Kiss Norbert Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiss Norbert Ádám
Kiss Norbert Ádám stúdiófotó (2020)
Kiss Norbert Ádám stúdiófotó (2020)
Született1985március 7. (39 éves)
Budapest
Becenevenorbertadam
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaújságíró, gasztro blogger, szabadúszó filmes

SablonWikidataSegítség

Kiss Norbert Ádám (Budapest, 1985. március 7. - ) Junior Prima díjas újságíró, televíziós riporter, gasztro blogger, szabadúszó filmes, a holland FoodReporter kreatív igazgatója és we are morse tulajdonosa. 2012 óta Hollandiában él, ahol online marketinges vállalkozása mellett az ország legnagyobb B2B gasztronómiai blogjának filmes munkatársa. 2021. május óta A Konyhafőnök versenyzője.

Szakmai pályája[szerkesztés]

2000-ben tinédzserként jelentkezett a Duna Televízió akkor induló ifjúsági műsorába, ahol képernyős feladatok mellett a szerkesztés és utómunka is érdekelte. Tehetségére hamar felfigyeltek és a televízió munkatársai bevonták az adásszerkesztési és vágási feladatokba. Diáktudósítóként pedig több riportot is készíthetett.

2002-ben jelentkezett gyakornoknak a TV2 Tények című műsorába, ahol az akkori szakmai műhely arra ösztönözte, hogy televíziós újságírással foglalkozzon. Az augusztusi árvíz miatt 20 ezer ember dolgozott a gátakon, a tudósítások készítésekor minden segítségre szükség volt, így a szerkesztőségnél maradhatott. Később riporteri állást kapott és teljes körű tagja lett Kert Attila és Bárdos András vezette megújult szerkesztőségnek.

2005-ben kereste meg az RTL klub, hogy riporterként csatlakozzon a hírosztály műsoraihoz, ahol oktatáspolitikára szakosodott. Az RTL Híradó mellett a XXI. Század és Házon Kívül című műsorokban dolgozott. 2009-ben riporteri munkája elismeréseként 7000 eurós Junior Prima sajtódíjat kapott, amelyből 2010-ben megalapította első filmes vállalkozását. Az RTL-nél töltött csaknem tíz év alatt több mint hétezer tudósítást készített; élőben tudósított tüntetésekről, hivatalos tudósítója lett a Sziget Fesztivál rendezvényeinek, illetve a tűzijáték közvetítésekor helikopterről jelentkezett.

2012-ben kalandvágyból fizetés nélküli szabadságra ment Hollandiába, ahol egy marketing ügynökségnél filmes csoportvezetői állást kapott, így tíz év riporterkedés után kiszállt a magyar televíziózásból, és Hollandiába költözött. 2015-ben hivatalosan szabadúszó lett és megalapította saját marketing és filmes vállalkozását we are morse néven.[1] Kreatív koncepciókat, filmeket, arculatot és online marketing stratégiát készít főleg gasztróval foglalkozó vállalkozásoknak, alapanyag beszállítóknak és éttermeknek.

2021-ben indította el saját „énmárkáját” norbertadam néven,[2] hogy kreatív projekteket is megvalósíthasson kisebb családi vállalkozásoknak, éttermeknek, borászatoknak, illetve segítsen kitalálni mások énmárkáját.

2021. május 3. óta A Konyhafőnök című RTL-es műsor 8. évadának versenyzője, a negyedik helyen végzett. [3][4] Azóta YouTube csatornájára[5] is készít magyar nyelvű gasztro filmeket és sorozatokat.

Gasztronómia[szerkesztés]

2014-ben indította el saját gasztronómiai blogját, ami a WhatTheFood[6] nevet kapta. Angol nyelvű, videós epizódokban mutatta be az akkor berobbanó street food kultúra szereplőit Hollandiában, de készített epizódokat Londonban és Budapesten is. Az egyedi, dokumentarista stílusú filmek miatt kereste meg a FoodReporter[7] nevű holland gasztronómiai csatorna, hogy legyen az állandó videós újságírója és kreatívja. Így került 2015-ben a fine dining világába, ahol hollandiai magas minőséget képviselő étel beszállítók és termelők mellett egy, két és három Michelin csillagos séfekkel kezdett dolgozni. Hollandián kívül forgatott gasztronómiai témájú riportot Dél-Koreában, Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban és Magyarországon is.

Díjak[szerkesztés]

2009-ban Junior Prima Díjat kapott magyar sajtó kategóriában az RTL Klub-nál (RTL Híradó, XXI. Század, Házon Kívül) végzett televíziós újságírói munkájáért.

A Prima Primissima díj alapítói 2007-től önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok legjobbjait.[8] A díjról Friderikusz Sándor televíziós szakember, Szegő András újságíró és Juhász Judit alkotta szakmai zsűri döntött. A magyar sajtó díjat az ERSTE Bank alapította, a tíz díjazott elismerő oklevelet, egy kisméretű Ajkai Kristály Kincsem-szobrot, valamint 7000 Eurós pénzdíjat kapott, amelyet szakmai élete fejlődésére kell fordítania.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.wearemorse.com
  2. https://norbertadam.com
  3. NLC. (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  4. RTL.hu. (Hozzáférés: 2022. június 10.)
  5. norbertadam channel. (Hozzáférés: 2022. március 1.)
  6. [www.whatthefood.menu WhatTheFood]. (Hozzáférés: 2014. november 27.)
  7. FoodReporter. (Hozzáférés: 2016. március 17.)
  8. Junior Prima Díj - korábbi díjazottak. [2021. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 1.)

Források[szerkesztés]

Dining Guide A magyar hipszter srác, akinek 3 Michelin-csillagos séf rögtönzött halászlevet az otthonába

nosalty Három Michelin-csillagos séfekkel forgatott, most a Konyhafőnökben főz Kiss Norbert Ádám

NLC Megvan a Konyhafőnök TOP3

RTL.hu A Konyhafőnök - Kiss Norbert Ádám

WhatTheFood WhatTheFood Édes semmiség

FoodReporter FoodReporter Norbert in the Kitchen

YouTube norbertadam channel

További információk[szerkesztés]