Karl Gordon Henize

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl Gordon Henize
Henize.jpg
Született
1926. október 17.
Cincinnati
Elhunyt
1993. október 5. (66 évesen)
Csomolungma
Foglalkozása csillagász
űrhajós
tudós
Iskolái University of Michigan
Virginiai Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Gordon Henize témájú médiaállományokat.

Karl Gordon Henize dr. (Cincinnati, Ohio, 1926. október 17.Mount Everest (Nepál), 1993. október 5.) amerikai csillagász, űrhajós. A NASA támogatásával, a Mount Everest északi oldalának megmászása közben magaslati tüdőödémában meghalt.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1947-ben matematikából, 1948-ban csillagászatból szerzett oklevelet az University of Virginia keretében. 1948-1951 között az University of Michigan Observatory megfigyelője. 1954-ben az University of Michigan keretében csillagászatból doktorált (Ph.D.). 1956-1959 között a Smithsonian Asztrofizikai Obszervatórium vezető csillagásza. 12 műholdkövető állomás összehangolásával végzett tudományos munkát. 1959-ben a Northwestern Egyetem Csillagászati Tanszék egyetemi docense, 1964-től professzor. Amatőr repülőgép vezetőként 2300 órát töltött a levegőben (repülő/űrrepülő). Több obszervatóriumban (Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália) végzett tudományos munkát, majd a NASA tudományos főmunkatársa.

1967. augusztus 4-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. A Skylab-program kutatásvezetője, a Skylab–2,Skylab–4 és a Skylab–2 támogató csapatának tagja. Kiképzett űrhajósként tagja volt az Apollo–15 támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatának. Egy űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 22 órát, 45 percet és 26 másodpercet (191 óra) töltött a világűrben. 1986. áprilisában köszönt el az űrhajósoktól, a Space Sciences Branch vezető tudós lett.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–51–F, a Columbia űrrepülőgép 2. repülésének küldetés Spacelab specialistája. Az általa készített 1 méteres ultraibolya hullámhosszon (UV) működő távcsővel rendszeres kutatási programokat végeztek. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Technikai okok miatt előbb tértek vissza a Földre. Egy űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 22 órát, 45 percet és 26 másodpercet töltött a világűrben. 5 284 350 kilométert (3 283 543 mérföldet) repült, 127 alkalommal kerülte meg a Földet.

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több mint 70 tudományos, csillagászati publikáció szerzője vagy társszerzője.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselhette az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]