Horezu-kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horezu kolostor
Világörökség
Horezu church.jpg
A Horezu kolostor főtemploma
Adatok
Ország Románia
Világörökség-azonosító 597
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II
Felvétel éve 1993
Elhelyezkedése
Horezu-kolostor (Románia)
Horezu-kolostor
Horezu-kolostor
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 11′, k. h. 24° 01′Koordináták: é. sz. 45° 11′, k. h. 24° 01′

A Horezu-kolostort Constantin Brâncoveanu havasalföldi fejedelem alapította 1690-ben. Az 1693-ban elkészült építmény kiemelkedő példája a Brâncoveanu-stílusnak.

Horezu város Vâlcea megye közepén helyezkedik el, Románia Olténia nevű részén. Körülbelül félúton van a megyeközpont Râmnicu Vâlcea és Târgu Jiu között.

A kolostor éptőmesterei Istrate (ács), Vucașin Caragea (kőfaragó) és Manea (kőművesmester) voltak. A festők neve Constantin Ioan, Andrei, Stan, Neagoe és Ichim.

A könyvtár bejárata

1695. április 25-én 1695 az alapító Constantin Brâncoveanu több birtokot adományozott a kolostornak Vâlcea, Dolj, Mehedinți és Ilfov megyékben. Ezenkívül több nyomdát is alapított illetve több könyv nyomtatását finanszírozta, így a Horezu-kolostor erős kulturális központtá vált. Itt alapította meg híres könyvtárát is, amely évszázadokon át fentmaradt. Egy 1791-ben összeállított katalógus szerint a könyvtár birtokában 382 nyomtatott kötet és 46 kézirat volt; ezek közül 115 román nyelven íródott. A könyvtár állományában volt például Homérosz Odüsszeiája (1541-es bázeli kiadás), Euripidész tragédiái (Bázel, 1551), Justinianus novellái (Párizs, 1568), valamint különböző bizánci történészek (pl.(Anna Komnéna) művei.

A kolostor 1993 óta a Világörökség része.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mănăstirea Horezu című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Horezu-kolostor témájú médiaállományokat.