Kbal Spean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angkor romjai
Világörökség
KbalSpean.jpg
Kbal Spean, az Ezer Linga folyója
Adatok
Ország Kambodzsa
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV
Felvétel éve 1992
Elhelyezkedése
Kbal Spean (Kambodzsa)
Kbal Spean
Kbal Spean
Pozíció Kambodzsa térképén
é. sz. 13° 42′ 30″, k. h. 104° 01′ 32″Koordináták: é. sz. 13° 42′ 30″, k. h. 104° 01′ 32″
Linga és jóni szimbólumok a víz alatt

Kbal Spean„Hídfő” – ismertebb nevén „az Ezer Linga folyója” [1] a Kulen hegy délnyugati lejtőjén, a Siem Reap folyó mellékágának termékenységszimbólumokkal díszített mederszakasza Kambodzsában.

A mai angkori „teplomvárostól” 25 kilométerre északra fekvő Kulen hegy lábánál, a Kbal Spean folyó völgyében álló sziklatömbök mesterséges hidat képeznek, ahol a víztükör alatt rengeteg – valóban több ezer – linga és jóni faragás látható négyzet formájú tömbökben és sorokban. A környező szilkákat a hindu mitológia isten és állat motivumai díszítik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kbal Spean faragványai I. Szurjavarman király uralkodása (1001-1050) idején készültek, majd II. Udajaditjavarman királysága (1050-1066) alatt nyerték el végső formájukat [2]; a régészek véleménye szerint az itt látható domborművek és szobrok a 11. és a 13.század között keletkeztek.[3]

A Khmer Királyság történelmének meghatározó sajátossága, valamint felemelkedésének és gazdagságának alapja az öntözéses rizstermelésen alapuló mezőgazdaság volt. A Birodalom a Nagy Tó (Tonle Szap), a Siem Reap folyó és a Mekong medence hatalmas természetes öntözőrendszere köré épült, amit az uralkodók építtette impozáns vízhálózat és víztározómedencék sora egészített ki. A khmer városok – kiemelten a főváros – minden eleme a hindu vallás bizonyos szimbólumaira utalt és e világnézethez kapcsolódott. A hindu vallás három főistene (Brahma, Siva, Visnu) és az istenkirályok (dévarádzsák) közös jelképe a nemzőerőt, általánosabb értelemben a teremtő erőt szimbolizáló linga. A Khmer Birodalom 1181 előtt, azaz a buddhizmust meghonosító VII. Dzsajavarman király uralkodása előtt épült templomainak központi szentélyeiben – főként a Sivának szentelt templomokban – ugyanezt az isten-szimbólumot helyezték el (lásd: Pra Kó, Lolei, Bakheng, Bakong, Keleti Mebon, Phimeanakasz, Baphuon, Angkorvat stb.). A lingát kör alaprajzú oszlopként ábrázolták, talapzatát lótusz, vagy gyűrű, illetve négyzet alakú jóni-motívum övezte. A férfi és női elemek egyesülése, a kozmikus teremtés szimbóluma és egyben minden élet alapja.

A Kbal Spean folyó egy szakaszát a medrébe faragott több ezernyi stilizált linga- és jóni-motívum segítségével a termékenység folyójává alakították az emberi kezek. Hitük szerint így biztosítva a déli síkságok termékenységét, a rizstermés bőségét és a főváros mindenkori gazdagságát. Ugyanez a víz táplálta a keleti Baraj hatalmas medencéjét.[2]

A sziklák díszítései a világ teremtéséhez kapcsolódnak és az idők kezdetének eseményeit mutatják: Visnu meditációja megtisztítja a káosztól az ősi világtengert, majd a köldökéből kinövő lótuszvirágon megszületik Brahma, a teremtő.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Michael Freeman and Claude Jacques: Ancient Angkor, River Books, 1999. ISBN 0-8348-0426-3. (angol)
  • Maurice Glaize: A guide to the Angkor monuments [1] (angol)
  • APSARA – Kbal Spean APSARA - Kbal Spean ] (angol)
  • Dr. Toperczer István: Kambodzsa – Ősi istenek birodalma, Világjáró magazin, 2003. november [2] (magyar)

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]