Sápi Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sápi Csaba Imre
Személyes adatok
Teljes névSápi Csaba Imre
Születési dátum1971szeptember 16. (52 éves)
Születési helyDerecske,  Magyarország
Egyéb foglalkozásÉpítőipari vállalkozó
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19992008NB IJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
20062008FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Sápi Csaba Imre (Derecske, 1971. szeptember 16.–) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása építőipari vállalkozó.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Gyerekkorában játékosként került kapcsolatba a labdarúgással, szülőhelyén Derecskén játszott különböző korosztályos csapatokban. Miután kiöregedett az ificsapatból, úgy érezte, felnőttszinten már nem tud maradandót alkotni.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Játékvezetésből 1989-ben Debrecenben vizsgázott. A Hajdú-Bihar megyei Labdarúgó-szövetség által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban kezdte sportszolgálatát. Első mérkőzése a Nyírábrány–Mikepércs serdülőtalálkozó volt. Fél év múlva már felnőtt mérkőzést vezetett. A megyei Játékvezető Bizottság (JB) javaslatára NB III-as, egyben országos utánpótlás bíró. Az MLSZ JB minősítésével 1993-tól NB II-es, 1995-től NB I/B-s, majd 1999-től NB I-es bíró. A nemzeti játékvezetést 2008-ban visszaminősítés miatt befejezte. NB I-es mérkőzéseinek száma: 110.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1999. március 20. Sóstói úti stadion, Nyíregyháza első NB I-es mérkőzése Nyíregyháza Spartacus FCIII. Kerületi TVE 3 – 3 4000
2008. március 29. Sóstói úti Stadion, Nyíregyháza utolsó NB I-es mérkőzése Nyíregyháza Spartacus FCPaksi FC 1 – 2 2770

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség JB terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2006-tól tartotta nyilván bírói keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a angolt beszéli. Több nemzetek közötti válogatott, valamint klubmérkőzésen a működő társának 4. bíróként segített. Korosztályos európai selejtezőket, valamint UEFA-kupa (5) mérkőzéseket vezetett. Az UEFA JB-től rendre jó visszajelzéseket kapott (MLSZ JB) bíráskodásával kapcsolatban. 2008 nyarán az MLSZ JB kizárta az NB I-ből, nemzetközi pozíciójából visszahívta.

Sportvezetőként[szerkesztés]

Hajdú-Bihar megyei JB tagja, a megyei játékvezetők instruktora (ellenőr, oktató, mentor). 2012-től országos ellenőr.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

A Nemzeti Sport osztályzatai alapján, egész éves remeklésének köszönhetően, a 2003/2004 szezonban az Év Játékvezetője címet kapta. 10 mérkőzés értékelésének átlaga - 8,20 -, a 2. helyen végzett Bede Ferenc 14 mérkőzés átlaga - 7,92 - volt. A tudósítók 1-től 10-ig osztályozzák a bírók teljesítményét, akik a helyszínen, "élesben" hozzák meg döntéseiket.

Pozitív sztori[szerkesztés]

Legelső felnőttmérkőzésén, a PolgárHajdú Volán összecsapáson az egyik dühös játékosnak felmutattam a sárga lapot. A vétkes labdarúgó kivette a kezéből a lapot és visszatette a zsebébe. Nem állította ki (!) a sportszerűtlen játékost, emiatt a játékvezető-ellenőr rendesen leszidta.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]