Sablon:KezdőlapKiemeltCikkek/2008-34

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1663–64-es Habsburg–török háború a Magyarországon vívott török háborúk egyik legfontosabb eseménye volt. A háború a Habsburg Birodalom, a Magyar Királyság és Horvátország harca volt az Oszmán Birodalom ellen, amelybe fegyveresen beavatkozott a Német-római Birodalom, az északnémet fejedelmek által létrehozott Rajnai Szövetség, Franciaország, Lengyelország, valamint egyéb nemzetközi segédhadak. A szultán oldalán részt vett, igaz, nem jelentős erőkkel, az Erdélyi Fejedelemség is. Csapataikkal támogatták a szultánt a hűbéres román fejedelmek és a tatárok.
Az első évben a keresztények még alulmaradtak a támadó oszmán-törökökkel szemben és elvesztették a fontos Érsekújvárt. Magyarország több területén zavargások törtek ki, mert a hadsereg fenntartását nem voltak képesek megoldani és porcióval vagy fosztogatással próbáltak ezen segíteni.

Zrínyi Miklós horvát bán látványos sikereket ért el az 1664. évi hadjáratokban. Ilyen nagy haditette volt a törökök utánpótlását biztosító eszéki híd megsemmisítése; emellett még számos dél-dunántúli várat visszavett a törököktől. A hadi sikerek kihasználását az Udvari Haditanács késlekedése nem tette lehetővé, mivel sokáig nem adtak utasítást a hadjárat további folytatására. Már az egész háború sikere is kockán forgott, majd Zrínyiújvár június 30-i eleste miatt Zrínyi felháborodottan távozott a frontról. A bán a vereséget Raimondo Montecuccolinak, az osztrák hadsereg főparancsnokának tulajdonította.
A saját erejét alaposan túlértékelő török sereg a Rába folyó irányában vonult Vas vármegyébe, hogy a folyót átlépve megostromolhassa és elfoglalja Bécset. A Szentgotthárdnál álló többnemzetiségű keresztény erők 1596 óta először nyílt összecsapásba bocsátkoztak a török fősereggel. A fejlettebb nyugati taktika – mely jóllehet, anyagi ellátásban szűkölködött –, megverte és visszaszorította a török hadsereget. A franciákra féltékeny Habsburgok azonban békét kötöttek Vasváron. Mindez teljesen kiábrándította Zrínyit, az udvarba vetett hitét elveszítette és Habsburg-ellenes szervezkedésbe kezdett.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Jim Thorpe •  Acélgyártás •  Spanyol helyesírás •  Vulkán