Spezia Calcio 1906

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spezia Calcio 1906
Csapatadatok
Székhely La Spezia,
Alapítva 1906, 2008
Klubszínek fekete - fehér
Stadion Alberto Picco stadion
Vezetőedző olasz Luigi Cagni
Bajnokság Serie A
Csapatmezek
Hivatalos honlap
Spezia Calcio 1906 honlapja

Spezia Calcio (teljes nevűk: 42 Corpo dei Vigili del Fuoco della Spezia (Tűzoltók La Spezia)) egy olasz labdarúgócsapat, amelynek La Spezia városában van a székhelye. Jelenleg a Seria A-ben játszanak (2013-ban 13. helyezettek lettek és így biztosították abennmaradásukat). A csapat szine: fekete-fehér. A stadion neve Alberto Picco stadion.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapatot 1906-ban alapitoták,és 2008-ban újra megalapitották.

Az egyetlen bajnoki cím: 1944[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1944-ben, a Második világháború miatt az Olasz Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy a felső ligát széttosztja regionálius fordulókra (azaz lesz északi, déli, keleti és nyugati régió is). A csapat teljes neve 42 Corpo dei Vigili del Fuoco della Spezia (Tűzoltók La Spezia), miután ez az egyesület a helyi tűzoltóság mellet található, és mivel sok játékosuk szerepelt Round D Emilia-Romagnán, valamint a Corradini Suzzarában, a Fidentinában, a Orlandi Bussetoban és Parma FC-ben. Spezia nyerte ezt a fordulót, és bejutott az elődöntőbe, amelyben ellenfeli a Suzzara,a Carpi FC és Modena FC lett. Spezia nyerte ebben a körben is, megnyerte az öt és a hat játéknapot, csak a Carpi FC ellen vesztett. Miután megnyerte az elödöntöt, a Spezia játszatott egy-két tartalékjátékost a Bologna FC ellen.

A döntő, Milánóban tartották, ahol a Venezia és a Torino FC ellen kellett pályára lépniük. Július 9-én az első mérkőzésen a Spezia és Venezia játszott: a végeredmény 1-1 döntetlen. Az akkor még fiatal olasz kommentátor Gazzetta igy kommentálta: " Meglepő, hogy mik elő nem fordulnak. Hát kedves hallgatóim, ez a mérközés nem hozta ki magából a legjobbat, de sok kellemes pillanatot adott nekünk." ( Ezt azért mondta,mert mindenki szerint a Spezia voltaz eséllyesbb és mert nem talátak be az ellenfél hálójába, úgyanis az 1-0-ás elönyük úgy volt, hogy a Venezia öngólt lött, majd a 76.percben a Venezia egyenlitett). Majd a Torino FC ellen 2-1 re nyetek és biztositották az első bajnoki cimét,mivel ezután a Torino FC 5-2-re legyözte a Veneziát.

döntő eredmények:

Kiesés a Seria B-be[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002-ben, a klub megállapodást kötött az Interrel. A csapat megkapta Goran Pandevet, Aco Stojkovot ,és az Alex Ciordazot első szezonban. A második szezonba, Christian Lizzorit, Luca Ceccarellit és Napolitano aláírt az Intertől. A 2004/05-ös szezonban Spezia megvásárolta Antonio Rizzotot az ACF Fiorentinától és Paolo Castellit az Intertől.2006-ban, a csapat megnyerte Serie C1 bajnokságot és támogatást szerzet a Serie B-ben. A szezon közepén aláírt Guilherme Do Prado, Tomás Guzmán, Corrado Colombo és a régi társak: Massimiliano Guidetti és Nicola Santoni. Spezia maradt a Serie B-ben. 2008-ban, mivel a pénzügyi nehézségek és az ezt követő kiesés miatt a Serie B-be kényszerült a klub. 2011 júniusában fogadási csalás miatt megbüntették: Giuseppe Ruggerit, Cristina Cappellutit, Rocco Russot, Accursio Scorzat, Piero Ausiliot és Francesco Meriggit.

Sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenlegi csapat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapusok:

Nemzetiség

olasz 1.Daniel Russo

olasz 2.Enrico Guarna

Védők:

Nemzetiség

olasz 1.Nicola Madonna

portugál 2.Mario Rui

olasz 3.Simone Benedetti

olasz4. Nicola Pasini

Középpályások:

Nemzetiség:

uruguay1.Nicolás Albarracín

olasz2.Gianluca Musacc

olasz3.Andrea Bovo

olasz4.Davide Di Gennaro

Csatárok

Nemzetiség:

osztrák1. Thomas Pichlmann

olasz2.Marco Sansovini (kapitány)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]