PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola (SZESZI)

Az iskola bejárata
Az iskola bejárata
Alapítva1945
Rövid névSZESZI
Hely Magyarország, Pécs
Korábbi neveiPécsi Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola
Típusközépfokú szakképző iskola
IgazgatóDr. Tratnyek Magdolna
OM-azonosító027437
Elérhetőség
Cím7632 Pécs, Berek utca 15.
Elhelyezkedése
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola (Pécs)
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola
PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 02′ 41″, k. h. 18° 13′ 10″Koordináták: é. sz. 46° 02′ 41″, k. h. 18° 13′ 10″
Térkép
A PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola weboldala

A Pécsi Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola és jogelődjei 1945 óta működnek, többszöri struktúraváltás után, ma a Pécsi Tudományegyetem fenntartásával működik, így a neve PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola lett, röviden SZESZI. 2016 szeptember 1-től a törvényi módosításoknak megfelelően az iskola neve PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola lett.

Történet[szerkesztés]

Az iskolát 1945-ben alapították, Pécsi Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola néven. 1975-ig érettségire épülő ápoló-, gyermekápoló-, és szülésznőképzés folyt az iskolában, bentlakásos rendszerben. Ekkor az oktatás a pécsi Mária utcában folyt.

Ezt követően megkezdődött az általános ápoló és általános asszisztens képzés, az általános iskolát befejezettek számára, ezzel párhuzamosan működött, a már dolgozó felnőttek munka melletti képzése is.
1995-ig az oktatás szakiskolai formában történt.

Ez után - az országban az elsők között- kezdte iskola az európai normáknak megfelelő tananyag alapján az OKJ szerinti egészségügyi szakképzést. Az Egészségügyi Minisztérium felépítésének módosulásával az oktatási formák egészségügyi és szociális képzésre módosultak.

2008. szeptember 1-jétől a fenntartói jogokat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara gyakorolja, ettől kezdve az iskola a Berek utca 15. szám alatt lévő épületben folytatja tevékenységét. Jelenleg az Országos képzési jegyzékben szereplő szakok képzése mellett szakgimnáziumi osztályok is tanulnak az intézményben. Az első érettségizők 2018. májusában vizsgáznak.

Külkapcsolatok[szerkesztés]

Az iskola több európai város hasonló profilú intézetével tart szoros együttműködést, jórészt a Leonardo da Vinci program keretein belül, mely az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

Finnország[szerkesztés]

1996 óta szakmai kapcsolat működik Lahti város szociális és egészségügyi szakképző iskolájával (Lahden Sosiaali- ja Terveysalan Oppilaitos). A kapcsolat keretében főként diák-, de 2001-től már tanárlátogatások is létrejöhetnek egy pályázat eredményeként.

Ausztria[szerkesztés]

Szintén 1996-ban indult cserekapcsolat a grazi egészségügyi szakképző iskolával (Schule für allgemeine Gesundheits- und Krankenpflege Graz), 2002-től pedig kölcsönös diákcsere programokra van lehetőség.

Németország[szerkesztés]

1997-ben a Baranya Megyei Kórház orvosainak köszönhetően vette fel az iskola a kapcsolatot az altöttingi egészségügyi szakképző iskolával, mely azóta több kisebb egészségügyi oktatási intézménnyel fuzionált. Kölcsönös tanulmányi utak, diákcserék folynak a két intézmény között.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]