II. Frigyes rajnai palotagróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Frigyes
Pfalzgraf friedrich 1546.jpg

Ragadványneve Bölcs Frigyes
Titulusai Pfalz választófejedelme
Rajnai Palotagrófság választófejedelem
Uralkodási ideje
1544. március 16. – 1556. február 26.
Elődje V. Jámbor Lajos
Utódja Ottó Henrik
Életrajzi adatok
Uralkodóház Wittelsbach
Született 1482. december 9.
Neustadt an der Weinstraße
Elhunyt 1556. február 26. (73 évesen)
Alzey
Nyughelye Heidelberg
Házastársa Dorottya dán királyi hercegnő (1520 – 1580)
Gyermekei nincsenek
Édesapja I. Igazságos Fülöp
Édesanyja Margit bajor-landshuti hercegnő
II. Frigyes korabeli portréja.

II. Frigyes rajnai palotagróf közismerten Bölcs Frigyes (németül Friedrich II., der Weise) (Neustadt an der Weinstraße, 1482. december 9.Alzey, 1556. február 26.) rajnai palotagróf, ezzel választófejedelmi minőségben állt. A bajor Wittelsbach-ház tagja.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai Rajna-vidék-Pfalz tartomány területén született I. Fülöp rajnai választófejedelem és Margit landshuti hercegnő gyermekeként. Testvére V. Lajos néven örökölte 1502-ben a palotagrófságot. Frigyes hosszú időt töltött külföldön, többek között Velencében és Németalföldön. 1522-ig nagybátyjai gyámsága alatt volt, akik többek közt régensek is voltak, ugyanis családi örökségből megkapta Felső-Pfalzot.
Katonaként szolgált I. Ferdinánd osztrák főherceg és magyar király seregében, sőt diplomáciai feladatokat látott el Rómában, Madridban és Párizsban.

1532-ben ő is jelen volt a Bécsnél összegyűlt hatalmas keresztény seregben, ami I. Szulejmán érkezését várta Kőszeg felől. Szinte egyedüliként harcolt a törökök ellen, mert a sereg nem vállalkozott nagyobb támadásra a szultán ellen. Leobersdorf mellett ő és Török Bálint semmisítette meg a rettegett Kászim pasa portyázóit.

1535-ben feleségül vette II. Keresztély dán király Dorottya nevű lányát. 1544-ben Lajos halála után ő örökölte a grófságot. Hazájában támogatta a reformáció terjedését és Heidelbergben tanképezdét, a mai Kurfürst-Friedrich-Gymnasium elődjét alapította meg 1546-ban.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
V. Lajos
Rajnai palotagróf
15441556
Arms of the Palatinate (Bavaria-Palatinate).svg
Következő uralkodó:
Ottó Henrik