Sándor Csaba (operaénekes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sándor Csaba
Született1989. június 2. (34 éves)
Csíkszentsimon[1][2]
Állampolgárságaromán
Foglalkozásaoperaénekes
Iskolái
Zenei pályafutása
Műfajokopera
operett
Aktív évek2013–
Hangbasszbariton

SablonWikidataSegítség

Sándor Csaba (Csíkszentsimon, 1989. június 2. –) romániai magyar operaénekes (basszbariton), a Kolozsvári Állami Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház magánénekese, emellett számos európai operaház visszatérő fellépője.

Élete[szerkesztés]

Zenei tanulmányait a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban kezdte Adorján Attilánál, majd a Nagyváradi Egyetemen folytatta Marian Boboia és Simona Boboia növendékeként. 2010-ben részt vett egy féléves részképzésen a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Marton Évától tanulhatott. Mesterképzését a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián fejezte be 2014-ben Marius Vlad Budoiu osztályában.

2013 óta a Kolozsvári Állami Magyar Opera szólistája. Több címszerepet megformált már, a társulat elismert tagja. Rendszeres meghívottja a romániai Jászvásári Operaháznak, mint ahogyan a Kolozsvári Román Operának is.

2015-ben debütált a Magyar Állami Operaházban a Don Juan Masettójaként. Azóta magánénekesként számos szerepet megformált már ott a Hugenották Nevers grófjától és a Varázsfuvola Papagenójától kezdve a Bohémélet Schaunardján és a Székelyfonó kérőjén át a Hunyadi László Cillei Ulrik szerepéig.

A kortárs opera műfajában is otthonosan mozog, több kortárs magyar opera ősbemutatóján vett részt (Mezei Gábor Péter: A ravatallal szemben; Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom; Selmeczi György: Bizánc, Spiritiszták; Lajtha László: A kék kalap), valamint oratóriumok szólistájaként is rendszeresen fellép.

2017-ben nagy sikerrel debütált a Bukaresti Nemzeti Operában a világhírű román rendező, Andrei Șerban Don Giovanni-rendezésének címszereplőjeként.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

2018 – a Romániai Nemzeti Operák Gáláján kiválóságdíjjal jutalmazták.

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]