Kochmeister Frigyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kochmeister Frigyes
A Budapesti Áru- és Értéktőzsde elnöke

Született1816. november 22.
Sopron
Elhunyt1907. szeptember 11. (90 évesen)
Budapest
SírhelyÚj köztemető

Foglalkozás
A Wikimédia Commons tartalmaz Kochmeister Frigyes témájú médiaállományokat.

Báró Kochmeister Frigyes (Sopron, 1816. november 22.Budapest, 1907. szeptember 11.) az 1864-ben megalakított Pesti Áru- és Értéktőzsde első elnöke.

Ifjúkora[szerkesztés]

Kochmeister Frigyes Sopronban született 1816-ban, korán árvaságra jutott. A helyi iskolák elvégzése után a bécsi polytechnikumon folytatta tanulmányait. Tanulmányai után Pesten, Török Frigyes droguista üzletében nyert alkalmazást. Kereskedelmi elfoglaltsága mellett a pesti egyetemen vegyészeti előadásokat hallgatott. Látókörét tovább szélesítette, amikor 1841-ben bejárta Európát, megfordult többek között Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Belgiumban és Angliában.

Üzleti tevékenysége[szerkesztés]

Egyesítve az otthonról hozott gyógyszerészet iránti érdeklődését, valamint kereskedelmi tapasztalatát és Európa-szerte kiépített kapcsolatait, 1842-ben Budapesten gyógyáru-nagykereskedést és terményáruüzletet nyitott. E kis boltból később híres nagykereskedés lett, amely hosszú ideig meghatározó szereplője volt az ország gyógyszerellátásának. Ezt követően gyógyszerkészítő laboratóriumot hozott létre, majd megszervezte a gyarmatáru-kereskedelmet.

A Budapesti Áru- és Értéktőzsde elnökeként[szerkesztés]

Kochmeister Frigyes 1864-ben részt vett a Budapesti Áru- és Értéktőzsde megalapításában, melynek első elnökévé választották – e tisztségét több mint 30 évig, egészen 1900-ig töltötte be. A magyar tőzsde leghosszabb ideig regnáló elnöke, Kochmeister Frigyes a legendák szerint igencsak népszerű volt a korabeli alkuszok körében. A Pesti Áru- és Értéktőzsde megnyitásakor kitért a tőzsdék nemzetközi jelentőségére is, valamint beszédében felkérte a gazdákat, gyárosokat, iparosokat, alkuszokat, hogy „iparkodjanak a tőzsdének rendes és szorgalmas látogatása és üzleteiknek lehetőleg a tőzsdén való kötése által intézményünknek egészséges és erőteljes életet biztosítani”.

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

Kochmeister Frigyes pályafutását a tőzsde elnöksége mellett is igen aktív társadalmi szerepvállalás jellemezte. Számos szervezet, társaság létrehozásában segédkezett, és közülük sokban töltött be tekintélyes pozíciókat. 1859-ben megválasztották a Pesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé, és egyike volt a Kereskedelmi Akadémia, a Lloyd-társaság és a pesti gabonatársaság alapítóinak is. Részt vett a Magyar Általános Hitelbank 1867-es megalapításában és annak vezetésében egyaránt. 1874-ben az országos protestáns árvaház elnökévé választották, miután az általa adományozott 80 ezer forintból építették fel a társaság épületét. Kochmeister Frigyest osztrák és magyar bárói ranggal is kitüntették. Budapesten, 1907-ben halt meg.

Kochmeister-díj[szerkesztés]

A Kochmeister-díjat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2004-ben alapította. Az ösztöndíjpályázatot a magyarországi gazdasági, pénzügyi képzést folytató egyetemek és főiskolák azon 35 év alatti, magyar és külföldi diákjai számára hirdeti meg a BÉT évről évre, akik a magyar felsőoktatásban nappali, esti és levelező tagozatos egyetemistaként, főiskolásként vesznek részt, illetve PhD, MBA vagy másoddiplomás hallgatók. A pályázaton részt vehetnek külföldi egyetemeken, főiskolákon tanuló magyar diákok is, mind egyénileg, mind 1-3 fős csoportokban. Az ösztöndíj célja, hogy anyagi támogatással segítse a tőkepiac egészségesen fenntartható, hosszú távú fejlődését szem előtt tartó hallgatók tanulmányát. A pályázat nyertesei számára egyszeri pénzbeli támogatást, ösztöndíjat nyújt a BÉT .

Források[szerkesztés]