Khmer Birodalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Khmer Birodalom
8021431
Fővárosa Yasodharapura
Vallás hinduizmus
Államvallás
A Wikimédia Commons tartalmaz Khmer Birodalom témájú médiaállományokat.

A Khmer Birodalom fejlett kultúrájú és jelentős katonai erejű nagyhatalom volt a középkorban a mai Kambodzsa területén a 9. század és a 15. század között, amely története során gyakran uralta vagy hűbéresévé tette a mai Laosz, Thaiföld és Vietnám területeit is.

Történetét hagyományosan 802-től számítják, amikor II. Dzsajavarman deklarálta, hogy felveszi a Csakravartim címet és ezzel egyben kinyilvánította az uralma alatt álló területek függetlenségét az északabbra fekvő Csenla királyságtól, amelynek elődei hűbéresei voltak.

A Khmer Birodalom leghíresebb öröksége Angkor, amely a birodalom fénykorában a khmerek fővárosa volt. Angkor a birodalom gazdagságának és hatalmának és változó vallásának jegyeit viseli. A birodalomban volt hivatalos vallás a hinduizmus, a mahájána buddhizmus, majd a 13. században Srí Lankából a théraváda buddhizmust vette át.

A korszakból csak kőbe vésett írásos feljegyzések maradtak fenn. A birodalom életét ezekből, a templomok falain fennmaradt képekből, illetve kínai diplomaták, kereskedők és utazók feljegyzéseiből ismerjük.

A 14. századtól a birodalmat egyre erősödő támadások érték a thaiföldi Ajutthaja Királyságtól. 1431-ben elesett Angkor. A khmer birodalom maradékai ezután még néhány évtizedig léteztek. Az utolsó ismert khmer uralkodó Ponhea Jat volt (1462-ig). Angkort fokozatosan elhagyták lakói.

Lásd még[szerkesztés]

Források angolul[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Khmer Empire
A Wikimédia Commons tartalmaz Khmer Birodalom témájú médiaállományokat.