Recés zsiráf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Recés zsiráf
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Részalrend: Giraffomorpha
Öregcsalád: Giraffoidea
Család: Zsiráffélék (Giraffidae)
Alcsalád: Giraffinae
Nemzetség: Giraffini
Alnemzetség: Giraffina
Nem: Giraffa
Faj: G. reticulata
Tudományos név
Giraffa reticulata
(De Winton, 1899)
Elterjedés
Elterjedési területe világos kékkel jelölve
Elterjedési területe világos kékkel jelölve
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Recés zsiráf témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Recés zsiráf témájú kategóriát.

A recés zsiráf vagy szomáliai zsiráf (Giraffa reticulata) egy Északkelet-Afrikában őshonos zsiráf faj. Szomália, Dél-Etiópia és Észak-Kenya területén él.[1] A vadonban körülbelül 8500 egyede él.[1]

A recés zsiráf fogságban vagy más fajok populációival való érintkezéskor kereszteződhet más zsiráffajokkal.

Fogságban a Rothschild-zsiráffal együtt ez az egyik leggyakrabban látható zsiráf.[2] Szőrzetét nagy, sokszögű és májszínű foltok díszítik, melyeket élénk fehér vonalak hálóznak körvonalazva. A foltok néha mélyvörösek lehetnek, és a lábakat is lefedhetik.[3]

Előfordulása[szerkesztés]

Eredetileg széles körben előfordult Északkelet-Afrika területén. Kedvelt élőhelyei a szavannák, erdők, szezonális árterek és esőerdők.

Magyarországon csak a debreceni Nagyerdei Kultúrparkban található meg, az ottani állomány azonban igen termékeny.[4][5]

Életmódja[szerkesztés]

Recés zsiráfok a kenyai Samburu Nemzeti Parkban

A recés zsiráf egyaránt aktív lehet nappal és éjszaka. A melegebb éghajlat miatt a nap korai és késői szakaszában a legaktívabb. Az alvása általában rövid, és nem tart pár óránál tovább, valamint általában állva alszik. Területe nem kizárólagos, és általában átfedésben van más egyedekkel vagy csordákkal. Ezek a körzetek vegyesen tartalmaznak bikákat és teheneket, méretük az élelemforrásoktól, nemtől és a rendelkezésre álló víztől függően változik. Nincs bizonyíték a fajtársak közötti territoriális viselkedésre.

Növényevő, mely levelekkel, hajtásokkal és cserjékkel táplálkozik. Napja nagy részét táplálkozással tölti, nagyjából napi 13 órát. A recés zsiráf egyedüli vetélytársa táplálék terén az afrikai elefánt.

Jellemzően 3-9 fős csoportokban láthatóak, de előfordulnak magányos egyedek is. Egy csoportot általában a tehenek közötti rokonság tart össze. Amikor a fiatalokra ragadozók vadásznak, akkor a tehenek megosztják egymás között a védelmét.

Szaporodása[szerkesztés]

A tehenek reproduktív fogékonyságot mutatnak azáltal, hogy szagot bocsátanak ki hüvelyükből és hátsó részükből. A zsiráftehén ivarzási ciklusa körülbelül 15 nap. A bika fokozhatja ezt az illatot az ajka meggörbítésével, amely elősegíti a szag átjutását az állat vomeronasalis szervébe. A domináns bikák megvédik az ivarzó nőstényeket a többi versengő hímtől. Amikor a bika készen áll a szaporodásra, értesíti a nőstényt úgy, hogy mellső lábával megütögeti a nőstény hátsó lábát, vagy fejét a partnere hátára támasztja. A szaporodás után nincs hosszú távú kötelék a hímek és a nőstények között. Vemhességi ideje átlagosan 445-457 nap, melynek végén egy borjat hoz világra. Két borjú születése ritka, de van rá precedens. A nőstény állva szül, az borjak pedig 5-20 perccel a születés után a patáikra állnak. A fiatal állat elválasztására 6-17 hónapos kora között kerül sor, az önállóság pedig 2 éves korában következik be.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A még élő mintegy 9000 recés zsiráf megmentésére több természetvédelmi szervezet alakult. Az egyik ilyen szervezet a San Diego Zoo Global "Twiga Walinzi" (jelentése: Zsiráfőrök) kezdeményezése. Munkájuk közé tartozik a helyi kenyaiak bérbeadása és betanítása, hogy 120 nyomkövető kamerát figyeljenek meg Észak-Kenyában (Loisaba Conservancy és Namunyak Wildlife Conservancy), amelyek vadon élő zsiráfokról és más kenyai vadállatokról készítenek felvételeket; fényképes azonosító az adatbázis fejlesztését szolgálja, hogy az egyes zsiráfok nyomon követhetők legyenek; az erdőőrök tájékoztatása az orvvadászatokról és a csapdák eltávolítása; elárvult borjak gondozása; és a helyi közösségek oktatása a zsiráf védelemének fontosságáról.

A Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolja.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b "Rare white giraffes spotted in Kenya conservation area". Naaman Zhou, The Guardian, 14 September 2017. Accessed 14 September 2017.
  2. ISIS (2010). Giraffa. Version 1 October 2010
  3. Giraffe | National Geographic”, 2011. március 10. (Hozzáférés: 2018. március 20.) 
  4. Dehir.hu: Újra zsiráf született a debreceni állatkertben – fotókkal (magyar nyelven). www.dehir.hu. (Hozzáférés: 2019. július 30.)
  5. Recés zsiráf született a debreceni állatkertben (magyar nyelven). 24.hu, 2020. július 21. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  6. Sablon:Cite iucn

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reticulated giraffe című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]