Rényi Alfréd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Rényi Alfréd (Budapest, 1921. március 20. – Budapest, 1970. február 1.) magyar matematikus, akadémikus, Rényi Kató férje.

Rényi Alfréd
Született
1921. március 20.
Budapest
Elhunyt
1970. február 1. (48 évesen)
Budapest
Házastársa Rényi Kató
Foglalkozása matematikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rényi Alfréd témájú médiaállományokat.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A budapesti egyetemen Fejér Lipót tanítványa volt, majd a II. világháború után a szegedi egyetemen Riesz Frigyesnél doktorált. Kandidátusiját 1947-ben Moszkvában szerezte.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1949-től a debreceni tudományegyetem professzora lett. 1950-ben ő hozta létre a Magyar Tudományos Akadémia gyorsan világhírűvé vált Alkalmazott Matematikai Intézetét, amelynek haláláig igazgatója volt. 1952-től az ELTE valószínűség-számítási tanszékét is vezette.

Rényi Alfréd sírja Budapesten. Farkasréti temető: 6/1-1-31.

1949-től az Akadémiának levelező, 1956-tól rendes tagja lett. Emlékére az Akadémia Matematikai Kutató Intézete 1972-ben Rényi-díjat alapított.

Tudományos érdemei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A matematikában a kombinatorika, a gráfelmélet, és főleg a valószínűség-számítás területén ért el eredményeket. 1947-ben továbbfejlesztette a Linnyiktől származó nagy szitát, és ennek felhasználásával világraszóló eredményt ért el a Goldbach-sejtéssel kapcsolatban: igazolta, hogy minden elég nagy páros szám egy prímszám és egy olyan szám összege, amelynek legfeljebb K prímosztója van, ahol K egy konkrét, megadható szám. Mintegy 350 cikkéből 32 Erdős Pállal közös. Jelentős volt a tudománynépszerűsítő tevékenysége is.

„A matematika lételeme volt; séta közben, síelés vagy autóvezetés közben is mindig hajlandó volt matematikai diszkusszióba belemenni. Ez a szüntelen lobogás, ez a cigarettával és feketekávéval állandóan élesztett izzás égette el fiatalon, munkaereje és kedve teljében, pillanatra sem érezve a hanyatlás fájdalmát.” (Turán Pál)

Mondásai:

„Aki azt mondja, nem szereti a matematikát, az tulajdonképpen azt mondja, nem szeret gondolkozni.”

„Ha rossz kedvem van, matematizálok, hogy jó kedvem legyen. Ha jó kedvem van, matematizálok, hogy megmaradjon a jó kedvem.”

„A matematikus olyan gép, amely kávéból tételeket készít.” (Ezt sokan hibásan Erdős Pálnak tulajdonítják.)

Elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]