Pašman (sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pašman
Tkon városa
Tkon városa
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeZára megye
Legnagyobb településPašman (település)
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűség33,34 fő/km²
Pašman (település) népessége392 fő (2011)[1] +/-
Földrajzi adatok
FekvéseAdriai-tenger
Terület60,11 km²
Hosszúság21,4 km
Legmagasabb pontBokolj (272 m)
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Pašman (Horvátország)
Pašman
Pašman
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 57′, k. h. 15° 23′Koordináták: é. sz. 43° 57′, k. h. 15° 23′
A Wikimédia Commons tartalmaz Pašman témájú médiaállományokat.

Pašman (olaszul Pasman vagy Pasmano) sziget az Adriai-tengeren, Horvátországban. 60,11 km²-es területével[2] a zárai szigetcsoport második legnagyobb szigete. A szárazföldtől a Pašmani-csatorna választja el. A partvonal teljes hossza 65,3 km. A sziget legmagasabb csúcsa Bokolj (272 méter).

Geográfia[szerkesztés]

1883-ban közte és Ugljan között kiásták a 4 méter mély Zdrelac tengeri átjárót, amely fölé 1973-ban egy 210 méteres hidat emeltek. Ettől kezdve a két sziget gyakorlatilag megint eggyé vált. Azt is mondhatnánk tehát, hogy Pašman Ugljan szigetének délkeleti folytatása. A sziget nyugati oldala krétakori mészkőből épül fel, míg keleti fele dolomitból, egy kisebb területtel, amelyet habkőlerakódások borítanak. A nyugati part meredek, tagolt és nincsenek mellette települések, viszont nagyon sok öböl fekszik itt. A lankásabb és kevésbé tagolt keleti part hosszában halad el a szigetet átszelő egyetlen autóút, és itt található az összes település is.

Növényzet[szerkesztés]

A mészkőterületeket mediterrán bozótos fedi, míg a habkő- és dolomitrészeket kertek és szőlőültetvények fedik. A pašmaniak elsősorban földműveléssel foglalkoznak, illetve állattartással és halászattal.[3]

Történelme[szerkesztés]

Az archeológiai leletek megerősítik, hogy a szigeten már az őskorban is laktak. Találhatók itt illír sírhelyek és sírkövek, valamint római kori emlékek. A Szent Antal-öböl (Sveti Ante) mellett, a Sit és Scitna szigetek felé néző, délnyugati oldalon található egy azonos nevű preromán, egyhajós templom. 1050-től a sziget a biogradi püspökség birtoka volt, míg 76 évvel később átkerült a zárai érsekség tulajdonába. A török betörések idején, de az után is, hogy 1125-ben a velenceiek elfoglalták Biogradot, a szigetre menekültek települtek be a szárazföldről.

A Cokovac-hegy a sziget déli részén
Macchia növényzet a szigeten

Települések[szerkesztés]

A szigeten két község (járás) fekszik, Pašman és Tkon. A sziget települései a következők.

Tkon község (járás) 2 falva:

Pašman község (járás) 7 falva:

Barotul és Mali Pašman házcsoportok is itt találhatók.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Horvát Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2015. február 8.)
  2. (2004. június 1.) „Az Adriai-tenger horvát részén található szigetek hossza és területe (angol nyelven)” (PDF). Geoadria, Zadar 9 (1), 5–32. o. [2016. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 21.)  
  3. Rosandic, Karlo. Horvát szigetek. Masmedia Kiadó (2004). ISBN 9789630961851 

Külső hivatkozások[szerkesztés]