Hazatérés – Delelő, 22. század

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hazatérés – Delelő, 22. század
SzerzőArkagyij és Borisz Sztrugackij
Ország Szovjetunió,  Oroszország
Nyelvorosz
Műfaj
SorozatDelelő Univerzum
KövetkezőMenekülési kísérlet
Kiadás
KiadóDetskaya Literatura
Kiadás dátuma1961
Magyar kiadóMetropolis Media
Magyar kiadás dátuma2016
BorítógrafikaBurger István
Média típusakönyv
Oldalak száma362 oldal Magyarország
ISBNISBN 9786155508806
SablonWikidataSegítség

A Hazatérés – Delelő, 22. század (oroszul: Полдень. XXII век) Arkagyij és Borisz Sztrugackij szovjet (orosz) írók 1961-ben megjelent tudományos-fantasztikus regénye (novellafüzére).[1] A történetekben a jövő optimista, kommunista eszmékre épülő világát ábrázolják többféle szempontból. A szereplők közül Jevgenyij Szlavin és Szergej Kondratyev azok, akik a gyűjtemény számos novellájában szerepelnek.

Magyarul 2016-ban jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban. A kötet rövidített változata 1966-ban Ugrás a jövőbe címmel jelent meg.[2]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet laza folytatása a Sztrugackij fivérek A bíborszínű felhők bolygója című tudományos-fantasztikus művének, amellyel közös karakterei is vannak. A novellák egy része a műszaki és a tudományos-technikai vívmányokról és felfedezésekről szól, mások a 22. század emberképeit ábrázolják.

A novellákat összekapcsolja egymással a cselekmény helye és ideje – a 22. század egyesült emberisége –, valamint a szereplők. A történet hősei közül ketten, az előző évszázadban indított űrhajó legénységének tagjai, egy hosszú, közel fénysebességű csillagközi utazáson vettek részt, váratlanul visszatérnek a Földre. A másik szál egy iskola fiatal diákjairól szól. A további novellák nyomon követik a fő- és az epizódszereplők sorsát a 22. században.

ELSŐ RÉSZ – Rokonlelkek
  • Éjszaka a Marson:[3][4] Két orvos gyalogosan sétál a Marson, miután járművük elveszett a futóhomokban. Öt órát kell gyalogolniuk, ebből négy órát éjszaka, amikor különféle veszélyek fenyegetik őket. A biológiai állomásra igyekeznek, ahol megszületik majd a bolygón az első gyermek.[5]
  • Rokonlelkek:[3][6] Szergej Kondratyev a Kozmológiai Egyetemen tanul.
MÁSODIK RÉSZ – Újrakezdés
  • Üknagyapó: A fotonmotorral hajtott Tajmir űrhajó rejtélyes módon visszatér a Földre, miután egy évszázaddal korábban eltűnt. A legénységéből csak Kondratyev és Szlavin maradtak életben.
  • Bajkeverők: Paul Gnyedih, Alekszandr „Lin” Kosztilin, Mihail Szidorov és Genyka Komov (Kapitány) iskolások, csillagközi űrhajósnak képzelik el a jövőjüket.
  • Közlemény: Tudományos jelentés, amely elemzi a Tajmir űrhajó eltűnését.
  • Ketten a Tajmirról: Kondratyev és Szlavin lábadozik a Tajmír lezuhanása után szerzett sérüléseikből. Kiderül, hogy az űrhajójuk annak idején váratlan ugrást hajtott végre a hipertéren, miközben megközelítette a fénysebességet. Emellett mindketten kezdenek megismerkedni jövőjük Földjével, amelyre visszatértek.
  • Önjáró utak: Kondratyev a földi életet a mozgó utak globális rendszerén keresztül fedezi fel.
  • A “terülj, terülj, asztalkám”: Szlavin megpróbál alkalmazkodni a saját korához képest 150 év távolában lévő modern technológiához.
  • Újrakezdés: Kondratyevet felkeresi Leonyid Gorbovszkij, űrhajós, és Nyikolaj Zvancev, oceanológus. Szergej elhatározza, hogy Nyikolaj ajánlatát elfogadva ezután oceanográfiával foglalkozik.
HARMADIK RÉSZ – Egy kényelmesen berendezett bolygó
  • A lélek gyötrelmei: Paul Gnyedih és Kosztilin sok évnyi távollét után újra kapcsolatba kerül egymással. Korábbi osztálytársaik, Mihail Szidorov biológus, Gennagyij Komov űrrepülő lett. Kosztilin egy mezőgazdasági genetikai laboratóriumban dolgozik egy szarvasmarha-tenyésztelepen, Paul pedig már négy szakmában is kipróbálta magát, de egyiknél sem maradt meg. Ezért elfogadja Kosztilin ajánlatát, hogy vele dolgozzon.
  • Partraszállók:[3][7] a Gorbovszkij vezette űrhajó az EN 17 csillag körül keringő Vlagyiszlava bolygóhoz érkezik. A Vlagyiszlava az első bolygó a Naprendszeren kívül, amelyen a Zarándokok[8] nyomait találták meg. Gorbovszkij a bolygó közelében lévő idegen létformák által magára hagyott mesterséges műholdakat kutatja, majd a fiatal biológussal, Szidorovval és embereivel a Vlagyiszlava felszínére utazik.
  • Mélytengeri kutatás: Kondratyev, Belov és Akiko Okada oceanográfus óriási tintahalra vadásznak egy víz alatti expedíción.
  • A hátsó láb rejtélye: Szlavin újságíróként dolgozik, és közben megismeri az DIG projektet, amelynek magja a Diffúz Információ Gyűjtő nevű szuperszámítógép, amely nyomokat keres, rendez és összehasonlít. Minden térben és időben szétszórt eseményt, jelenséget rögzít, és azokat közös információformákká (például képekké) alakítja, amelyek a múltról és a jelenről adnak információt, és ennek alapján előre jeleznek bizonyos jövőbeli jelenségeket. Hatalmas kapacitása miatt különféle testi, sőt pszichés problémák megoldására is használják.
  • Gyertyák a konzolok előtt: Akiko, Kondrayev felesége, meg akarja látogatni az apját, Okada akadémikust. Dr. Valerij Casparo megpróbálja rögzíteni a haldokló Okada tudatát. A Legfőbb Kísérlet nevű folyamat miatt az objektum körül az összes tápegységet teljesen leállították, kivéve a kódoláshoz használtakat, ezért a tudósok fáklyákkal és gyertyákkal világítanak. A kísérlet 98 százalékban sikeres lett, de Okado meghalt, mielőtt a kódolás teljesen befejeződött volna. Személyazonosságát húszezer speciális biomasszát tartalmazó konténer őrizte meg, húsz hat emeletes, mélyen a föld alá nyúló épületben.
  • Természettudomány a szellemvilágban: Fizikusok azon dolgoznak, hogy megerősítsék a párhuzamos világok létezését. Az Térfizikai Intézetben gondolatolvasókkal kutatják az Összefonódó Univerzumok Elméletét. A kísérletek elvégzéséhez az alanyokat speciális helyiségekben különítik el, amelyek a legtöbb elektromágneses hullámot leárnyékolják, hogy megkönnyítsék számukra a különböző párhuzamos terek közötti valószínűleg áthatoló elektromágneses jelek felfogását. A kísérlet azonban nem ér véget, a gondolatolvasók a rengeteg próbálkozás ellenére sem tudják megerősíteni vagy cáfolni az ilyen mezők jelenlétét.
  • A vándorokért és utazókért:[3][9][10] Gorbovszkij az „Üresség Hangjáról” és az Univerzum más rejtélyeiről, valamint az űrkutatás filozófiájáról beszélget.
  • Egy kényelmesen berendezett bolygó:[3][11] Ryu Waseda, Gennagyij Komov és Feltárócsapata ismerkednek az EN 23 fehér csillag körül keringő Leonyida bolygóval, és közben ott lépnek először rövid kapcsolatba egy biotechnológiai humanoid fajjal.
NEGYEDIK RÉSZ – Ilyenné lesznek
  • A vereség: Mihail Szidorov két társával a Földön egy távoli szigeten teszteli a veszélyes bolygók automatikus gyarmatosítójának prototípusát, amely mindent előkészít az ember érkezéséhez. A készülék megsemmisül, amikor rábukkan a föld alatt hagyott kétszáz éves katonai töltetre.
  • A látogatás: Pavel Gnyedih és Alekszandr Kosztilin hosszú idő után újra találkozik. Pavel távoli, idegen bolygókon állatokra vadászott. Gnyedihnek sok trófeáját kiállították, de úgy érzi, hogy egyszer véletlenül megölhetett egy értelmes lényt.
  • Ilyenné lesznek: Kondratyev, Szlavin és Gorbovszkij hallevest készítenek egy óceán partján. Beszélgetnek a haladásról, az emberiség fejlődéséről, az esetleges stagnálásról. Gorbovszkij elmesél egy fantasztikus történetet egy jövőbeli látogatóval való találkozásáról.
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megjelenések[szerkesztés]

... 1960-ban határozottan lemondtunk a mozaikdarabokon átívelő, összefüggő történetről, világosan látszik, hogy a regény különálló, semmiféle „ívhez” nem kapcsolódó, egymástól nagyon is eltérő, más időpontokban és alkalmak kapcsán írt novellákra lett felosztva ...
Hazatérés – Delelő, 22. század; 2016, Utószó, 353. oldal

Először 1961-ben jelent meg oroszul az Ural irodalmi folyóiratban (1961, 6. szám), mint „fejezetek a Hazatérés című regényből”, és a 20 történetből csak 10-et tartalmazott. A következő kiadás oroszul 1962-ben jelent meg a Gyetszkaja Literaturánál, majd 1963-ban újranyomták. Ebben a kiadásban a 20 történetből 16 szerepelt. Az 1967-es orosz kiadás volt az első, amely mind a 20 történetet tartalmazta. Minden további kiadás és fordítás az 1967-es kiadás formátumát követte.

Magyarul[szerkesztés]

  • Hazatérés – Delelő, 22. század (Metropolis Media, 2016, fordította: Sándor Gábor)[12] ISBN 9786155508806
  • Ugrás a jövőbe (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1966, fordította: Füzesi Gyula)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Néhány novellát már 1959-ben publikáltak folyóiratokban.
  2. Az Ugrás a jövőbe adatlapja Moly.hu
  3. a b c d e Hazatérés – Delelő, 22. század; 2016, Utószó, 353–355. oldal
  4. Egy este a sivatagban címmel 1964 januárjában készül el, a Znanyile – szila (A Tudás – hatalom) folyóiratban jelent meg először. Az 1967-es változatba is bekerült.
  5. Ez a rész nyilván a 20. század végén játszódik.
  6. Az 1967-es változatban szerepel először.
  7. Eredetileg a Furcsa társaság című – 1959-ben készített – novella megjelentetését több folyóirat is visszautasította.
  8. Egy titokzatos szupercivilizáció. Szándékaikról leginkább a Bogár a hangyabolyban és a Válaszd az életet című regények szólnak.
  9. A novella 1962 végén született, először sci-fi antológiában jelent meg.
  10. Ezt a címet a szerzők egy régi imádság egyik sorából vették „A vándorokért, utazókért, betegekért, rokkantakért, foglyokért és a megváltásért imádkozunk hozzád Uram!”
  11. 1960 áprilisában keletkezett, teljesen önálló történetként, először a Mir prikljucsenyij (Kalandos világ) 1961. 6. számú antológiájában jelent meg, ezután került be a Hazatérésbe.
  12. 2016-ban E-könyv formátumban is megjelent.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Noon: 22nd Century című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]