Maschinengewehr 42

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maschinengewehr 42
Mg 42 berlin.jpg

Típus Géppuska
Ország Németország
Alkalmazás
Háborús alkalmazás Második világháború
Műszaki adatok
Űrméret 7,92 mm
Lőszer 7,92x57mm Mauser
Tömeg 11,57 kg
Fegyver hossza 1220 mm
Elméleti tűzgyorsaság 1200 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség 755 m/s
MG 42/ MG 3 Roller system

A Maschinengewehr 42 (rövidítve MG 42) a második világháború egyik legjobb géppuskája volt. A fegyvert a német Mauser cég fejlesztette ki és 1942-től állították hadrendbe a német hadseregnél. A 7,92 mm-es kaliberű géppuskát az MG34 alapján fejlesztették ki, és annak leváltására szánták. Mindezek ellenére mindkét fegyvert gyártották és használták a háború végéig. A korábbi típusok gyártási tapasztalatait Lengyelországban zsákmányolt műszaki elképzelésekkel ötvözték, melyből megszületett a végeredmény, egy valóban kiváló fegyver , mely 1942-ben állt hadrendbe. Az MG 42-es elképesztő tűzgyorsasága miatt a "villámgéppuska" becenevet kapta. Nehéz volt célon tartani, de a katonák szerint ezt messze ellensúlyozta a nagy tűzerő. A túlmelegedett csövet egy gyakorlott kezelő 5-6 másodperc alatt ki tudta cserélni. Minden pozitívuma ellenére mégsem lett volna sikeres fegyver, ha a műszaki újdonságok nem párosultak volna a gyártás terén alkalmazott ötletes megoldásokkal, melyek közül kiemelendő, hogy alig kellett hozzá különleges anyag. A modell a háború után is hadrendben maradt, sőt, miután az NSZK belépett a NATO-ba, átalakították a szabványos NATO-lőszer használatára is. Üzemeltetéséhez általában 2 ember kellett: aki lőtt és aki töltött.


Gyártás Szerkesztés


Az MG42-ben jelentősen olcsóbb préselt acélból készült. Csak a legfontosabb részei készültek drágább, megmunkált tömör acélból. Ily módon a fegyvert gyors, olcsó és nagy mennyiségben lehetet gyártani. A kissé primitív és egyszerű hegesztései miatt a szövetségesek kezdetben úgy vélték, hogy Németország már komoly problémákkal küzd a gyalogsági fegyverek előállításában. Azonban az MG 42 mérföldkövet jelentett a lőfegyververek kialakításában. Bár az MG34 ára még 310 RM (ma kb. 1170 €) Német birodalmi márka volt [1], az új MG 42 köszönhetően a hatékony termelésnek már csak RM 250-ba (940 €) került.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bishop, Chris (1998), The Encyclopedia of Weapons of World War II, New York: Orbis Publiishing Ltd, ISBN 0-7607-1022-8
  • Willbanks, James: Machine Guns: An Illustrated History of Their Impact, page 115. ABC-CLIO, 2004.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]