaid megkérdezik, hogy hiszel-e még abban, hogy a Mikulás hozza az ajándékokat december 2425-én… akkor a (kicsit zavaros) válaszod valami olyasmi, hogy a Mikulás december 6-án jár, és valójában a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat, de azok már 24-én este hat körül a fa alatt vannak.
  10. …nem beszélsz tele szájjal.
  11. …szereted a mákos gubát és nem tudod elmagyarázni senkinek sem azt, hogy mi a MÁK, sem azt, hogy mi a GUBA... és ha végül mégis sikerül elmagyaráznod, akkor mindenki lököttnek tart, hogy ezt megeszed.
  12. …az ujjadon számolást a hüvelykujjaddal kezded.
  13. … képes vagy öt percig egyfolytában, lélegzetvétel nélkül káromkodni, anélkül hogy bármelyik szót ismételnéd.
  14. …tudod, hogy mi az a „lángos”.
  15. …tudod, hogy miért harangoznak délben templomok.
  16. …szívesebben állsz a villamoson / trolibuszon, amikor rengeteg üres ülőhely van.
  17. …elkezded enni az otthon készített szendvicseidet, amikor a vonat még el sem indult az állomásról (rendszerint fél paprikával vagy paradicsommal). És nagyon valószínű, hogy bécsi szelet is van közte.
  18. …egy 79 km hosszú tavat magyar tengernek nevezel - és át is tudod úszni.
  19. Ha soha nem mész el otthonról vizes hajjal, mert megfázol, és mindig viszed a hajszárítót, ha külföldre mész.
  20. …nem tudsy írni ay angol billentzűyeten, mert fel van rajta cserélve ay z és a y.
  21. …tudod, hogy mi a pogácsa/dobos torta/kürtős kalács/főzelék/túrógombóc, és a legtöbbjüket szereted.
  22. …a Micimackó és a Frédi és Béni igazából sokkal viccesebb a te nyelvedre lefordítva, mint az eredeti.
  23. …amikor a nyelvednek két szava van a szeretetre.
  24. Amikor van szaloncukrod! A karácsonyfán! :)
  25. Ha névnapod van, és senki sem érti a külföldiek közül, hogy az miért jó neked.
  26. Ha gyümölcssaláta helyett inkább pálinkát készítesz a gyümölcseidből - és esküszöl annak gyógyerejére.
  27. Ha mindenkit arcra puszival üdvözölsz. Férfi a férfit is.
  28. Ha tudod, hogy minden nagy zseninek és feltalálónak van magyar leszármazottja. Vagy egyszerűen csak magyarok.
  29. Ha a repülőgépekről haza viszed a kanalakat, poharakat, takarókat, magazinokat stb.
  30. …ki tudsz mondani olyan hosszú szavakat, mint a „megnemszentségtelenítéshetetlenségeskedéseitekért”, és azt is tudod, hogy mit jelent.
  31. …tudod, hogy a disznó minden része ehető, és csak fél napba telik, hogy 2l pálinka és néhány vidéki barátod segítségével be is mutatod.
  32. Ha vendégséget vársz legalább 2 féle levest, (egy édeset és egy sósat) 4 féle főételt, és legalább 2 fajta süteményt csinálsz, még akkor is, ha tudod, hogy ez túlzás.
  33. Ha már töltöttél magadnak egy csupor tejet - egy nejlonzacskóból.
  34. Ha Szilveszter éjfélkor az egyik legszomorúbb dalt énekled, mikor mindenki más olyan boldog, amennyire csak lehet.
  35. Ha tudod, hogy mi a tejbegríz, és szereted!
  36. Ha mindenkinek elújságolod, hogy Lugosi Béla magyar volt, sőt az igazi Drakula is magyar volt, de különben is egész Hollywoodot magyarok hozták létre.
  37. Ha csöng a telefon, a lakásotokban mindenki elordítja magát: "Telefóóón!" mintha mondani kellene, hogy a telefon csöng és hogy fel kell azt venni.
  38. Ha szüleid gyerekkorodban meg tudták mondani, ha hazudtál, egyszerűen az orrod puhasága alapján.
  39. ...döbbenetesen finom ételeket tudsz készíteni úgy, hogy közben 3 eurónál nem költesz többet (krumplistészta, káposztástészta, túróstészta).
  40. ...megtapasztaltad az emberiség legrosszabb ügyfélszolgálatát.
  41. ...gyerekkorodban mindig répát kellett enned, és ha megkérdezted, miért? szüleid azt mondták: "Hogy jobban fütyülj"!
  42. ...a rokonságban máig van valaki, akinek Trabantja/Wartburgja/Ladája van, és büszke rá!
  43. ...ha veled egyméretű idősebb testvéred vagy unokatestvéred volt, mindig az ő cuccait örökölted, beleértve a térképet Csehszlovákiával és Jugoszláviával - ahol általában a szabadságot töltöttétek.
  44. Ha tudod, hogy mi a 'kakaós csiga'.
  45. Ha szalámit csempészel ki Magyarországról.
  46. If you are not a native Hungarian and other Hungarians can tell and when you go visit Hungary/Budapest you feel like a persona non grata when you're there 'cause a lot of people will assume things about you and think you're super rich and automatically be jealous of you and then go out of their way to try to make you unhappy.
  47. When you don't use measuring cups when cooking.
  48. When you live abroad and you could kill to eat proper Hungarian food!!
  49. When people question you for eating a sandwich for breakfast.
  50. When - even if you have a cold - your grandmother tells you to gargle with salt water!
  51. When you say 'Szia' or 'Hello' instead of 'Viszlát' to your friends when you say good-bye to them and your foreign friends think it's weird as well.
  52. When you can (actually) pronounce Gy, as in HOGY VAGY - and not say hogi-vagi.
  53. When you think that's weird that Americans don't have gates around their homes.
  54. When having a barbecue means roasting lard on a stick and dripping the grease on bread.
  55. When friends/family celebrate your birthday by pulling your ears.
  56. When you have a good time with your friends by singing songs containing the words temeto", keresztfa, sírhely, meghalt.
  57. When you think zsíros kenyér and pálinka is a balanced meal as long as you also have onions.
  58. …tudod, hogy mi az a tepertős pogácsa.
  59. When you have to stand out to the rain to grow tall.
  60. When people from all over the world keep on asking you if you understand anything from Finnish language.
  61. When you can talk about the most intimate things with complete strangers on the bus, waiting for the doctor, etc., but you are avoiding discussing your financial state even with your closest relatives.
  62. When you know that the front passenger seat in a car is called "anyós-ülés"... and then proceed with a few mother-in-law jokes to top it off!
  63. When you are a citizen of the only country that has a crown with a tilted cross on the top.
  64. When you live abroad and wonder around in a bookstore you very frequently end up in the travel section, longingly staring at the photos of the unbelievably gorgeous Budapest.
  65. When your mom chases you with a wooden spoon and your dad says "Vigyázz, mert mindjárt össze akad a bajúszunk.." even when you're clearly a girl.
  66. When you think that huzat equals certain death because again, this was handed down to you by your omnipotent and all-knowing mother.
  67. When you say "kurva jó" to describe something amazing!
  68. When you don't waste food... you save the leftovers for the next day.
  69. When you can't leave the house without your pockets full of zsebkendo".
  70. When you rub a bronze horse's balls for good luck.
  71. When you have hopped around on one leg and slapped your thighs randomly to demonstrate how your people dance.
  72. When you say "te szemét cigány" and when you try to translate it in English people don't understand why this is the meanest insult ever because they have no idea what a "cigány" is.
  73. When you have to explain the difference between the Hungarian flag, and the Italian one.
  74. …gyermekkorodban az estimeséket úgy fejezték be, hogy „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak!”, ahelyett hogy „…és mindörökké boldogan éltek (they lived happily ever after)!”
  75. When you send your kids to the grocery store to buy beer and cigarettes for you.
  76. When you talk to your magyar friends automatically with an accent because it's what you are used to hearing them speak English with... or you communicate in half-angolul, half-magyarul and find having to abruptly break out of the accent to talk to an outsider jarring.
  77. When you keep an old black and white TV or any other useless object because maybe one day it will be good.
  78. When your grandmother tells you that if you make a certain face it will stay that way if you do it for too long.
  79. …erőspaprikát termesztesz a kertedben, hogy garantáld a csípős ízt.
  80. When you/your family have ever used the water heater with the open flame in the bathroom that scares the hell out of every foreign friend because it makes such a noise.
  81. When your friends or family think you are crazy and yell at you because you dont wear "papucs" around the house at all times to prevent yourself from "felfázni".
  82. …a mozgólépcsőn egy vadidegennel egymás mellett álldogálva akadályozod a rohanókat.
  83. …csak nyáron nem hordasz fejfedőt.
  84. …azt hiszed, hogy ha megkérdik tőled, hogy hogy vagy, akkor kíváncsiak is arra.
  85. …a csak szemerkélő eső ellen is ernyővel, esőkabáttal és sapkával védekezel, nehogy halálosan megbetegedj.
  86. …büszke vagy arra, hogy a te nyelvedet nem lehet megtanulni.
  87. …evés közben nem beszélsz ugyan, de különben mindig mindenkivel egyszerre.
  88. …gyerekkorod óta államilag szervezett forradalmi játékokon vettél részt.
  89. …tudod, hogy a pörkölt csak akkor lesz ízletes, ha bőrcafatok is vannak benne.
  90. …tudod, hogy a „cs” egyetlen hangot jelöl, nem pedig egy „t”-t és egy „s”-t egymás után kiejtve.
  91. …fel tudod sorolni: ty, gy, d, dz, c, z, dzs, zs, sz, s, ly és mindegyiket másként ejted ki.
  92. …a 91-es pontban felsorolt betűk közül legalább kettő szerepel a nevedben.
  93. …„az semmi!” felkiáltással elegyedsz beszélgetésbe.

Disznóvágás, félszavakban[szerkesztés]

Félnégy, klozet, mosdó, tea, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok.

Malac, ezbazmegdekurvanagy, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre.

Palack, perzselő, kapa, lapát, Pepe, tegyükfelarácsra, kurvanehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle.

Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké.

Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség.

Készavér, üljetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér.

Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammég, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség.

Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg.

Sütödazsírt, majdén, Lacisüsse, ittafakanál, Lacikámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbealbelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, egészség.

Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammég, kölcsönbevan, ipari, aztlátom, keményrehagymenjen, miez, lóbélteddle.

Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség.

Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg.

Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót.

Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség.

Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, netörőggyvele.

Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá.

Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszúrkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózódelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre.

Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort.

Kóstolótnehogyitthagyd, hagyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer.

Aztán laza tizenkétórás epegörcs

Nóták[szerkesztés]

  • Az egri ménes
  • Messze van a nyíregyházi kaszárnya
  • Zöld a petrezselyem
  • Országúton hosszú a jegenyesor
  • Kalapom, kalapom
  • Most kezdődik a tánc
  • Halljátok, cigányok
  • A faluban nincs több kislány
  • Nem vagyok én barát
  • Lányok, lányok, ha volna eszetek (Repül a szán, búsul a lány)
  • Száz forintnak ötven a fele
  • Utcára nyílik a kocsmaajtó
  • Suszter legény akart hozzám járni
  • Három bokor saláta
  • Mikor engem besoroztak
  • Nem házasodom meg soha
  • Gólya, gólya, hosszúlábú gólya (A falunak van egy kerek tója)
  • Piros volt a paradicsom, nem sárga
  • A horgosi csárda
  • Kis kút, kerekes kút van az ...
  • Az a rendes iparos
  • Esik eső csendesen
  • Julcsa, ha kimegyen a piacra
  • Haragszik a váci kapitány
  • Nagy a feje, búsuljon a ló
  • Lenn a délibábos Hortobágyon
  • Balaton közepe
  • Zsebkendőm négy sarka
  • Cigány, cigány, miért vagy cigány...
  • Libamáj, kacsamáj...
  • A cigányok sátora
  • Kék a búzavirág
  • Asszony, asszony, az akarok lenni...
  • Szép asszonynak kurizálok
  • Megehülök kinyitom a bicskámat
  • Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja
  • Végig mentem az utcán, az utcán
  • Vékony héjja, de vékony héjja...
  • Már én többet nem, nem, nem iszom
  • Piszkáld ki!
  • Sötét van, nem látok...
  • Paprika, só, szó ami szó, ...
  • Favilla, fakanál, fatányér
  • Által mennék én a Tiszán ladikon
  • Én istenem, tégy egy csodát
  • Ángyom sütött rétest
  • Zöldre van a rácsos kapu festve
  • Befogom a lovam
  • Az a szép, az a szép
  • Eltörött a kocsi kereke
  • Nagy kátyúban elakadt a szekér
  • Haragszom az olyan szóra
  • Már minálunk babám...
  • Nád a házam teteje
  • Egy asszonynak kilenc lánya
  • Tizenhárom fodor van a szoknyámon
  • Ennek a kislánynak rövid a szoknyája
  • Vége, vége, vége már...
  • Mindig mondtam veszedelmes a lány
  • Mindig mondom a Bözsikémnek
  • Hűvösebb van, már ősz kezd lenni
  • Sárgul már a kukoricaszár
  • Lányok a legényt jól megbecsüljétek
  • Írt nekem a szeretőm
  • Nem tudja más, csak mi ketten, ugyebár....
  • Napról napra kevesebb az őszirózsa levele
  • Akácos út
  • Deres már a határ
  • Nótás kedvű volt az apám
  • Édesanyám kössön kendőt...
  • A pécskai cigánysoron nagy a sírás...
  • Erdőszélén nagy a zsivaj, lárma
  • A cigányok sátora...
  • Galambszívet örököltem az édesanyámtól
  • Kék nefelejcs....
  • Erdő szélén sátoroznak az oláh cigányok...
  • A csetneki csikós lent itat a Tiszán...
  • Esik eső sűrű cseppje...
  • Darumadár fenn az égen...
  • Hogyha í majd édesanyám
  • Szállj, szállj, szerenád
  • Vörös bort ittam az este
  • Mikor mentem a borospince felé
  • Nem lesz egy tenyérnyi föld sem...
  • Lakodalom van a mi utcánkabn
  • Minden piros, fehér rózsát
  • Elmegyek az életedből
  • Asztalosék kapufáját
  • Ne szidjatok soha engem
  • Szeretném, ha minden álmom valósággá válna
  • Azt mondják, hogy szerencsém van
  • Várjatok még, őszirózsák